Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 427 voucher στους παιδικούς σταθμούς του νομού

427 voucher στους παιδικούς σταθμούς του νομού

0
paidikos-empros

«Χαμός» χθες στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας –  Έκλεισαν τα voucher των Παιδικών του δήμου Ξάνθης – Άνοιξε λίστα αναμονής

 

Αναλυτικά οι θέσεις στους παιδικούς των δήμων και στους ιδιωτικούς.

Πρόβλημα με τα βρέφη – 26 διαθέσιμες θέσεις  voucher στους παιδικούς δημοτικούς και ιδιωτικούς

 

Συνολικά 427 νήπια και βρέφη απ’ όλους τους δήμους της Ξάνθης θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν δωρεάν σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων αλλά και ιδιωτικών, έχοντας εξασφαλίσει το πολυπόθητο voucher, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2019-2020» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ),  και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Να σημειώσουμε ότι οι δικαιούχοι είναι κυρίως άνεργες μητέρες αλλά και υπό κάποια κριτήρια εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

 Έκλεισαν τα voucher των Παιδικών του δήμου Ξάνθης – Άνοιξε λίστα αναμονής

Ανάσα δεν πήραν χθες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασία και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης καθώς μεγάλη ήταν η προσέλευση δικαιούχων voucher προκειμένου να κατοχυρώσουν μια θέση στους παιδικούς και στον βρεφικό σταθμό του δήμου Ξάνθης. Έτσι συμπληρώθηκαν και οι 207 διαθέσιμες θέσεις και άνοιξε μάλιστα λίστα αναμονής που θα τηρηθεί κατά σειρά προτεραιότητα και προσέλευσης έως ότου υπογραφούν οι συμβάσεις περί τα μέσα Αυγούστου. Να σημειώσουμε ότι πέρσι οι θέσεις voucher ήταν 164 στους Παιδικούς του δήμου Ξάνθης ενώ το γενικό σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς του δήμου με voucher  και χωρίς είναι 500 νήπια και 20 βρέφη. Ειδικότερα φέτος υπάρχει αύξηση κατά 43 voucher στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης και η αναλογία διαμορφώνεται σε 2 voucher προς 5.

 

Αναλυτικά οι 207 θέσεις voucher στους Παιδικούς του δήμου Ξάνθης

Παιδικός Σταθμός Αριθμός θέσεων voucher
5ος 52
Η΄(Χρύσα) 58
Γ΄ 63
Στ’ 15
Κιμμέρια 12
Βρεφικός 7

 

Αναλυτικά οι 200 θέσεις voucher στους Ιδιωτικούς Παιδικούς του δήμου Ξάνθης

 

Παιδικός Σταθμός Αριθμός θέσεων voucher
Νέοι Καλλιτέχνες 18
Πρότυπο 18
Μικροί Καλλιτέχνες 12
Όμορφος Κόσμος 63
Μαγικός αυλός 29
Παιδική Πολιτεία 53
Παιδική Πολιτεία (βρέφη) 7

 

Να σημειώσουμε ότι η δυναμικότητα των Παιδικών Σταθμών του δήμου Ξάνθη είναι δυσανάλογη μεγάλη σε σχέση με το προσωπικό. Για παράδειγμα ο 3ος παιδικός έχει δυναμικότητα για φιλοξενία 115 παιδιών ο, ο 5ος 75, ο Η’ (Χρύσα) 96,  των Κιμμερίων 42 και ο ΣΤ’ 120. Την ίδια στιγμή το προσωπικό (ΕΣΠΑ) είναι 21 μόνιμοι 43 αορίστου 12. Να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχει και το Δ’ παιδικός που δεν έχει θέσεις voucher. theodoridis 2Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος του Κέντρου Τάσος Θεοδωρίδης: «Ο δήμος έχει χρέος να μεριμνήσει για τις άνεργες και για τις εργαζόμενες μητέρες και η προσπάθεια όλων μας στοχεύει να εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι του voucher αλλά και οι υπόλοιπες εργαζόμενες μητέρες».

 Το voucher και τα τροφεία

Να αναφέρουμε ότι ένα voucher αντιστοιχεί με 2.375 ευρώ ετησίως και καλύπτει το κόστος της δαπάνης για κάθε παιδί στους παιδικούς. Τα τροφεία έχουν μια διακύμανση με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι μια εργαζόμενη με 5.000 εισόδημα καταβάλλει 10 ευρώ τον μήνα για τροφεία στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης. Με 8.000 ευρώ 20 ευρώ, με 12.000 ευρώ 30 ευρώ με 16.000 ευρώ 45, με 20.0000 ευρώ 55 με 24.000 ευρώ 60 με 28.000 ευρώ 80 με 30.000 ευρώ 95 και πάνω από 30.000 120 ευρώ.

 Τα voucher στους άλλους δήμους του νομού

Στους παιδικούς του δήμου Αβδήρων και συγκεκριμένα στου Μαγικού του Πετεινού και του Πολυσίτου υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα 15 voucher. Στο δήμος Μύκης δεν υπάρχουν Παιδικοί σταθμοί ενώ στον δήμο Τοπείρου υπάρχουν συνολικά 5 voucher στην Παιδική Πολιτεία Ευμοίρου και στον παιδικό σταθμός του Αβάτου.

Πρόβλημα με τα βρέφη – 26 διαθέσιμες θέσεις  voucher στους παιδικούς δημοτικούς και ιδιωτικούς

Να σημειώσουμε ότι για φέτος δόθηκαν περισσότερα  voucher καλύπτοντας τις αιτήσεις. Ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται στα βρέφη. Ενδεικτικά στους παιδικούς του δήμου και στους ιδιωτικούς υπάρχουν μόνο 26 διαθέσιμες θέσεις για βρέφη. Κατά συνέπεια τι κι αν πήραν voucher μητέρες βρεφών αν δεν μπορούν να βρουν θέση στους παιδικούς;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…