Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Τσουνάμι» προστίμων στα beach bar

«Τσουνάμι» προστίμων στα beach bar

0

Επιβλήθηκαν κυρώσεις στα 14 από τα 20 που ελέγχθηκαν από το Λιμενικό Λάγος στις παραλίες Ξάνθης και Ροδόπης

 

Τους «ζεματάει» ο νέος νόμος  – Το Επιμελητήριο Ξάνθης απευθύνει έκκληση να μην εφαρμοστεί με αυστηρότητα – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις

 

«Τσουνάμι» ελέγχων έχει σαρώσει τα παραλιακά καταστήματα και τα πρόστιμα έπεσαν «βροχή». Είναι ενδεικτικό ότι από τα 20 beach bar στις παραλίες της Ξάνθης και της Ροδόπης που έχει ελέγξει το Λιμενικό Λάγος  που έχει ως τομέα ευθύνης την Ξάνθης και τη Ροδόπη, στα 14 βεβαιώθηκαν κυρώσεις για παραβάσεις του νέου νόμου άρθρο 39 του Νόμου 4607/2019 που ψηφίστηκε στις 24 Απριλίου 2019. Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος αυστηροποιεί κατά γενική ομολογία τις διατάξεις του προηγούμενου 2971/2001 υπό τους όρους του οποίου όμως έγιναν οι περισσότερες δημοπρασίες από τους δήμους και τώρα οι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει τον αιγιαλό καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις.

Τσουχτερά πρόστιμα σε 14 beach bar στις παραλίες Ξάνθης – Ροδόπης

Ποιες είναι αυτές οι διατάξεις; Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος και έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών αλλά και της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες σύμφωνα με τον νέο νόμο μπορούν να αξιοποιούν μόνο το 60% του χώρου που έχουν μισθώσει και το υπόλοιπο να το αφήνουν κενό για διαδρόμους. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση καντίνας 10 μέτρων με 5 μέτρα σκίαστρο και όχι οτιδήποτε άλλο το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πράγμα» και απαγορεύεται όπως για παράδειγμα κάποιες ξύλινες κατασκευές αντί για ομπρέλες ή ξύλινο πάτωμα στους διαδρόμους! Να σημειώσουμε ότι οι επιχειρηματίες  πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν ξηλώνοντας τις όποιες ξύλινες κατασκευές που έχουν τοποθετήσει αφού επιτρέπονταν από τον προηγούμενο νόμο, γεγονός που σημαίνει ότι κυριολεκτικά πέταξαν τα λεφτά τους ενώ συρρικνώνεται και ο χώρος που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μια περιοχή μάλιστα με μικρό καλοκαίρι  και άρα λιγότερο χρόνο άσκησης της δραστηριότητάς τους.

Το Επιμελητήριο Ξάνθης απευθύνει έκκληση να μην εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο νέος νόμος – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις

Σε παρέμβασή του το Επιμελητήριο Ξάνθης απευθύνει έκκληση: « Κάνουμε  έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να μην εφαρμόσουν με αυστηρότητα το νέο Νόμο για την φετινή σεζόν ή τουλάχιστον μέχρι να εκλεγεί η νέα Βουλή και η νέα Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει ερήμωση στις παραλίες με τις πέντε γαλάζιες σημαίες, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα καταστραφούν οι επιχειρηματίες, θα μείνουν πολλοί εργαζόμενοι άνεργοι, θα απαξιωθεί και θα δυσφημιστεί τουριστικά ο Νομός μας και το ελάχιστο όφελος που έχει η οικονομία του Νομού μας από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μηδενιστεί.

Κάνουμε έκκληση στα πολιτικά κόμματα και στους υποψήφιους βουλευτές να πάρουν θέση γι΄ αυτό το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στο Νομό μας.

Ο νόμος εκτός από πρόστιμα ορίζει τον αποκλεισμό για 5 χρόνια από δημοπρασία στον ίδιο αλλά και τους οι συγγενείς του εξ αίματος και εξ αγχιστείας!

Να σημειώσουμε ότι την αρμοδιότητα των ελέγχων αναλαμβάνουν με τον νέο νόμο οι Λιμενικές αρχές και αυτό ισχύει από φέτος τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Λιμεναρχείο Λάγος ενημέρωσε τα καταστήματα για τον νέο νόμο και ζήτησε τη συμμόρφωσή τους με τις νέες αυστηρότερες διατάξεις προειδοποιώντας ότι η υπηρεσία ως οφείλει θα διενεργήσει ελέγχους. Αυτό και έκανε και όπως προαναφέραμε βεβαιώθηκαν παραβάσεις στις 14 από τα 20 καταστήματα σε Ξάνθη και Ροδόπη και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής των κυρώσεων. Να σημειώσουμε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλοντα από τη κτηματική Υπηρεσία βάσει του νόμου είναι τσουχτερά και για κάποιους δυσβάσταχτα ενώ προβλέπεται και άσκηση ποινικής δίωξης με εισαγγελική παρέμβαση ανάλογα με το είδος της παράβασης. Εκτός απ’ αυτό ο παραβάτης στερείται για 5 χρόνια το δικαίωμα να λάβει μέρος και να πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό προκειμένου να συνεχίσει την δραστηριότητα που ασκεί όχι μόνον ο ίδιος αλλά και οι συγγενείς του πρώτου και δευτέρου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας! (άρθρο 39 του Νόμου 4607/2019).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …