Μιλούν χωρίς να γνωρίζουν
Φαινόμενο των καιρών. Κάποιοι μιλούν και τοποθετούνται για το δρόμο στο σημείο «Θηλιά». Εκφράζουν μάλιστα δημόσια και άποψη, συνήθως αρνητική. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών, αγνοούν, ναι αγνοούν, για το σημείο που μιλάνε.
Κι αυτό, διότι δεν έχουν πάει εκεί ποτέ. Απλά, αρνούνται έτσι από υποχρέωση και πείσμα. Είναι της σχολής να μην γίνεται τίποτε, να μην αλλάζει τίποτε, να ενδιαφερόμαστε μόνον για μας και τους φίλους μας και να αγνοούμε τους χιλιάδες.
Εξάλλου, με τη μικρή παρέμβαση ασφαλτόστρωσης θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους να χαρούν παντοιοτρόπως την περιοχή και τους κατοίκους να πηγαίνουν πιο εύκολα στα σπίτια τους.
Γ.Δ.
Μία ερώτηση
Είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η ερώτηση που την απευθύνω στον αγαπητό φίλο και συμπολίτη Γιάννη Χαραλαμπίδη, επί σειρά ετών Πρόεδρο του ΕΟΣ Ξάνθης. Άνθρωπος με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην εδραίωση της Ορειβασίας και Αναρρίχησης στο Νομό και μιας σειράς άλλων πρωτοβουλιών για τα βουνά της περιοχής μας και για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας αυτών.
Ρωτώ λοιπόν ευθέως: Δυσκόλεψε ή διευκόλυνε το έργο και την προσφορά του ΕΟΣ η κατασκευή της ασφαλτόστρωσης μήκους 8 χιλιομέτρων από Καρυόφυτο προς Λειβαδίτη, με τη βοήθεια του Νομάρχη Τάσου Μπερέτα;
Βοήθησε ή όχι η ασφαλτόστρωση του τμήματος Λειβαδίτης – Δασικό χωριό για την ανάδειξη της περιοχής και την αύξηση της επισκεψιμότητας, με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Καμπέλη; Έτσι και στη Θηλιά θα συμβεί. Ο χώρος θα γίνει προσβάσιμος για όλους.
Γ.Δ.
Πρώτη η Καβάλα στη ρευματοκλοπή
Παράξενη και δυσερμήνευτη πρωτιά έχει η γειτονική πόλη της Καβάλας. Κατέχει την πρώτη θέση στους ρευματοκλέφτες στην Περιφέρειά μας. Το αστυνομικό δελτίο αναφέρεται ιδιαίτερα συχνά στην επίδοση αυτή των Καβαλιωτών. Το ερώτημα είναι το πού να οφείλεται αυτή η επίδοση. Προφανώς το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι η έλλειψη χρημάτων η οποία τους οδηγεί στο να παρανομούν. Μια άλλη σκέψη να το κάνουν κάποιοι έτσι σαν παιγνίδι, μάλλον δεν μπορεί να σταθεί. Άρα ως αιτία σίγουρα θα είναι η άσχημη οικονομική κατάσταση κάποιων που στην απελπισία τους οδηγούνται στην παρακινδυνευμένη λύση της παράνομης κλοπής ρεύματος.
Γ.Δ.
Ο Άκης Πετρετζίκης στην Ξάνθη
Πολλούς funs και followers έχει και στην Ξάνθη ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης αν κρίνουμε από τον χαμό που έγινε στην εκδήλωση του το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Πεσόντων. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής σεφ Άκης Πετρετζίκης, ήρθε στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Coca-Cola & Akis Food Tour Festival και χάρισε γευστικές εμπειρίες ενώ φωτογραφήθηκε με τον κόσμο.
Μ.Ξ.
