Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

0

Δύο συνθήματα
Το Σάββατο 1 Ιουνίου, η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ κυκλοφόρησε δημοσιεύοντας δύο συνθήματα του Μανώλη Τσέπελη. Το πρώτο «Η Φωνή σου έχει δύναμη να αλλάξει τον τόπο μας» και το δεύτερο «Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τους Ξανθιώτες».
Εμβληματικά και τα δύο και κυρίως εκφράζοντας απόλυτα τα πιστεύω του Τσέπελη τόσο ως προς την ανάγκη να αλλάξει η Ξάνθη, όσο και το κυριότερο, να ενωθούν οι Ξανθιώτες και να σταματήσει ο διαχωρισμός του «εμείς κι εσείς».
Τα δύο αυτά συνθήματα, είκοσι τέσσερις ώρες πριν την ψηφοφορία συνεπήραν τους συμπολίτες που πήγαν να ψηφίσουν την Κυριακή για ν’ αλλάξουν τα πράγματα σε μια πόλη ενωμένη, με προοπτικές και έργα.
Γ.Δ.


Οι πέντε νικητές
«Ήρθε η ώρα των νικητών» ήταν ο τίτλος του πρώτου θέματος της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ το Σάββατο 1η Ιουνίου. Και όντως, υπήρξαν οι νικητές. Τόσο στην Περιφέρεια όπου συνεχίζει ο Χρήστος Μέτιος όπως και στον δήμο Ξάνθης όπου νικητής αναδείχθηκε ο Μανώλης Τσέπελης.
Νικητές όμως είχαμε και στους τρεις περιφερειακούς δήμους. Ο Γιώργος Τσιτιρίδης νίκησε άνετα και συνεχίζει στο δήμο, όπως και ο Θωμάς Μίχογλου στον Τόπειρο. Ανατροπή και αλλαγή είχαμε όμως στο δήμο Μύκης όπου ο Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν κέρδισε τον Τζεμήλ Καπζά.
Δύο οι νέοι δήμαρχοι, δύο οι παλιοί. Ευχές επομένως προς όλους τους νικητές για μια δημιουργική και παραγωγική θητεία.
Γ.Δ.


Σήμερα ξεκινάει το Μπαϊράμ
Ξεκινά σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου η επίσημη τριήμερη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων κατοίκων του νομού μας.
Πρόκειται για τη γιορτή Ραμαζάν Μπαϊράμ ή κατά το απλούστερο Σεκέρ Μπαϊράμ. Κι αυτό, διότι τις ημέρες της γιορτής κατασκευάζονται και καταναλώνονται διάφορα γλυκά.
Ευλόγως λοιπόν απευθύνουμε τις θερμότερες ευχές μας στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας για Υγεία και Ευημερία.
Γ.Δ.


Δεν μας τιμούν τέτοιες συμπεριφορές
Στα χέρια του Μανώλη Τσέπελη περνά η διοίκηση του δήμου Ξάνθης μετά τη νίκη του στο β΄ γύρο των εκλογών. Είναι αλήθεια ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρχε μεγάλη πόλωση στην Ξάνθη ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και ακούστηκαν πολλές λασπολογίες κινδυνολογίες και ρατσιστικού τύπου ρητορικές εναντίον των μουσουλμάνων συμπολιτών μας δημιουργώντας έντονη δυσαρέσκεια σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Το βράδυ της Κυριακής μάλιστα έγιναν έκτροπα μεταξύ κάποιων θερμόαιμων του Δροσερού και παλιννοστούντων σε σημείο που να λήξουν άδοξα οι πανηγυρισμοί για την εκλογή του Μ. Τσέπελη. Αυτά σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή για την πόλη μας και δεν μας τιμούν ξεχωριστά σαν δημότες.  Χρέος του νέου δημάρχου είναι να μεριμνήσει να σταματήσουν αυτοί οι τραμπουκισμοί που αμαυρώνουν την πόλη μας και την δημοκρατική μας συνείδηση.
Μ.Ξ.


