Μία επίκαιρη συζήτηση με τον κ. Μανώλη Βακάμη
Σε ποιους τομείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Πριν λίγο καιρό μας επισκέφτηκε στα γραφεία μας ο κ. Μανώλης Βακάμης, γνώστης και ειδικός της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Συζητήσαμε μαζί του για τη σύγχρονη επανάσταση, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης που ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή και υλοποίησή της. Για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα ο κ. Βακάμης μας είπε:
Αγαπητέ κ. Διαφωνίδη . Τις σημερινές μέρες γίνεται ένας αγώνας δρόμου στις τεχνολογίες αιχμής για να απαντηθούν οι εξής ερωτήσεις:
– Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε νευρωνικά δίκτυα να βλέπουν , να μαθαίνουν και να αντιλαμβάνονται τη γλώσσα ή χημικές ουσίες; Τι είναι αντίληψη και τι μάθηση σε τεχνητές εφαρμογές;
Έχουμε πια τις αποδείξεις, ότι η απάντηση και η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη συνεργασία πολλών <<μικρών>> συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μέσω υπέρ- ευφυών προγραμμάτων και μιας ιδιαίτερης γλώσσας προγραμματισμού.
Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας θα είναι:
ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Να μπορούμε να δούμε μια ασθένεια πολύ νωρίς- πριν εξελιχθεί και να προβλέψουμε την μετάδοση ασθενειών- επιδημιών ή πανδημιών.
Να μάθουμε τι είναι πράγματι μια ψυχική ασθένεια μέσω αναγνώρισης προτύπων στον εγκέφαλο μετά από μαγνητικές τομογραφίες σε ψυχικά πάσχοντες.
Να μάθουμε τι είναι πράγματι το γονιδίωμα για το οποίο ξέρουμε μόνο τις λέξεις με τις οποίες εκφράζεται.
Να προβλέψουμε την εξέλιξη μιας ασθένειας στα δόντια ή στον στηρικτικό ιστό- στα κόκκαλα και τις αρθρώσεις.
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Να δημιουργήσουμε μοντέλα εξέλιξης οικονομικών παραγόντων και να βρούμε τον κατάλληλο <<μικρό>> παράγοντα που μπορεί να είναι σημείο κλειδί για τους υπόλοιπους.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μπορούμε να προβλέψουμε μια φυσική καταστροφή- πυρκαγιά, πλημμύρα ή και τα κτίρια που μπορούν να θιγούν από ένα σεισμό.
ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Θα μπορούμε να δούμε ένα εχθρικό αεροπλάνο να το ακούσουμε και να το χημείο- αναλύσουμε ταυτόχρονα κλείνοντας τα κυκλώματά του.
ΣΤΗΝ ΒΙΟΟΜΗΧΑΝΙΑ μπορούμε να αναπτύξουμε:
1.Χημικό- ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς για βέλτιστο έλεγχο.
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Μπορούμε να δούμε μια ασθένεια στα φυτά πολύ νωρίς και να προβλέψουμε την μετάδοση ασθενειών- επιδημιών ή πανδημιών από φυτό σε φυτό.
- Αυτοματισμούς για την παραγωγή υδρογόνου μέσω πλάσματος αναπτύσσοντας την κρυσταλλική δομή του παλλαδίου- ή άλλων υλικών.
- Παραγωγή κρυσταλλικών υλικών με ελεγχόμενη ανάπτυξη μικρό-κρυστάλλων- νέων νάνο- υλικών.
Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια και ζητάμε από το κράτος να την αναπτύξει και με επιχορηγήσεις αλλά και μέσα από την προώθηση της ρομποτικής στα σχολεία.