Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

0

Με την πλάτη στο τοίχο…
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται αυτό τον καιρό οι Καραμανλικοί στην ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σφόδρα ενοχλημένος γιατί στις Σέρρες ο Βελόπουλος πήρε 8% και η Χρυσή Αυγή 6% και θεωρεί υπεύθυνο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν στην Θεσσαλονίκη η συνάντησή τους ήταν …ταραχώδης. Μάλλον έτσι εξηγείται αμέσως μετά η απόφαση του κ. Καραμανλή να κάνει ομιλίες μετά από μια πολυετή περίοδο απόλυτης σιωπής και βέβαια το είδαμε και στο νομό μας με το «κόψιμο» του Α. Κοντού από το ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την Πέμπτη ο κ. Κοντός δεν είχε λάβει τηλέφωνο από τα κεντρικά και κατάλαβε πως δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο γι αυτό και έστειλε την επιστολή στον Μητσοτάκη. Από τους Καραμανλικούς της περιφέρειάς μας μόνο ο Ευριπίδης Στυλιαννίδης …διεσώθη.
Μ.Ξ. 


Αυτή την έδρα ποιος θα την πάρει;
Σχέδια επί χάρτου καταστρώνονται όλο αυτό το διάστημα στα κόμματα με στόχο την τρίτη έδρα στην Ξάνθη. Κύριοι διεκδικητές εκτός απροόπτου η ΝΔ που αν πάρει πάνω από 45% μπορεί να την πάρει και να εκλέξει δύο βουλευτές, το ίδιο βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και το ΚΙΝΑΛ. Η ανάλυση του Σωκράτη Ξυνίδη δημιούργησε προβληματισμό καθώς υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ απεμπόλησε την δυνατότητά του να πάρει την έδρα στην Ξάνθη με την επιλογή του Μπαράν Μπουρχάν τον οποίο θεωρεί αδύναμο υποψήφιο σε σχέση με τον Αχμέτ Καρά ή τον Μουζαφέρ Καπζά. Μάλιστα εκφράζει την άποψη ότι αυτό το έκανε η Γεννηματά για να βγει ο Ιλχάν Αχμέτ στην Ροδόπη!
Αυτό βέβαια δεν επεξηγείται επαρκώς αλλά σε κάθε περίπτωση Κυριακή κοντή γιορτή.
Μ.Ξ.

Ένα καλό νέο για την Ξάνθη
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που διασφαλίζει την ολοκλήρωση του έργου του κάθετου άξονα της Ξάνθης. Ο λόγος για την ένταξη και του β΄ τμήματος «Μελίβοια – Δημάριο» στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη δέσμευση του ποσού των 40,5 εκ. ευρώ με υπογραφή του υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη. Μ’ αυτά τα χρήματα καθώς και με τα άλλα 20 εκ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα των εκπτώσεων από το α΄ τμήμα υπάρχει ένα καλό ποσό διαθέσιμο για να γίνουν βελτιώσεων και σ’ όλο το τμήμα μέχρι την Ξάνθη. Είναι ένα έργο με τεράστια σημασία για το εμπόριο, τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής που η τοπική κοινωνία περιμένει πάνω από 15 χρόνια!
Μ.Ξ.


Παραδοσιακό ψητοπωλείο
Ξεκίνησε προχθές, με τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του, το Παραδοσιακό Ψητοπωλείο «Όπως παλιά» στην οδό Σμύρνης.
Πρόκειται για μια επαγγελματική προσπάθεια του γιου του Αντώνη Μπαΐρα, Μανώλη, που του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα του προσπάθεια.
Γ.Δ.