Καμία εμφάνιση
Δικαίωμα του Δημαρχόπουλου να έχει τις όποιες επιλογές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε τακτικές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιλογές του ως προς τις δημόσιες εμφανίσεις του, τον δημόσιο λόγο του και άλλα.
Ο αποχωρών δήμαρχος λοιπόν επέλεξε να κρυφτεί για άγνωστο λόγο. Δεν έδωσε ούτε μία συνέντευξη σε εφημερίδα, αγνόησε τον έντυπο τύπο, δεν δημοσίευσε τίποτε πουθενά και στήριξε την παρουσία του ως υποψήφιος σε ό,τι αποφάσιζε το φερέφωνό του. Αγνόησε τη δεδομένη πρακτική, απομονώθηκε και πίστεψε ότι τα ψέματα και η λασπολογία συν τις συκοφαντίες θα του φέρουν τη νίκη.
Διαψεύστηκε παταγωδώς. Αγνόησε την παραδοσιακή λειτουργία χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν ενέκρινε τελικά ο Ξανθιώτικος λαός. Από το αποτέλεσμα και όσα προηγήθηκαν οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους όχι μόνον ο ίδιος ο Δημαρχόπουλος, αλλά και κάποιοι άλλοι, επώνυμοι, που επίσης αποδέχτηκαν τον ξεπεσμό, την συκοφαντία και τα ψέματα. Το ποιοι είναι το γνωρίζουν οι ίδιοι. Πριν είναι αργά ας κάνουν την αυτοκριτική  τους.
Γ.Δ.


 Λαϊκός πανηγυρισμός
Από νωρίς, μόλις κλείσαν οι κάλπες άρχισε ο κόσμος να συγκεντρώνεται στο εκλογικό κέντρο του Μανώλη Τσέπελη στην οδό Βόγδου. Σιγά-σιγά, ο κόσμος αυξανόταν όσο τα αποτελέσματα από τους ανθρώπους των Εφορευτικών έφταναν στο εκλογικό κέντρο.
Μετά τις οκτώ υπήρχε μια μικρή διαφορά υπέρ του Τσέπελη, στις 9 η ώρα η διαφορά σταθερά αυξανόταν, στις 10 ήταν εμφανώς μη αναστρέψιμη και στις 10.30 όλα είχαν κριθεί. Το αποτέλεσμα ήταν πανηγυρικά νικηφόρο.
Εκεί λοιπόν, με την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, κορυφώθηκαν οι πανηγυρισμοί. Ένας γνήσια λαϊκός πανηγυρισμός. Μια μεγάλη νίκη, μια χαρά, γέλια από παντού, αγκαλιές.
Υπήρξαν μάλιστα και δάκρυα, πολλά δάκρυα, χαράς όμως και ανακούφισης από το δεδομένο άγχος και υπερένταση μέχρι να οριστικοποιηθεί η νίκη.
Γ.Δ.


Τα αίτια της ήττας
Συνηθίζεται μετά από κάθε εκλογικό αγώνα οι νικητές να πανηγυρίζουν και οι ηττημένοι να ψάχνουν να βρουν τα αίτια της ήττας τους. Το δεύτερο είναι ιδιαίτερα δύσκολο διότι απαιτεί ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων. Αν το τελευταίο δεν υπάρχει, τότε το συμπέρασμα είναι λανθασμένο.
Στις εκλογές λοιπόν του δήμου Ξάνθης, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ηττήθηκαν πανηγυρικά η λάσπη που εκτοξεύτηκε, τα ψέματα χωρίς όρια και η πρωτοφανής συκοφάντηση του αντιπάλου. Αυτά τα τρία ηττήθηκαν κατά κράτος.
Αποτελούσαν «όπλα» που όπως αποδείχτηκε ήταν ακριβώς η αιτία της νίκης του Τσέπελη. Ο οποίος με εγκαρτέρηση τα δέχτηκε εδώ και χρόνια, δεν απάντησε, δεν μήνυσε, αλλά δούλεψε, έτρεξε και νίκησε.
Δια της νίκης του απάντησε στους κατ’ επάγγελμα λασπολόγους. Για την οποία λάσπη και ψέματα που τα ανεχόταν να εκτοξεύονται χωρίς να αντιδρά, έχει το μεγάλο μερίδιο ο Δημαρχόπουλος. Ο οποίος κρίθηκε για τη θητεία του και τίποτε άλλο. Για το αν παρήγαγε έργο ή όχι.
Γ.Δ.


