Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Με παρουσίαση εργασιών ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Τοπικής Ιστορίας

Με παρουσίαση εργασιών ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Τοπικής Ιστορίας

0

Η διδάσκουσα Βασιλική Στρώλη με τους μαθητές του εργαστηρίου περιπλανήθηκαν και έβαλαν σε σειρά τα σημαντικά γεγονότα της Ξάνθης

Ένας χρόνος ανάμεσα σε ιστορίες, γεγονότα, ημερομηνίες, αλήθειες αλλά και μύθους έκλεισε την προηγούμενη Δευτέρα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης με το Project: ‘’Ακολούθα την κλωστή», όπου οι μαθητές του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής «Φιλαναγνωσία» με διδάσκουσα τη βασιλική Στρώλη συλλέξαν το απαραίτητο υλικό και έβαλαν στη σειρά όλα τα σημαντικά γεγονότα της Ξάνθης από τότε που αρχίζουν ν’ αναγνωρίζονται τα χνάρια της στο έδαφος της Θράκης και φτάνουμε έως το 1960. «Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπεις πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία, μα ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκίνηση όταν συνειδητοποιείς πως η πλειονότητα των μαθητών δεν κατάγεται από την Ξάνθη κι όμως ξεκοκάλισε την ιστορία της και έφτασε μέχρι τα μύχια. Εγώ από την άλλη, ως ιστορικός, νιώθω υπερήφανη για την πόλη μου γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσω της μελέτης μου, να την γνωρίσω καλύτερα και να μάθω ακόμη περισσότερα», σημείωσε η ίδια η Βασιλική Στρώλη σχετικά, προσθέτοντας, «το project αυτό το δουλεύαμε μήνες. Στηριχθήκαμε στο βιβλίο του κυρίου Πέτρου Γεωργαντζή και αποφασίσαμε να αφηγηθούμε όλα τα σημαντικά γεγονότα σε μορφή ενός παραμυθιού, ώστε να μπορεί, εύκολα, κάποιος να χαράξει στη μνήμη του την ιστορία. Έπειτα, αποφάσισα, όλα αυτά τα μικρά κομματάκια που δημιουργήθηκαν, ν’ ακολουθούν ένα κόκκινο νήμα που σε καλεί, μέσα από τις λέξεις, να το ακολουθήσεις. Κάτι σαν καρδιογράφημα ιστορίας, ένα καρδιογράφημα για να υπενθυμίζει σε όλους εμάς που καμιά φορά ξεχνούμε, πως η ιστορία είναι ζωντανή, είναι εδώ, αναπνέει».

Η κ. Στρώλη ευχαρίστησε το  Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για αυτό το ταξίδι καθώς και για το βήμα που της έδωσε. «Πάνω από όλα ευχαριστώ τους μαθητές και τις μαθήτριες: Δημήτρη Τσουλκανάκη, Παναγιώτα Κωνστάνταρου, Γιάννα Λυμπεράκη και Μαρία Μπαζδάνη για την προσήλωση στο έργο αυτό, την προσπάθεια, τον επαγγελματισμό και την αγάπη τους για την ιστορία», κατέληξε η ίδια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …