Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

0

Στις κάλπες πατριώτες, στις κάλπες
Δεν είναι σάλπισμα νίκης, είναι κλήση σε ευθύνη των πολιτών, να πάνε ξανά στις κάλπες την επόμενη Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές.  Πρόκειται για την ευθύνη των δημοκρατικών πολιτών ενώπιον του υπέρτατου δικαιώματος της επιλογής και εκλογές των αντιπροσώπων του νομού, της χώρας. Ζούμε κι έχουμε το δικαίωμα της επιλογής μέσω της δομής της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Όχι της άμεσης των Αθηνών.
Αυτή λοιπόν η επιλογή μας καλεί και πρέπει, οφείλουμε να την τιμήσουμε δια της συμμετοχής και της ψήφου μας. Έστω και καλοκαιριάτικα.
Γ.Δ.


Με τα λόγια επενδύσεις δεν γίνονται
Με λόγια επενδύσεις δεν γίνονται, δουλειές δεν ανοίγουν. Πράγματα απλά, πολύ απλά και δεδομένα εδώ και χρόνια, παγκοσμίως. Ο λαός λέει κάτι χαρακτηριστικό για το ίδιο θέμα «με πορ…ς αυγά δεν βάφονται» και βέβαια έχει απόλυτο δίκιο γιατί αυτό αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή.
Τέλος πάντων, λόγια ακούσαμε πολλά τέσσερα χρόνια τώρα από την κυβέρνηση, φουγάρο όμως δεν είδαμε, ούτε μία επένδυση δεν έγινε άξια λόγου για ν’απορροφήσει ανέργους. Σουβλατζίδικα και καφέ είδαμε, επένδυση βιοτεχνική και βιομηχανική δεν είδαμε.
Λόγια όμως πολλά ακούσαμε κι ακούμε ακόμη…
Γ.Δ.


Άλλοι καιροί
Ζούμε μια προεκλογική περίοδο αρκετά διαφορετική. Δεν υπάρχουν αφίσες, πανό, ντουντούκες, μεγάφωνα, φωνές, κομβόι αυτοκινήτων στα χωριά. Τα πράγματα απλοποιήθηκαν αλλάζοντας ριζικά. Εκλογικά κέντρα σε ισόγειο στήνουν μόνον τα κόμματα, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές ανέβηκαν σε ορόφους. Κι εκεί, ήσυχα κι απλά και χωρίς φασαρίες και φωνές.
Άλλοι καιροί, άλλα ήθη στις προεκλογικές συνήθειες που σίγουρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση που μας εισάγουν στον ευρωπαϊκό τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
-Θα γίνουμε Ευρώπη, έστω με αργούς ρυθμούς.
Γ.Δ.


Ψάχνουν υποκατάστημα
Στο ψάξιμο βρίσκεται η Τράπεζα Eurobank και ο διευθυντής κ. Κρουστάλης για την ανεύρεση νέου κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία υποκαταστήματος. Η έρευνα συνεχίζεται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Ανάμεσα στα κτίρια που είναι στην ατζέντα του διευθυντή είναι κι ενός στην Μ.Καραολή όπου στεγαζόταν η επιχείρηση ενδυμάτων Jennifer.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το Δημήτρη Σαλτούρο
Ο υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος προφανώς και δεν χρειάζεται παρουσίαση. Είναι ήδη γνωστός στην κοινωνία της Ξάνθης. Όμως κάποια πράγματα πρέπει να λεχθούν. Έτσι, ο Δημ. Σαλτούρος πέρα από τη Νομική του κατάρτιση, διακρίνεται για το πολιτικό του λόγο και σκέψη. Διαθέτει συγκροτημένο λόγο, πολιτική ανάλυση και ανάλογη προσέγγιση των γεγονότων. Ξεχωρίζει, διαθέτοντας άνεση λόγου, είναι απλός και φιλικός, εύκολα προσεγγίσιμος και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του νομού.
Πρόκειται για αξιόλογη επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη που εγγυάται συνέπεια και προσφορά όταν εκλεγεί.
Γ.Δ.


Aνάλυση για τις εκλογές
Οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν στις 26 Μαΐου όταν διεξήχθησαν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν (σε δημοσκοπήσεις) ότι θα λείπουν από τον τόπο που ψηφίζουν είναι πολύ μικρό. Η εκτίμηση περί μικρότερης συμμετοχής είναι κυρίως πολιτική για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτον, το υποτονικό πολιτικό κλίμα, ως απόρροια της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών και της μακράς εκλογικής περιόδου που έχει προηγηθεί.
Δεύτερον, η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Στο μυαλό κάποιων ψηφοφόρων η νέα νίκη της ΝΔ την 7η Ιουλίου έχει προεξοφληθεί και αυτό προκαλεί κάποιο εφησυχασμό στη μία πλευρά και μια αίσθηση ματαιότητας στην απέναντι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει και ξαναλέει ότι «οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι άδειες», ότι «δεν έχουν μείνει μέσα τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών» και καλεί τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν.
Τρίτον, η σύγκριση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψήφιοι σε Δήμους και Περιφέρειες πλησίαζαν τις 70 χιλιάδες. Ο καθένας από αυτούς κινητοποιούσε έναν αριθμό προσωπικών ψηφοφόρων του. Στις εθνικές εκλογές ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών είναι σαφώς μικρότερος. Είναι προφανές ότι το ποσοστό συμμετοχής – και ιδίως το ποιοι θα απέχουν – θα διαμορφώσει και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι εκτιμήσεις ως προς το τι θα συμβεί έχουν τόσο «οργανωτικές» όσο και πολιτικές παραμέτρους. Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφώς ισχυρότερο κομματικό μηχανισμό, ενώ η εκλογή μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών την 7η Ιουλίου δίνει κίνητρο σε περισσότερα στελέχη της να τρέξουν και να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους.
Ε.Β.