Πόνταραν στον Τσέπελη
Υποτίμησαν και κατηγόρησαν χωρίς αποδείξεις τον Τσέπελη για να τον απαξιώσουν στην κοινή γνώμη των Ξανθιωτών. Το πλήρωσαν οι εμπνευστές αυτής της μεθόδευσης οι ίδιοι με τη δική τους απαξίωση και τελικά την ήττα τους.
Κι αυτό διότι η πλειοψηφία των Ξανθιωτών πίστεψε και πόνταρε στον Τσέπελη για την αλλαγή στο δήμο. Κι αυτή τη νίκη μόνον ο Τσέπελης μπορούσε να την κερδίσει γιατί γνώριζε τα κόλπα και τα τερτίπια τους. Φρόντισε δε εγκαίρως και αποτελεσματικά να πάρει τα μέτρα του για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους.
Έτσι ήρθε η νίκη, η αλλαγή στο δήμο και η παράλληλη απαλλαγή μιας νοοτροπίας που δεν γνώρισε η Ξάνθη εδώ και αρκετά χρόνια και ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε. Δυστυχώς για την πόλη και τους Ξανθιώτες, εμφανίστηκε με τον Δημαρχόπουλο αλλά φεύγει μαζί του.
Γ.Δ.


Σαρωτική νίκη της Ν.Δ.
Όμως εκλογές είχαμε σ’ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή. Και μάλιστα με περισσότερη αγωνία τη δεύτερη φορά γιατί αφενός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων αλλά και γιατί καθορίστηκε το τελικό αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους δήμους. Η νίκη και η επικράτηση της Ν.Δ. ήταν σαρωτική. Κέρδισε 12 από τις 13 Περιφέρειες και σχεδόν όλους τους μεγάλους δήμους. Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε εκτός της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίο κι εκεί με δεξιό πρόσημο.
Τέτοια μεγάλη νίκη, με απόλυτο σχεδόν βαθμό, πολλά χρόνια έχουμε να δούμε. Κι αυτό βέβαια σηματοδοτεί κάτι. Κι αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από το ότι η Ν.Δ. βρίσκεται καβάλα στο κύμα και πως γεννούν και τα κοκόρια της…
Γ.Δ.


Η υπόθεση Βενιζέλου
Η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, είναι γεγονός πως τάραξε τα πολιτικά πράγματα της χώρας για να μην πούμε ότι τα έκανε άνω-κάτω. Αιτία της αποχώρησης η απόφαση της Γεννηματά να τοποθετήσει το Βενιζέλο στην τελευταία θέση της λίστας Επικρατείας και πρώτον τον Γ. Καμίνη τον πρώην δήμαρχο Αθήνας.
Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι ξάφνιασε. Δεύτερον, είναι άγνωστο προς το παρόν, τι επιπτώσεις θα έχει στην πορεία και την εξέλιξη του ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα ήδη υπάρχουν κάποιες αποχωρήσεις, ενώ είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν μέλη του ΚΙΝΑΛ που θα υποστηρίζουν πως καλώς έπραξε που αποχώρησε ο Βενιζέλος κι άλλα ότι έπραξε κακώς και δεν έπρεπε να βιαστεί.
Ό,τι κι αν υποστηρίζουν οι μεν και οι δε, ο σύντομος χρόνος θα δείξει ποιος είχε δίκιο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…