Πρέπει να ξέρεις να χάνεις
Λένε ότι βασικό προσόν ενός πολιτικού, ενός «παίκτη» γενικά, ενός ανθρώπου γενικότερα, είναι το να ξέρει να χάνει. Όχι μόνο ως ένδειξη επικοινωνιακού πολιτισμού, αλλά διότι από εκεί ακριβώς ξεκινάει μια πορεία που ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νίκη στο μέλλον. Αλλά το να ξέρει να χάνει προϋποθέτει να συνειδητοποιήσει το γιατί έχασε (αν όχι, έχει ήδη μπει σε ντόμινο επαναλαμβανόμενης ήττας). Στην πολιτική, όπως και στον έρωτα, η αιτία είναι, στη βάση της, πάντα μία – οι αναλύσεις επακολουθούν. Αυτό που είχε, με περίσσια λεβεντιά, διατυπώσει δημόσια η Μελίνα Μερκούρη το 1989, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Δεν αρέσουμε πλέον». Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το συνειδητοποιούν, θα εξακολουθούν, ακόμη και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, να χάνουν.
Γ.Δ.
Με ή χωρίς πτυχία
Προς θεού, δεν θα τολμούσα να αγνοήσω την αξία κτήσης ενός Πανεπιστημιακού Πτυχίου ή άλλης Σχολής. Απεναντίας. Η κατοχή ενός πτυχίου, τυπικά τουλάχιστον, βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του διαθέτει τις γνώσεις της Σχολής που αποφοίτησε.
Από την άλλη βέβαια, η κατοχή ενός πτυχίου, δεν αποτελεί πλέον το «κλειδί» για την επαγγελματική αποκατάσταση ή επιτυχία εν γένει στην επαγγελματική δραστηριότητα. Η ζωή, η κοινωνία έχει αποδείξει ότι πάρα πολλοί που δεν διέθεταν πτυχία, διέπρεψαν στη ζωή τους επαγγελματικά και γενικά διακρίθηκαν στην πολιτική και στον τομέα απασχόλησής τους.
Την επιτυχία ή την αποτυχία τη φτιάχνει ο άνθρωπος, και μόνον αυτός.
Ο αείμνηστος δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης δεν είχε Πανεπιστημιακούς τίτλους. Γνώριζε όμως τη ζωή, την πιάτσα, τις αγορές, και τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και πέτυχε.
Γ.Δ.
Η ώρα της κρίσης των τριών βουλευτών
Οι τοπικοί βουλευτές που ως γνωστόν ανήκουν στο ίδιο κόμμα, πλέον μπαίνουν, μπήκαν ήδη, στην κρισάρα της κοινής γνώμης του νομού.
Θα κριθούν λοιπόν οι επί τέσσερα χρόνια βουλευτές για το έργο τους και μόνον αυτό. Και οφείλουν να δημοσιοποιήσουν το όποιο έργο τους τώρα, την προεκλογική περίοδο. Κι αυτό, για να πληροφορηθεί ο Ξανθιώτης το τι προσέφεραν στον τόπο τους οι εκπρόσωποί του και από ποιο έργο τους να τους αξιολογήσει ανάλογα ή τους απορρίψει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Στις δημοκρατίες δυτικού τύπου έτσι γίνονται τα πράγματα. Έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της κρίσης και του ναι ή του όχι. Ο βουλευτής κρίνεται κατά το έργο και την προσφορά του. και από την επιλογή αυτή ή πάει σπίτι του ή του ανανεώνεται η θητεία. Τίποτε άλλο, τίποτε διαφορετικό.
-Αναμένουν λοιπόν να πληροφορηθούν τα «έργα και τις ημέρες» των τριών βουλευτών οι Ξανθιώτες και κυρίως του υφυπουργού, ο οποίος κατείχε και κυβερνητικό αξίωμα.
Γ.Δ.
Περί αξιοπιστίας
Η αξιοπιστία είναι για κάθε οντότητα, είτε πρόκειται για έργο είτε για πολιτικό κόμμα θεμελιώδης προϋπόθεση επιτυχίας. Το ίδιο θα πρέπει να προσέξουν και οι τοπικοί βουλευτές του νομού. Κι αυτό διότι είναι δύσκολο πλέον να επανακτήσει κάποιος την όποια αξιοπιστία είχε, εκτός αν επιχειρήσει μια γενική ανασυγκρότηση κυρίως στο επίπεδο των συνεργατών και συμπεριφοράς.
Είναι αδιανόητο βουλευτές του νομού να μην χαιρετούν όταν συναντούν πολίτη, ν’αποστρέφουν το βλέμμα τους όταν συναντώνται με κάποιον συμπολίτη που δεν τους έχει ψηφίσει και ψηφίζει ένα άλλο κόμμα.
Οι αφελείς, ξεχνούν πως δεν θα΄ ναι καβάλα στο άλογο για πάντα και πως όταν κατέβουν δεν θα τους χαιρετά κανείς. Κι αυτό διότι τότε που έπρεπε και μπορούσαν δεν λειτούργησαν με λογική και διάθεση αξιοπιστίας έναντι των δημοτών- πολιτών.
Γ.Δ.
Μαργαριτάρια της ξανθιώτικης κάλπης
Κάποιοι προσήλθαν στις κάλπες των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών με την ευθύνη της άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος και άλλοι όχι και τόσο.
Από τα «μαργαριτάρια» των άκυρων ψηφοδελτίων που βρέθηκαν ανά την Ελλάδα, προσθέτουμε και μερικά από αυτά που βγήκαν από τις ξανθιώτικες κάλπες.
Ψηφοφόρος ανέγραφε στο λευκό ψηφοδέλτιο «ο Έλληνας φιλόσοφος με το φραπέ στο χέρι ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», άλλος ένα σιβυλλικό σχόλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τρίτος έγραψε λιτά… Μόνο ο Χριστός σώζει.
Για κάποιους το άκυρο αποτελεί πολιτική πράξη. Ανεξάρτητα από τη δική μας γνώμη ως προς αυτό, οι παραπάνω οπωσδήποτε δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.
Τα σχόλια δικά σας…
Ε.Δ.
Περί προαγωγής …
Λίγο πριν κλείσει η σχολική χρονιά τέθηκε σε ισχύ π.δ. που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες που αποτελεί μια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση για τους μαθητές της μειονότητας των Γυμνασίων αφού τους προάγει με γενικό μέσο όρο 10 ανεξάρτητα αν στα μαθήματα των Αρχαίων και Νέων έχουν χαμηλότερα από 8 όπως ίσχυε στον προηγούμενο π.δ. Την ίδια στιγμή οι μαθητές της πλειονότητας προάγονται με μέσο όρο 13 και 10 σε κάθε μάθημα ενώ ακόμη και οι μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες με μέσο όρο 12. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι μια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση για τους μαθητές της μειονότητας. Ανεξάρτητα από τους λόγους που γίνεται, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι υπάρχει διαπιστωμένη υστέρηση των μαθητών της μειονότητας στα μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας. Βέβαια αυτό που πρέπει να αποτελεί ζητούμενο είναι αν αυτή η ρύθμιση θα είναι προς όφελος των μαθητών τελικά, αν δηλαδή θα βγουν από το Γυμνάσιο, έχοντας αποκομίσει το επίπεδο γνώσης που απαιτείται για να προχωρήσουν. Σ’ ότι αφορά κάποιους που διαμαρτύρονται ότι έτσι αδικούνται οι μαθητές της πλειονότητας θεωρώ ότι προσεγγίζουν κοντόφθαλμα το θέμα. Μέλημα όλων και κυρίως των εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε το όποιο απολυτήριο ή πτυχίο να αντιπροσωπεύει κάτι και όχι να είναι …κουρελόχαρτο. Έτσι φτάσαμε να βγαίνουν αμόρφωτα τα παιδιά μας από γυμνάσια και λύκεια!
Μ.Ξ.