Για 2 μέρες τα Ακτινολογικά εργαστήρια. – Δεν θα γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις
Συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου
Κλειστά θα παραμείνουν τα Εργαστήρια Βιοπαθολογίας στην Ξάνθη για 3 μέρες και συγκεκριμένα από την από Δευτέρα 10 Ιουνίου – Τετάρτη 12 Ιουνίου συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε ο κλάδος τους. Κλειστά επίσης θα παραμείνουν και τα ακτινολογικά εργαστήρια για δύο ημέρες, Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Ιουνίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης: «Ο Ι.Σ. Ξάνθης βρίσκετε σε συνεχή επικοινωνία με τους Συλλόγους της ΑΜ&Θ, οι οποίοι στηρίζουν την απόφαση των εργαστηριακών ιατρών. Η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των εργαστηρίων, συνεπάγεται ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες»
Δεν θα γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις για 3 μέρες στην Ξάνθη
Η συμμετοχή στην απεργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων αλλά και των διαγνωστικών κέντρων έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται για 3 μέρες και 2 μέρες αντίστοιχα και να μην εξυπηρετούνται ούτε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ, ούτε όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση.
Αλληλέγγυος προς τα μέλη του γιατρούς Βιοπαθολόγους και προς το προσωπικό των ακτινολογικών εργαστηρίων δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης. Ο πρόεδρος Α. Καραδέδος μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως το clawback έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα εργαστήρια και πως πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση πριν καταρρεύσουν: «Στην πόλη μας έχουμε υψηλού επιπέδου εργαστήρια που προσφέρουν αποτελεσματικές διαγνωστικές υπηρεσίες και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε. Οι άνθρωποι που δουλεύουν έχουν υψηλή γνώση, έχουν αυταπάρνηση, δουλεύουν πολλές ώρες και είναι δίκαιο να αμείβονται καλά. Τα εργαστήρια δεν μπορούν να σηκώνουν την επιβάρυνση της κατάργησης της ίδια συμμετοχής στους ανασφάλιστους. Πρέπει να γίνει ένας επανυπολογισμός του clawback».
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα διαγνωστικά κέντρα
Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.
Πανάκριβες εξετάσεις και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ
Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου