Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

0

Ένα όμορφο… χιλιόμετρο
Ένα από τα πλέον όμορφα και ίσως πιο όμορφο χιλιόμετρο στην πόλη μας, είναι αυτό στην οδό Κονδύλη, που φτάνει μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Τα μεγάλα πλατάνια έχουν δημιουργήσει ένα φυσικό σκέπαστρο από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής, η οποία εντυπωσιάζει τόσο τους πεζούς όσο και τους εποχούμενους.
Πρόκειται για μια όμορφη και δροσερή διαδρομή, ένα στολίδι της πόλης και οι επισκέπτες που μπαίνουν στην πόλη από το σημείο αυτό εντυπωσιάζονται.
Εμείς, επειδή το βλέπουμε συχνά και χρόνια τώρα, δεν νιώθουμε την ομορφιά και γραφικότητα του καταπράσινου αυτού χιλιομέτρου.
Γ.Δ.


Ο δρόμος πρέπει να γίνει
Διαμαρτύρονται δημόσια κάποιοι τοπικοί σύλλογοι κι έχουν κάθε δικαίωμα γι’αυτό. Ζητούν με επιστολές τους να μην γίνει η μικρή παρέμβαση στη διαδρομή «Θηλιά» απέναντι από τη Μονή Καλαμούς. Αφορά δηλαδή το αίτημά τους να μην γίνει ασφαλτόστρωση σ’ ένα τμήμα του χωμάτινου δρόμου. Επικαλούνται δε κάποιες αιτίες οι οποίες βέβαια προσκρούουν στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής κι ενός ξενώνα που λειτουργεί εκεί.
Η όλη υπόθεση βέβαια έχει προχωρήσει ήδη, έχει γίνει η δημοσίευση της δημοπρασίας και αναμένεται με τον σχετικό διαγωνισμό να οριστεί ο εργολάβος που θα αναλάβει να εκτελέσει το έργο το οποίο περιλαμβάνει και μια σειρά τεχνικών έργων.
Αυτή η αλήθεια και η επιθυμία των πολλών και η λογική υποστηρίζει την αναγκαιότητα το έργο να ολοκληρωθεί άμεσα.
Γ.Δ.


Θα δείξει
Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά, κάθε άλλο μάλλον. Τότε λοιπόν, οι Ξανθιώτες θα διαπιστώσουν στην πράξη πλέον εάν κάποιοι ξέρουν να χάνουν. Θα φανεί δηλαδή «εν τοις πράγμασι»  εάν επιθυμούν συνεργαζόμενοι να πάει η πόλη, ο δήμος μπροστά. Όχι στα λόγια πλέον, αλλά με τη στάση και τη συμπεριφορά τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτή η επισήμανση, προφανώς αφορά όλη την αντιπολίτευση. Η οποία θα δώσει κι αυτή τη δική της απόδειξη καλής διάθεσης για συνεργασία κι όχι για σκόπιμη κωλυσιεργία στη διαδικασία επίλυσης θεμάτων για την πορεία του δήμου ως προς διάφορα θέματα που πρέπει να έχουν πλειοψηφική αποδοχή.
-Ίδωμεν λοιπόν…
Γ.Δ.


Κοινοβουλευτική απώλεια
Αποχαιρέτησε με την ομιλία του στη βουλή, συγκινημένος και χειροκροτούμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανάμεσα στα άλλα είπε: «Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, είμαι όμως και θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης και πιστεύω ότι αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το δικό μας. Σας ευχαριστώ».
Αποχαιρέτησε, τουλάχιστον για την ώρα τη βουλή, χειροκροτούμενος από τους παρόντες βουλευτές, μία από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τη σύγχρονη πορεία της χώρας.
Η βουλή, όπως και οι σκεπτόμενοι Έλληνες, η χώρα συνολικά, θα στερηθεί μιας σημαντικής προσωπικότητας που με την παρουσία της αναδείκνυε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής σκέψης και λόγου.
-Θλίψη και μόνον θλίψη
Γ.Δ.


Αρωματικό
Και κάτι για τις γυναίκες αναγνώστριες της στήλης, αν και καλό είναι να μαθαίνουν και οι άνδρες και να γνωρίζουν τι πρέπει ν’ αγοράζουν για το δώρο τους προς τη σύντροφο ή φίλη τους. Ιδού λοιπόν οι διαφορές στα αρώματα:
Chanel No 5: Δημιουργήθηκε το 1921 και ήταν η πέμπτη πρόταση που ο αρωματοποιός παρουσίασε στη Σανέλ και εκείνη ενέκρινε ακριβώς αυτήν. Είναι ένα μείγμα από αλδεΰδες, όπως π.χ. η 2-μεθυλο-ενδεκανάλη, μαζί με εσάνς λουλουδιών. Γιασεμί, μενεξές, ίρις συν υλάνγκ-υλάνγκ, ενώ η βάση του αποτελούνταν από βετιβέρ, σανδαλόξυλο, βανίλια, πατσουλί και ανθόσπερμο (amber).
Parfum: Είναι το πιο δυνατό απόσταγμα των συστατικών (μπορεί να υπάρχουν μέσα ακόμη και 200 συστατικά) από τα οποία αποτελείται ένα άρωμα (με περιεκτικότητα αρωματικών ενώσεων 20%-40%). Εννοείται πως περιλαμβάνει το σύνολο της σύνθεσης (βάση-μέση-κορυφή).
Eau de Parfum: Γίνεται με λιγότερο καθαρό απόσταγμα από αυτό της πρώτης κατηγορίας (με περιεκτικότητα αρωματικών ενώσεων 12%-20%), γι’ αυτό διαρκεί λιγότερο.
Eau de Toilette: Για κάτι ελαφρύτερο από το parfum, φοριέται πιο πολύ τις πρωινές και ίσως και τις απογευματινές ώρες της ημέρας. Η περιεκτικότητά του σε άρωμα είναι 8%-12%.
Eau de Cologne: Είναι η πιο ήπια εκδοχή από όλες, που θα έχει και ένα ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε άρωμα κυμαίνεται στο 2%-5%.
Γ.Δ.


Περί… λιστών
Λίστες ονομάτων. Να μια επίκαιρη ιστορία που έχει τη δική της διαδρομή και εξηγώ. Κατ’ αρχάς εννοώ τις λίστες των κομμάτων που ετοιμάζονται με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών. Αυτές οι λίστες λοιπόν έχουν μια ιδιότητα. Είναι προσωρινές και διακρίνονται για το «μπες εσύ, φύγε εσύ».
Μερικές φορές οι λίστες αυτές αλλάζουν ακόμη και στη διαδρομή! Πρόκειται για λίστες που έχουν μαγειρικές επιδόσεις και ιδιότητες γιατί.. μαγειρεύονται.
Τέλος πάντων, αυτές περιμένουν εκατοντάδες υποψήφιοι για να μάθουν τι τελικά έχει ετοιμαστεί για να σερβιριστεί.
Γ.Δ.


Το ρουσφέτι και η …ειλικρίνεια της Τασίας
Σάλος γίνεται με το θέμα της μετάταξης στην Βουλή της κόρης της υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοφιλοπούλου. Και ναι μπορεί να είναι νόμιμο, είναι όμως ηθικό λίγο πριν κλείσει η Βουλή να βολεύονται τα παιδιά των υπουργών μιας κυβέρνησης που προέβαλλε το ηθικό της πλεονέκτημα; Και μάλιστα όταν ρωτήθηκε η κα Τασία να λέει ότι αξιοποίησε κάποιες γνωριμίες της και διασυνδέσεις της ….και να έχει το θράσος μετά να υποστηρίζει ότι πίστευε πως θα εκτιμηθεί η ειλικρίνειά της!  Δηλαδή ζήτησε ρουσφέτι να μετατάξουν την κόρη της στην Βουλή και πρέπει όλοι εμείς να το επικροτήσουμε που είπε την αλήθεια! Πολύ ορθώς λοιπόν δεν θα είναι ξανά υποψήφια…
Μ.Ξ.


Μετά τον Βενιζέλο η Βάνα Μπάρμπα
Είναι γεγονός ότι είναι μεγάλο το ρίσκο με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να εξωθήσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο στην αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ και δεν ξέρουμε πως θα αποτυπωθεί αυτό στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Ο Βενιζέλος είναι ένα μέγα πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις επιλογές του κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κύρος της προσωπικότητάς του και του λόγου του.
Η αποχώρηση Βενιζέλου όμως είχε σαν αποτέλεσμα να έλθει στο ΚΙΝΑΛ μια άλλη προσωπικότητα από τον καλλιτεχνικό χώρο. Η Βάνα Μπάρμπα που έκανε δεκτή την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να συστρατευτεί με το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα επειδή ακριβώς πήρε αυτή την γενναία απόφαση για τον Βενιζέλο.
Έτσι λοιπόν επέρχεται μια ισορροπία στο ΚΙΝΑΛ και δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί η Βάνα Μπάρμπα θα …αντικαταστήσει τον Βενιζέλο στο ΚΙΝΑΛ
Κι όπως λέει συχνά η ίδια: «Πρέπει να γίνονται πράγματα…»!
Μ.Ξ.


Αποχαιρέτησε τη βουλή και ο Σταύρος Θεοδωράκης
Την τελευταία του ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Είπε ο πρώην πρόεδρος του Ποταμιού: «Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί το Ποτάμι δεν κατεβαίνει στις ερχόμενες εκλογές. Και εγώ προφανώς, δεν θα είμαι στην επόμενη . Όπως είχα πει η μεταπήδηση σε άλλη κομματική βάρκα ή μάλλον μαούνα, στο δικό μου αξιακό σύστημα ισοδυναμεί με προδοσία. Μασκαραλίκια δεν χωρούν στη δική μου ζωή. Αποχωρώ από τη Βουλή και παραιτούμαι από την ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στις ευρωεκλογές», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους 86 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Τους ζητώ να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητώ να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που καταφέραμε. Ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Σκοπός της ζωής είναι να ηττάσαι από ολοένα και μεγαλύτερα πράγματα. Αποχαιρετώ τη Βουλή πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά τελικά υπερήφανος για την προσφορά του Ποταμιού στην κοινωνία και την πατρίδα . Και αισιόδοξος ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά. Σας ευχαριστώ», κατέληξε…


Περί βιασμού
Στις  τελευταίες εντυπώσεις που θα αφήσει αυτή την κυβέρνηση, με τις δεκάδες τακτοποιήσεις ημετέρων και διορισμούς θυγατέρων, η αλγεινότερη θα είναι αυτή με την αλλαγή του ποινικού κώδικα, και τις ελαφρύνσεις των ποινών για βαριά εγκλήματα, αλλά κυρίως η επιχείρηση αλλαγής του προσδιορισμού του βιασμού.
Στην Ελλάδα του 2019 αν είσαι θύμα βιασμού θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις σωματικές βλάβες, ότι αμύνθηκες,  ότι δεν φταίνε τα ρούχα σου, ότι δεν το προκάλεσες, κι ότι δεν πήγαινες γυρεύοντας!  Κι έρχεται τώρα ο νέος ποινικός κώδικας και αντί να γίνει περισσότερο αυστηρός, ευθύς και ξεκάθαρος, συνδέεται με άσκηση σωματικής βίας, και δεν περιορίζεται στο παγκοσμίως αποδεκτό, στην  απουσία συναίνεσης. Αν δεν μπορέσεις να αποδείξεις ότι ο βιασμός είχε απειλή «παράνομης πράξης» τότε θα πέσει σε πλημμέλημα και ο βιαστής θα είναι σύντομα έξω σχεδόν ατιμώρητος.
Γιατί άραγε στις τελευταίες νομοθετικές της πράξεις η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τις ποινές των βιαστών θολώνοντας τον ορισμό της πράξης; Και πού είναι άραγε η υπερευαίσθητη Γραμματεία Ισότητας των δύο Φύλων που καραδοκεί να κατακεραυνώσει για «σεξισμό», οποιονδήποτε τολμήσει να κάνει κάποιο πονηρό σχόλιο για την εμφάνιση μιας γυναίκας; Γιατί κωφεύει σ’αυτήν την κατάφωρη προσβολή του γυναικείου φύλου;
-Τελικά ήταν οι έντονες αντιδράσεις των γυναικείων οργανώσεων που ανάγκασαν τον υπουργό να αναδιπλωθεί και να παραμείνει κακούργημα ο βιασμός…
Κ.Χ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…