Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σχέδιο Νόμου «Μονάδες Μέριμνας Νέων»

Σχέδιο Νόμου «Μονάδες Μέριμνας Νέων»

0

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου το σχέδιο νόμου «Μονάδες Μέριμνας Νέων και άλλες διατάξεις», το οποίο επεξεργάστηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Το Σχέδιο Νόμου βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και τα διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Υιοθετεί τις αρχές της διαπαιδαγώγησης έναντι της τιμωρίας και της παραμονής σε δομές ανοικτής και ημιελεύθερης διαβίωσης έναντι του εγκλεισμού των ανηλίκων. Δημιουργεί ένα πλέγμα Μονάδων Μέριμνας Νέων έξι διαφορετικών κατηγοριών, οι οποίες θα συστήνονται σταδιακά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες: (α) Στέγες Φιλοξενίας, (β) Στέγες Ημιελεύθερης Διαβίωσης, (γ) Θεραπευτικές Μονάδες, (δ) Μονάδες Απεξάρτησης Νέων, (ε) Μονάδες Εντατικής Επιτήρησης Νέων και (στ) Μονάδες Επανένταξης Νέων. Οι εξειδικευμένες Θεραπευτικές Μονάδες και Μονάδες Απεξάρτησης Νέων έχουν σχεδιαστεί και προβλέπεται να λειτουργήσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, το Σχέδιο Νόμου προχωρά στην ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, ώστε να αποτελέσουν τους κεντρικούς φορείς που θα υλοποιήσουν τις προβλέψεις νόμου, με τον σταδιακό μετασχηματισμό τους σε Μονάδες Μέριμνας Νέων διαφορετικών κατηγοριών.

Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο, «το Σχέδιο Νόμου έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο έλλειμμα στην ύπαρξη κατάλληλων δομών για την προστασία των παραβατικών ανηλίκων στη χώρα μας. Σχέδια νόμου, με τον ίδιο μάλιστα τίτλο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών επεξεργασιών εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια αναγκαία και ώριμη μεταρρύθμιση που αποτυπώνεται σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, η οποία χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…