Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με δικαστική απόφαση αλλάζει ο διευθυντής στο Μουσικό σχολείο Ξάνθης

Με δικαστική απόφαση αλλάζει ο διευθυντής στο Μουσικό σχολείο Ξάνθης

0
mousiko xanthis

Του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής – Μετά από προσφυγή εκπαιδευτικού – Το σκεπτικό της απόφασης

 

Μ. Πατεράκης, δικηγόρος: «Με την απόφαση αυτή προστατεύεται ο θεσμός του Μουσικού σχολείου»

 

Με δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης ακυρώνεται ο αξιολογικός πίνακας Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης και αλλάζει τον νυν Διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης αφού κρίνει την τοποθέτησή του ως μη νόμιμη! Παράλληλα δικαιώνει τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής  ΠΕ11 Χρήστο Βαρδικελδόγλου, που έκανε την προσφυγή  που έχει οργανική θέση στο μουσικό σχολείο Ξάνθης και ο οποίος ήταν υποψήφιος διευθυντή για το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και δεν επιλέχτηκε επειδή δεν αναγνωρίστηκε ως «ειδικού τύπου» το Μουσικό Σχολείο και ότι ο διευθυντής θα πρέπει να έχει 3ετή διδακτική εμπειρία.

Μ. Πατεράκης, δικηγόρος: «Με την απόφαση αυτή προστατεύεται ο θεσμός του Μουσικού σχολείου»

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο δικηγόρος του εκπαιδευτικού κ. Μιχάλης Πατεράκης το ζήτημα άπτεται της ερμηνείας του νόμου και πως το υπουργείο κώφευε στην ενιαία εφαρμογή του λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κριτήριο της 3ετούς διδακτικής εμπειρίας με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί το Μουσικό σχολείο . Σημείωσε επίσης πως η απόφαση μπορεί να αποτελέσει σταθμό για πλήθος προσφυγών και αγωγών αποζημίωσης παράνομων επιλογών διευθυντών σχολείων καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο το μουσικό Σχολείο Ξάνθης: «Θεωρώ ότι με την απόφαση αναγνωρίζεται ως ειδικού τύπου το Μουσικό Σχολείο και ουσιαστικά προστατεύεται ο θεσμός του Μουσικού Σχολείου σημειώνει ο κ. Πατεράκης. Απ’ την πλευρά του ο κ. Βαρδικελδόγλου δηλώνει δικαιωμένος και ικανοποιημένος επισημαίνοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις πολλές δραστηριότητες του Σχολείου και την συνεισφορά του στον πολιτισμό κάτι που έχει αναγνωριστεί και επιβραβευτεί από την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα με την καθιέρωση του επιτυχημένου θεσμού του Φεστιβάλ «Ξάνθη: Πόλης Ονείρων»

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής  με την αριθ. Α66/2019 απόφαση που εξέδωσε ακυρώνει :α)την 9η/2017/25-7-2017 Πράξη του Διευρυμένου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.)Ξάνθης ,κατά το μέρος της εκείνο που αφορά την πρόταση για Διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης ,β)την Φ1.2/5725/28-7-2017 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,κατά το μέρος της που αφορά  στην  τοποθέτηση Διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Η απόφαση του δικαστηρίου  αναγνωρίζει :΄΄α)…..τα  μουσικά είναι ειδικού τύπου σχολεία…β)…..Για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών στα μουσικά σχολεία καταρτίζεται ξεχωριστός αξιολογικός πίνακας υποψηφίων…γ)…..για τους υποψήφιους διευθυντές στα Μουσικά Σχολεία συνίσταται η άσκηση διδακτικών καθηκόντων τουλάχιστον επί μια τριετία….΄΄

Ενόψει των ανωτέρω η επιλογή και τοποθέτηση του νυν  Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης  χωρίς ο τελευταίος να έχει ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για τρία(3) τουλάχιστον  έτη στο συγκεκριμένο τύπου σχολείου, είναι μη νόμιμη!΄΄

Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα και έχει αναδρομική ισχύ από το 2017.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναγνώριση και αγάπη για τους μαθητές της Σταυρούπολης

Για μια ακόμη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία του Τάσου Κοντογιαννίδη στους εισαχθέντες στα…