Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προσεχώς Στρατιωτικό Μουσείο στην Ξάνθη

Προσεχώς Στρατιωτικό Μουσείο στην Ξάνθη

0

Δεκτό έγινε το αίτημα του Δ’ ΣΣ από το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα για παραχώρηση χρήσης του κτηρίου ιδιοκτησίας του  που βρίσκεται δυτικά του Α’ δημοτικού σχολείου

 Ειδικός από το Δ’ Σώμα Στρατού θα αναλάβει τη χωροθέτηση και τα εκθέματα που θα τοποθετηθούν

Στρατιωτικό Μουσείο υπό τη «σκέπη» του Δ’ Σώματος Στρατού θα αποκτήσει η Ξάνθη, στην «καρδιά» της Παλιάς Πόλης. Το αίτημα που υπεβλήθη από το Δ’ Σώμα Στρατού επί της διοίκησης του Γεώργιου Καμπά για παραχώρηση του κτηρίου που βρίσκεται δυτικά του Α’ δημοτικού σχολείου Ξάνθης, ιδιοκτησίας του Διεθνούς Δημοκρίτειου Ιδρύματος, έγινε αποδεκτό ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Ο νυν διοικητής του Δ’ ΣΣ Χαράλαμπος Λαλούσης με την ανάληψη των καθηκόντων του διατήρησε την υποστήριξη στο εν λόγω αίτημα, οπότε και κλήθηκε το Δημοκρίτειο Ίδρυμα να αποφασίσει.

Στη Διοικούσα Επιτροπή υπενθυμίζεται ότι συμμετέχουν ως πρόεδρος ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ως μέλη εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜΘ, των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων, του ΔΠΘ, του Επιμελητηρίου Ξάνθης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ειδικός από την πλευρά του Δ’ ΣΣ θα αναλάβει να σχεδιάσει τη χωροθέτηση και τα εκθέματα που θα τοποθετηθούν, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο αύλειος χώρος.

Δεν κατέστη γνωστό αν θα υπάρξει κάποιο αντίτιμο για την παραχώρηση από την πλευρά του Στρατού, ούτε και για το χρόνο, το ωράριο και τον τρόπο που θα το λειτουργήσει.

Επανεκκίνηση

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2017 υπήρξε «αναζωπύρωση» των προθέσεων για ενεργοποίηση του Διεθνούς Δημοκρίτειου Ιδρύματος, με σκοπό αφού επαναπροσδιορίσει τους καταστατικούς του στόχους, να λειτουργήσει ως πυρήνας της προβολής και της διάδοσης και την διεθνοποίηση της Δημοκρίτειας φιλοσοφίας και επιστημονικής σκέψης .

Ένας από τους βασικούς στόχους που τέθηκαν, με «ρεαλιστική προσέγγιση», όπως είχε τονίσει στο «Ε» ο κ. Παντελεήμων, ήταν να γίνει προσπάθεια να εξοικονομηθούν κάποιοι πόροι για την ανάληψη δράσεων μεταξύ των προτάσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που κατατέθηκαν, όπως η καθιέρωση βραβεύσεων και υποτροφιών, η διοργάνωση συνεδρίων με διεθνή επιστημονική εμβέλεια, η έκδοση επιστημονικού περιοδικού, η δημιουργία επιστημονικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα προάγει την γνώση γύρω από τον Δημόκριτο κ.ά.

Στην προσπάθεια αξιοποίησης εντάχθηκαν και δύο ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα και που αποκτήθηκαν από δωρεές, εκ των οποίων το ένα είναι το κτήριο δυτικά του Α’ δημοτικού στην πλατεία Μητροπόλεως και το άλλο είναι το κτήριο του Χαμδή Μπέη στην οδό 4ης Οκτωβρίου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης

Στο τιμόνι του Συλλόγου ο επί σειρά ετών πρόεδρος Λ. Σερραίος: «Θα προασπίσουμε τα συμφέρο…