Περί παζαριού πάλι
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται πως είχαμε ασχοληθεί με το θέμα του παζαριού και το ύψος των αποζημιώσεων-ενοικίων που πληρώνουν οι παζαρτζήδες. Είχαμε δε καταλήξει ως συμπέρασμα ότι το παζάρι οικονομικά «βάζει μέσα» τον δήμο Ξάνθης. Αιτιολογούσαμε δε το αποτέλεσμα της έρευνάς μας σε τρία σημεία.
Πρώτον, το χαμηλό ενοίκιο, δεύτερον το υψηλό κόστος καθαρισμού του χώρου και τρίτον τη μη πληρωμή εκ μέρους πολλών παζαρτζήδων.
Τελικά, ήρθε η δικαίωση. Όντως το παζάρι αποτελεί μια κερδοφόρα εβδομαδιαία επιχείρηση για τους παζαρτζήδες και ζημιογόνα για το δήμο. Αυτή η αντίληψη και νοοτροπία πιστεύουμε ότι θα πρέπει ν’ αλλάξει. Εξήντα χιλιάδες δημότες του δήμου Ξάνθης δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώνουν τους  300-350 παζαρτζήδες. Η ιστορία αυτή πρέπει να πάρει τέλος και να μπει σε σωστή βάση.
Γ.Δ.


 Είκοσι βιβλία
Πλούσια η συγγραφική παραγωγή και παρουσία στα γράμματα της περιοχής μας του συμπολίτη μας συγγραφέα Αϊντίν Ομέρογλου.  Το εικοστό του μάλιστα βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τον ιδιαίτερο τίτλο «IFTIRA» δηλαδή «Συκοφαντία».
Πρόκειται για μία σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφική αναφορά στις προσπάθειες και τον αγώνα που έκανε ο ίδιος επί χρόνια, για τη θεμελίωση της ελληνοτουρκικής φιλίας, έτσι όπως ξεκίνησε από τους Βενιζέλο και Ατατούρκ.
Αυτές οι άδολες προσπάθειες του συγγραφέα σε Ελλάδα και εκτός Ελλάδος, δοκιμάστηκαν σκληρά από τα κατεστημένα των δύο χωρών που αντιμετώπιζαν με καχυποψία κάθε προσπάθεια, μέχρι σημείου και συκοφάντησής του διότι λειτουργούσε ελεύθερα, δημοκρατικά και χωρίς επιθυμία πατροναρίσματος από πουθενά. Πλήρωσε δηλαδή την επιθυμία του της ανεξάρτητης πορείας συκοφαντούμενος και από τις δύο χώρες.
Αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο το οποίο διατίθεται από τον ίδιο τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6981980323 για να πληροφορηθούν την αλήθεια αλλά και το παρασκήνιο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε, ο Αϊντίν Ομέρογλου ετοιμάζει το 21ο βιβλίο του πάντα με θέμα κοινωνικό, πολιτικό, σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας κ.α.
Γ.Δ.


Ανείσπρακτα χρέη
Ιδιαίτερα γαλαντόμος ο δήμος Ξάνθης προς όσους του χρωστούν διάφορα ποσά. Το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ιδιαίτερα κατατοπιστικό αλλά και αποκαλυπτικό για το εύρος του χρέους διαφόρων συμπολιτών. Έτσι, έγιναν γνωστές κάποιες λεπτομέρειες όπως τα ανείσπρακτα χρέη παρελθόντων χρόνων ανέρχονται στα 4,5 εκ. ευρώ (!) , ενώ στις 272 χιλιάδες φτάνουν τα ανείσπρακτα του τρέχοντος έτους.
Τέλος, ομολογήθηκε από δημοτικό σύμβουλο ότι κάποιοι που κατέχουν θέση στο παζάρι δεν πληρώνουν το αστείο μίσθωμα των 8-9 ευρώ και μάλιστα την μη πληρωμή την έχουν κάνει σύστημα, ενώ οι άλλοι πληρώνουν κανονικά.
Με δυο λόγια, ο δήμος δείχνει ανοχή στους μπαταχτσήδες κι αυτό σίγουρα θα πρέπει να σταματήσει. Κυρίως δε στους παζαρτζήδες, οι οποίοι, κάποιοι, βγάζουν χρήματα χωρίς να πληρώνουν το ελάχιστο τίμημα ενοικίου.
Πάντως, χρέος 4,5 εκ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε από αυτούς. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι με μεγαλύτερα ποσά χρεών.
Γ.Δ.


