Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

0

Καιρικό
Εδώ στην πόλη της Ξάνθης βιώνουμε ζέστη, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο ύψος του Εμπορικού Κέντρου Flamingo, ξεσπάει καταιγίδα. Και μάλιστα πολύ ισχυρή έως επικίνδυνη. Συνέβη την Παρασκευή το μεσημέρι όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στα Άβδηρα έριχνε καρεκλοπόδαρα και στην πόλη της Ξάνθης είχαμε λιακάδα!
Καιρικές ανωμαλίες του Ιουνίου, συνηθισμένες εδώ και χρόνια πλέον. Ευτυχώς που δεν έχουμε καταστροφές.
Γ.Δ.


Ιδού ο θεραπευτής Τραμπ
Θα μας τρελάνει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο αθεόφοβος, εγκαινιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία, έταξε ακόμη και να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στον Άρη…
Όμως, ο ίδιος, δεν σταμάτησε στο διάστημα, αλλά υποσχέθηκε ότι θα γιατρέψει τον καρκίνο και το AIDS!
To πλέον αρνητικό όμως δεν είναι αυτά που υποσχέθηκε, αλλά ότι μια μερίδα αμερικανών, τα πιστεύει! Για τέτοιους ευκολόπιστους, αφελείς και απολιτίκ ανθρώπους μιλάμε.
Για πλήρη εφαρμογή του όρου «αμερικανάκια» δηλαδή.
Γ.Δ.


Αργά θυμήθηκαν τη Μεσαία Τάξη
Πάλι προεκλογικά θυμήθηκαν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ τη Μεσαία Τάξη. Την τάξη που δεινοπάθησε από την υπερφορολόγηση τέσσερα χρόνια τώρα και υπέστη μεγάλη απώλεια του εισοδήματός της. Έτσι, στην παραφορά της κατασκευής εχθρών, στοχοποίησε συνειδητά και απροκάλυπτα, δια στόματος μάλιστα στελεχών του, τη μεσαία τάξη. Αυτούς τους «μικρομεσαίους» που αγκάλιασε ο Ανδρέας καθώς ήξερε πολύ καλά ότι αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της κοινωνίας. Που, αν τσακιστεί, οι κοινωνίες μένουν παράλυτες. Και οι ηγέτες τους ακάλυπτοι και ξεκρέμαστοι.
Οι «μικρομεσαίοι» του ΠΑΣΟΚ έζησαν, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, τον δικό τους «Μικρομεσαίωνα». Τώρα, ήρθε η ώρα να αποδείξουν στον Πρωθυπουργό ότι «η μεσαία τάξη σε πάει στην εκλογική κόλαση».
Γ.Δ.


Χωρίς τη μεσαία τάξη
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την εμπιστοσύνη του λαού γιατί επί τεσσεράμισι χρόνια δεν αφουγκράστηκε καν τις ανάγκες της μεσαίας τάξης.
Απόδειξη ότι η πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες, στα συνδικάτα και στις μαζικές οργανώσεις. Έμεινε και μένει ως ευρεία εκλογική βάση επικοινωνιακά συγκροτούμενη «από τα πάνω».
Ήταν θέμα χρόνου; Θα χρειαζόταν άλλη μια τετραετία για να γίνει παράταξη; Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα είναι πιο σύνθετο. Και ίσως εμφανιστεί, για να λυθεί, μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
Πάντως συμπερασματικά, εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασαν πως τις εκλογικές νίκες τις δίνουν οι Κεντρώοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στη μεσαία τάξη.
Γ.Δ.


Δικαίωση στο Δικαστήριο
Πανηγυρική αθώωση είχαμε την Παρασκευή του ζεύγους Αϊτίν και Σεμπάτ Ομέρογλου από το δικαστήριο στην Ξάνθη. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε από υπηρεσία της Νομαρχίας για απείθεια κατά της αρχής, δηλαδή για παρεμπόδιση ελέγχου στην αυλή του σπιτιού τους στον Πετεινό.
Κατά την ακροαματική διαδικασία απεδείχθη ότι το ζευγάρι των Ομέρογλου δεν εμπόδισε την είσοδο στην αυλή τους υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά απλά ζήτησε αυτό να γίνει μετά από σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα.
Στο δικαστήριο η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή και των δύο, πρόταση που έκανε δεκτή και ο Πρόεδρος κι έτσι απηλλάγησαν και οι δύο από τις αβάσιμες καταγγελίες του γείτονά τους.
Γ.Δ.


Κριτική στην εξουσία
Το δεδομένο για την παγκόσμια λειτουργία του ελεύθερου Τύπου και εν γένει των Μέσων Ενημέρωσης είναι η κριτική στην εκάστοτε εξουσία. Εξουσία κυβερνητική, Περιφερειακή, Δημοτική. Δεν νοείται λειτουργία ελεύθερη χωρίς ακριβώς το συστατικό αυτό, της άσκησης κριτικής στα έργα και τις αποφάσεις της όποιας εξουσίας στις δημοκρατικά λειτουργούσες χώρες.
Υπάρχουν όμως εξουσίες και στις δυτικές ακόμη χώρες που δεν μπορούν να δεχτούν την κριτική. Μάλιστα χρησιμοποιούν κάθε μέθοδο, συνήθως παράνομη, για να φιμώσουν τα Μέσα που ασκούν κριτική εις βάρος τους, λειτουργώντας δηλαδή απολύτως σωστά ως προς την αποστολή τους τα Μέσα.
Γ.Δ.