Πόσες ψευδαισθήσεις και αυταπάτες θ’ αντέξουμε;
«Εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διάφορες ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή», μας αποκαλύπτει τώρα ο Νίκος Φίλης, μετά από 5 χρόνια που η διακυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού έμεινε στο απυρόβλητο κάθε κριτικής. Η διαπίστωση αυτή ήρθε -κάπως αργά είναι αλήθεια- να προστεθεί στη μακρά λίστα «ψευδαισθήσεων» του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ονομάζουν τις διαψεύσεις των σχεδιασμών και ιδεοληψιών τους), όπως:
-Το σκίσιμο των Μνημονίων μ’ ένα νόμο και η μονομερής διαγραφή του χρέους.
-Θα χτυπάμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές.
-Το Δημοψήφισμα και η απόρριψη της συμφωνίας θα έκανε τους εταίρους να μας παρακαλάνε να μας δανείσουν. Ακολούθησε η μεγαλοπρεπής κωλοτούμπα.
-Ο φόβος των Ευρωπαίων για Grexit. Ενώ ο Σόιμπλε μας έδινε δώρο 50 δισ. για να φύγουμε…
-Η επαρκής ρευστότητα της χώρας μετά τη ρήξη με τους εταίρους το 2015 όταν «υπερεκτιμήθηκαν οι αντοχές της οικονομίας» και έτσι οδηγηθήκαμε στα capital controls.
-Η εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης ερήμην των δανειστών
-Η κόντρα μεταξύ Σόιμπλε-Μέρκελ και ΕΕ-ΔΝΤ μπορεί να φέρει χαλάρωση των μέτρων.
-Το μέτωπο του Νότου και η προοδευτική αλλαγή συσχετισμών στην Ε.Ε. , η οποία έγινε μόνο στο μυαλό του κυρίου Τσίπρα. Η Ενωση στρίβει διαρκώς προς τα δεξιά.
-Η κόντρα μεταξύ φίλων και εχθρών μας και η πολιτική λύση που είναι δυνατή. Φίλοι μας οι κ. Γιούνκερ και Μοσχοβισί αλλά ζητούν επιτακτικά τήρηση των συμφωνηθέντων…
-Η ρύθμιση του χρέους, ενώ έγινε διευθέτηση διά της επιμηκύνσεως για 99 χρόνια.
Κι από αυταπάτη σε ψευδαίσθηση, με την ελαφρότητα της στρατηγικής Καρανίκα πέρασε η τετραετία. Και τώρα πάμε για νέες αυταπάτες. Πόσες όμως μπορούμε ν’αντέξουμε ακόμη;
Σ.Τ.


Περιοδείες υψηλών θερμοκρασιών
Ένα υπαρκτό πρόβλημα των υποψήφιων βουλευτών όλων των κομμάτων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Αυτές λειτουργούν ανασταλτικά στην οργάνωση των περιοδειών διότι εμποδίζουν τους υποψήφιους να βγουν στα χωριά τις ώρες μέχρι το απόγευμα.
Έτσι, ο χρόνος που απομένει είναι λίγος γι’αυτό για να προλάβουν να πάνε σ’όλα τα χωριά, ουσιαστικά κάνουν έναν αγώνα δρόμου.
Χρόνος λίγος, ζέστη, τρέξιμο υποχρεωτικά, άρα σπάνια γίνονται συζητήσεις όπως παλιά.
Γ.Δ.


Στις 15 Ιουλίου λήγει το Κτηματολόγιο για το νομό μας
Δυο βδομάδες απομένουν για να λήξει το Κτηματολόγιο στον νομό μας για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές. Συγκεκριμένα η παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο λήγει στις 15 Ιουλίου για τους πολίτες και στις 15 Οκτωβρίου για το Δημόσιο και για τους κατοίκους του εξωτερικού. Νέα παράταση δεν ανακοινώθηκε γι αυτό μην επαναπαύεστε! Πρέπει να δηλώσετε την περιουσία σας αν θέλετε να την κατοχυρώσετε. Βέβαια υπάρχει και ταλαιπωρία και έξοδα σ’ όλη αυτή τη διαδικασία αλλά πρέπει να γίνει. Η κτηματογράφηση είναι σημαντική και το Δημόσιο και για τους ιδιώτες γιατί μπαίνει μια τάξη στις ιδιοκτησίες ιδιωτικές και δημόσιες.
Μ.Ξ.


Πυκνώνουν τα σύννεφα στην γειτονιά μας
Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης σε εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα. Ξεκινούν λοιπόν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ωστόσο δεν καλοδέχονται οι γείτονές μας που τον τελευταίο καιρό οι πολιτικοί τους με πρώτο και καλύτερο τον Ερντογάν επιδίδονται σε πλειοδοσία απειλών και λεονταρισμών. Ο συνήθης αντιπερισπασμός της Τουρκίας έναντι των άλλων μπελάδων που έχει καθώς έχει ανοίξει μέτωπο κατά των ΗΠΑ με τους S400 αλλά και με τους Ευρωπαίους για την προκλητική στάση της στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά;
Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να εκτονωθεί έτσι η κατάσταση. Το πιο απαισιόδοξο αλλά όχι απίθανο όλοι το φανταζόμαστε και μακάρι να αποφευχθεί για το καλό των λαών μας αλλά και όλης της περιοχής μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξοχικό κοτόπουλο στη γάστρα

-4 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση -1 κρεμμύδι -4 σκ. σκόρδο -1 πιπεριά Φλωρίνης -1 κό…