Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μέτριες οι αποδόσεις απ’ τα σταροχώραφα του νομού

Μέτριες οι αποδόσεις απ’ τα σταροχώραφα του νομού

0

Σε πλήρη εξέλιξη το αλώνισμα. 200 – 600 κιλά το στρέμμα κυμαίνεται η παραγωγή με μέση απόδοση τα 400 κιλά

 

15 λεπτά το κιλό οι τιμές για τα μαλακά – 17 – 18 λεπτά στα σκληρά  – Επιδότηση 7 -8 ευρώ το στρέμμα για τα σκληρά με νέο σπόρο –  Σε περίοδο ανάπτυξης οι ανοιξιάτικες παραγωγές

 

 

Σε μέτρια επίπεδα κινείται η φετινή σοδειά στα σιτάρια. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των αγροτών καθώς ο αλωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σε περίπου 10 μέρες.

200 – 600 κιλά το στρέμμα βγάζουν τα σταροχώραφα

Με μίνιμουμ τα 200 κιλά το στρέμμα που είναι μια καλή απόδοση και μάξιμουμ τα 600 κιλά που θεωρείται μέτρια είναι η φετινή απόδοση του αλωνισμού των σιταριών μαλακών και σκληρών στο νομό μας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης η μέση απόδοση είναι στα 400 κιλά το στρέμμα και θεωρείται μια μέτρια σοδειά: «Φέτος ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Είχαμε βέβαια αρκετές βροχές τον Μάιο αλλά δεν έκαναν ζημιά στην ποιότητα αλλά και στην παραγωγή. Ωστόσο έχουμε μέτριες αποδόσεις που κυμαίνονται από 200 κιλά έως 600 κιλά το στρέμμα και μέση απόδοση στα 400 κιλά το στρέμμα.», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Μέτρια παραγωγή

dalatsis closeΌπως εξηγεί ο κ. Δαλάτσης μια καλή παραγωγή θεωρείται όταν το χωράφι δώσει πάνω από 700 κιλά το στρέμμα και υπήρξαν τέτοιες χρονιές των «παχιών αγελάδων», όπως και το αντίστροφο να είναι κάτω από 200 κιλά που θεωρείται ζημιογόνος παραγωγή. Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής καθώς εκτιμάται ότι για να καλύψει ο αγρότης το κόστος της παραγωγής πρέπει το χωράφι του να αποδώσει 400 – 500 κιλά το στρέμμα. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα σταροχώραφα είναι ξερικά δηλαδή δεν ποτίζονται.

15 λεπτά το κιλό οι τιμές για τα μαλακά – 17 – 18 λεπτά στα σκληρά

Με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία αλωνισμού το στάρι παραδίδεται στους εμπόρους και μετά από λίγες μέρες όπως συνηθίζεται γίνονται και οι πληρωμές. Φέτος η τιμή είναι στα 15 λεπτά το κιλό για το μαλακό και 17 – 18 λεπτά για το σκληρό. Μια τιμή που επίσης θεωρείται μέτρια καθώς έχουν καταγραφεί άλλες χρονιές και 18 λεπτά για το μαλακό και 20 για το σκληρό. Όπως σημειώνει ο κ. Δαλάτσης στο νομό μας κατά πλειοψηφία τα σιτάρια είναι μαλακά και διοχετεύονται στους Μύλους για την παρασκευή άρτου και αρτοσκευασμάτων.  Παράγονται λίγα σκληρά που έχουν πιο καλές τιμές και διατίθενται στις εταιρείες καθώς χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζυμαρικών.

Επιδότηση 7 -8 ευρώ το στρέμμα για τα σκληρά με νέο σπόρο

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη παραγωγή δεν επιδοτείται παρά μόνο για τα σκληρά σιτάρια που χρησιμοποιείται καινούργιος σπόρος οι αγρότες παίρνουν επιπλέον 7 – 8 – ευρώ ανά στρέμμα επιδότηση. Για τους υπόλοιπους ισχύει η επιδότηση που παίρνουν τον Δεκέμβριο για τα Δικαιώματα (ΟΣΔΕ).

 Σε περίοδο ανάπτυξης οι ανοιξιάτικες παραγωγές

Σε πλήρη ανάπτυξη και ανθοφορία είναι οι ανοιξιάτικες παραγωγές όπως ο ηλίανθος. Σε φάση ανάπτυξης ομοίως και τα καλαμπόκια που έχουν αρχίσει τα ποτίσματα ενώ στα βαμβάκια εκτελούνται εργασίες όπως το σκάλισμα. Κατά συνέπεια είναι νωρίς για εκτιμήσεις σ’ ότι αφορά την ποσότητα ή την ποιότητα της παραγωγής σ’ αυτές τις καλλιέργειες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ομάδα κρούσης» από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για την κατάχρηση κινητού από τους μαθητές

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους έφτιαξαν ένα ερωτηματ…