Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλώβητη η Ξάνθη από την κακοκαιρία

Αλώβητη η Ξάνθη από την κακοκαιρία

0

Σφοδρή καταιγίδα την Τετάρτη. Φούσκωσε ο Κόσυνθος αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως στην γειτονική μας Ροδόπη

 

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής. Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι. Χωρίς ιδιαίτερα  προβλήματα και ο κάμπος της Ξάνθης. Νέα κακοκαιρία περιμένουμε Κυριακή και Δευτέρα

 

 Σχεδόν αλώβητη άφησε την Ξάνθη η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας με τραγική πρωταγωνίστρια την Χαλκιδική όπου στοίχισε 7 ανθρώπινες ζωές.

Εντονότερα φαινόμενα είχαμε και στην γειτονιά μας και συγκεκριμένα στον Ίασμο και σε οικισμούς του δήμου Σαππών στην Ροδόπη με πλημμύρες από υπερχείλιση του χειμάρρου Κομψάτου στον Ίασμο και καταστροφές σε καλλιέργειες. Να σημειώσουμε επίσης ότι στον Δήμο Παγγαίου, στην περιοχή της Νέας Περάμου, δυτικά της Καβάλας η κακοκαιρία άφησε πίσω της καταστροφές σε υποδομές και πτώσεις δέντρων στις παιδικές κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν τα παιδιά. Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, όπου υπήρξαν πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση της περιοχής, έντονη χαλαζόπτωση και πτώσεις δέντρων. Μεγάλης έντασης βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από ισχυρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις ανέμους σημειώθηκε τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, σε περιοχές των Δημοτικών Κοινοτήτων Μάκρης και Συκκοράχης του δήμου Αλεξανδρούπολης. Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας – χαλαζόπτωσης ήταν η πτώση δέντρων, ενώ υλικές ζημιές υπέστησαν κατοικίες, αυτοκίνητα, αποθήκες και επιχειρήσεις.

 

Σφοδρή καταιγίδα στην Ξάνθη – Φούσκωσε ο Κόσυνθος

Μεγάλης έντασης ήταν η καταιγίδα που έπληξε την πόλη της Ξάνθη περίπου στις 8 το απόγευμα της Τετάρτης και διήρκησε περίπου μισή ώρα. Εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσαν στην Ξάνθη λόγω της βροχής, φούσκωσε η κοίτη του ποταμού Κόσυνθου μεταφέροντας ποσότητες λάσπης ακόμα και μέσα στην πόλη. Παρά ταύτα η Πυροσβεστική δεν δέχθηκε κλήσεις για άντληση πλημμυρισμένων κατοικιών, ενώ η κατάσταση ήταν υπό πλήρη έλεγχο όμως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος του Γραφείου  Πολιτικής Προστασίας κ. Βαφειάδης Στάθης: «Ευτυχώς στην Ξάνθη σταθήκαμε τυχεροί. Είχαμε μεν σφοδρή καταιγίδα αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα ούτε είχαμε  χαλαζόπτωση όπως σε άλλες περιοχής. Η στάθμη του Κόσυνθου ανέβηκε αλλά όχι σε επίπεδα ανησυχίας. Μόνο στο οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής είχαμε κατολισθήσεις. Έπεσαν φερτά υλικά στον δρόμο του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε αφού ειδικά μηχανήματα της περιφέρειας αλλά και του δήμου Μύκης καθάρισαν και άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνει ο κ. Βαφειάδης.

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής – Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά η κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα σφοδρή στου δήμο Μύκης: «Καταστράφηκαν αγροτικοί δρόμοι από τις κατολισθήσεις και τις νεροφαγιές . Έπεσε χαλάζι στον Κύκνο και στο Ωραίο. Ο μηχανισμός του δήμου μας κινητοποιήθηκε άμεσα και ανοίξαμε όλους του δρόμους. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης», τονίζει ο κ. Καπζά.

Ο Ζαγναφέρης επιθεώρησε το ορεινό οδικό δίκτυο και την πορεία του έργου του κάθετου άξονα

Από νωρίς το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης επιθεώρησε όλο το ορεινό δίκτυο μέχρι το Δημάριο. Όπως μας ανέφερε δεν διαπίστωσε ιδιαίτερα προβλήματα αφού από πολύ νωρίς το πρωί είχε ανοίξει το δρόμο το μηχάνημα της Περιφέρειας. Έτσι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και για την πορεία του έργου κατασκευής του α’ τμήματος του κάθετου άξονα:  «Επισκέφθηκα σήμερα την περιοχή Δημαρίου όπου συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του κάθετου άξονα. Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχει σύνδεση με γείτονα χώρα με οδό υψηλών προδιαγραφών. Σε συνάντηση με τον διευθυντή του έργου κ. Μπορονκάυ Στέφανο ενημερώθηκα για την πρόοδο των εργασιών καθώς και για την τήρηση τού χρονοδιαγράμματος. Πιστεύει ότι εντός του επόμενου έτους θα ολοκληρωθούν οι συμβατικές εργασίες. Τον ευχαρίστησα και την συμβολή της εταιρείας στην μείωση της ανεργίας στους γειτονικούς οικισμούς καθόσον η πλειοψηφία των εργαζομένων κατάγεται από την περιοχή. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση του επόμενου τμήματος για όλους τους ανωτέρω λόγους».

Χωρίς ιδιαίτερα  προβλήματα και ο κάμπος της Ξάνθης

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία κατόπιν ενημέρωσης από τους δημάρχους Αβδήρων και Τοπείρου δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από πλημμυρισμένες εκτάσεις ή καταστροφές καλλιεργειών. Επίσης δεν διαπιστώθηκα προβλήματα και στο κανάλι του Νέστου στο ύψος της Γαλάνης που συνήθως υπερχειλίζει.

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στη γραμμή Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα υποδομής που είχε παρουσιαστεί λόγω των πλημμυρών στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης. Ως εκ τούτου, διεξάγονται πλέον κανονικά τα δρομολόγια τρένων στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση ανακοινώνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ οι υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

Νέα κακοκαιρία περιμένουμε Κυριακή και Δευτέρα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία αφού σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένονται σφοδρές καταιγίδες την Κυριακή και την Δευτέρα στην περιοχή μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…