Μια πρακτική ιδέα
Να και μια ιδέα από τη Θεσσαλονίκη που μας τη μετέφερε φίλος Ξανθιώτης που την είδε εκεί και μάλιστα τη φωτογράφισε. Πρόκειται για μια κατασκευή του δήμου που τοποθετήθηκε σε καίρια σημεία της πόλης. Σ’αυτή την κατασκευή λοιπόν, οι δημότες ρίχνουν μέσα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια. Τα οποία συγκεντρώνει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και τα μοιράζει σε οικογένειες και άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Να λοιπόν μια καλή ιδέα για τη νέα δημοτική αρχή.
Γ.Δ.


Εκλογές στην Πόλη μέρος δεύτερο
Επαναληπτικές εκλογές έχουμε στο δήμο Κωνσταντινούπολης την Κυριακή και ο Ρετζέπ Ερντογάν κλιμακώνοντας την ακραία ρητορική του κατά του αντιπάλου του Εκρέμ Ιμάμογλου, που φαίνεται ότι θα είναι και πάλι νικητής, έφτασε στο σημείο να τον κατηγορεί ότι είναι… Έλληνας. Σε μια προσπάθεια να ερεθίσει τα εθνικιστικά ανακλαστικά του εκλογικού σώματος είπε ότι «δεν θα παραδώσουμε την πόλη σε αυτούς τους ψεύτες Έλληνες…».  Κι αυτό επειδή ο Ιμάμογλου είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και χόρεψε ποντιακούς χορούς, όπως ξέρουν να χορεύουν πολλοί Τούρκοι που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου.
Ξέχασε ο Ερντογάν ότι κι ο ίδιος κατηγορούνταν ότι έχει ελληνικές ρίζες από τους αντιπάλους του, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του λόγω καταγωγής από την περιοχή του Πόντου, και τώρα κάνει τα ίδια στον Ιμάμογλου.
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι όμως δεν «τσιμπάνε» με τις εθνικιστικές κορώνες και την εκστρατεία λάσπης του Ερντογάν απέναντι στον Ιμάμογλου και ετοιμάζονται να τον κάνουν δήμαρχο Κωνσταντινούπολης με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία…


138.000 οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα!
Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η χθεσινή και ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως είναι ο υψηλότερος που υπάρχει τα τελευταία 70 χρόνια! Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας βρίσκονται σήμερα 138.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον θεωρούμαστε χώρα προορισμού και όχι διέλευσης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που συγκρούσεις και διώξεις τους έτρεψαν σε φυγή ανήλθε το 2018 στα 70,8 εκ. άτομα, 6,7εκ από τη Συρία, 2,7εκ. από το Αφγανιστάν, 2,3εκ. από το Σουδάν…
Η Γερμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη με 1.447.900 άτομα, η Γαλλία με 458.919, η Ιταλία με 295.599,  ενώ η Ελλάδα είναι 3η στην Ευρώπη σε αριθμό νέων αιτήσεων παροχής ασύλου, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Το 2015 είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα μόλις 11.400 άτομα, το 2017 ο αριθμός τους έφτασε στις 57.000 και το 2018 στις 65.000. Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά χώρα προορισμού!
Σήμερα ζουν στη χώρα μας 48.026 άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, 13.434 άτομα με ένα στάτους εφάμιλλο των προσφύγων, 76.099 άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο και 198 άτομα χωρίς υπηκοότητα υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας. Ο αριθμός όλων αυτών των ομάδων ανθρώπων ανέρχεται στις 137.757 άτομα!


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…