Νοοτροπία ολοκληρωτισμού
Αυτή την αποδοχή της κριτικής και της ελεύθερης λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και με τις όποιες υπερβολές, δεν δέχονται καθόδου τα ολοκληρωτικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Και δυστυχώς τέτοια υπάρχουν αρκετά, κι αντί να μειώνονται, αυξάνονται παγκοσμίως.
Οι «κυβερνήσεις» αυτές, ορισμένες προερχόμενες και με εκλογές, διώκουν τα Μέσα, φυλακίζουν τους διευθυντές και δημοσιογράφους, φιμώνουν και εν τέλει κλείνουν τα μη αρεστά Μέσα.
Τρανό και όχι μοναδικό παράδειγμα στη διπλανή μας Τουρκία, που τα αντιπολιτευόμενα Μέσα είναι ελάχιστα, τελώντας υπό συνεχές κυνηγητό, ενώ οι φυλακές είναι γεμάτες από δημοσιογράφους. Αιτία; Δεν άρεσε στην κυβέρνηση αυτά που έγραφαν ή σχολίαζαν.
Δύσκολες οι μέρες των Μέσων Ενημέρωσης και στη χώρα μας, δυστυχώς. Μεθοδεύσεις για φίμωση, λήψη μέτρων άγριας φορολόγησης, αποκλεισμός, κυνηγητό, χαρακτηρίζουν τις ενέργειες. Κι όλα αυτά για να καταστούν προβληματικές οικονομικά οι επιχειρήσεις Ενημέρωσης και να κλείσουν.
Όμως παρά τις προσπάθειες τα ΜΜΕ ανθίστανται. Είναι εδώ και συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.
Γ.Δ.


Η ανίσχυρη Ευρώπη;
Δίνονται οι ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ν’αποδείξει κάποια πράγματα. Έρχεται η στιγμή που πρέπει ν’αποδείξει πως δεν είναι μόνον ταμείο και λογιστήριο. Δεν είναι μόνον διαχείριση οικονομικών θεμάτων και προγραμμάτων.
Κατά το παρελθόν η Ε.Ε. δεν πέτυχε στις εξετάσεις. Η έλλειψη κοινής Εξωτερικής πολιτικής, κοινής χάραξης στρατιωτικής πολιτικής, αποτελούν τα δύο αρνητικά σημεία της Ένωσης. Που γίνονται φανερά με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις ημέρες αυτές της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος.
Δυστυχώς, η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία ν’αποδείξει την αξία της, αυτήν την ίδια την ύπαρξή της. Διότι αν αρκεστεί σε φραστικές καταδίκες, δικαιώνει όλους αυτούς που θέλουν τη διάλυσή της. Ήρθε η ώρα ν’αποδείξει η Ευρώπη ότι είναι ισχυρή ή ανίσχυρη. Η επιλογή δική της και θα δείξει έτσι κατά πόσο έχει φιλικές σχέσεις με τους εταίρους ή την ενδιαφέρουν μόνον τα λόγια και οι ευχές. Ο ελληνισμός μετράει τους φίλους, μετράει και τη σοβαρότητα του εγχειρήματος της Ε.Ε. Οι κρίσεις δοκιμάζουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.
Γ.Δ.


S.O.S. Κινδυνεύει να γίνει έρημος το 1/3 της χώρας!
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί Έλληνες επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που μελετούν συστηματικά το φαινόμενο της κλιματική αλλαγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους  το 1/3 του ελληνικού εδάφους κινδυνεύει να γίνει έρημος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης χρήσης των υδάτινων πόρων. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος και σχεδόν όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά κινδυνεύουν με ερημοποίηση τις προσεχείς δεκαετίες. Μικρότερο κίνδυνο τμήματα της Στερεάς, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και η κεντρική και νοτιοανατολική Κρήτη. Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και όπως λένε οι επιστήμονες δεν γίνεται μόνο από την απόλυτη ξηρασία, γίνεται και από την εναλλαγή ξηρασίας και πλημμυρών. Και πλέον έχουν διαπιστωθεί εναλλασσόμενα ακραία φαινόμενα, με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι ήταν στο παρελθόν.
Μ.Ξ.


Τριτοκοσμική εικόνα του Τελωνείου των Κήπων
Το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν περάσει το Τελωνείο των Κήπων στον Έβρο και έχει αναγνωριστεί από επίσημα χείλη η αναγκαιότητα να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα γιατί η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις είναι τριτοκοσμική και πραγματικά αδικεί τη χώρα μας. Δεν έχουν καν ξεχωριστές λωρίδες για ΙΧ και ταξιδιωτικά λεωφορεία και ταλαιπωρούν επί ώρες τους διερχομένους.  Αντίθετα απ’ την πλευρά της Τουρκίας είναι υπό κατασκευή ένα τεράστιο έργο ανακαίνισης της πύλης εισόδου πραγματικά εντυπωσιακό. Αλλά και με τις υφιστάμενες υποδομές η διέλευση γίνεται χωρίς ταλαιπωρία αφού κάνουν τα αυτονόητα με τις λωρίδες διέλευσης.
Παρότι εμείς είμαστε ευρωπαϊκή χώρα ενώ η Τουρκία όχι η εικόνα στο Τελωνείο των Κήπων  δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …