Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής-11η περίοδος

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής-11η περίοδος

0

Εξαιρετικές μουσικές, σε πανέμορφους χώρους. Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις κι αφιερώματα από 20 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής διοργανώνει η ΦΕΞ για άλλη μια φορά στην Ξάνθη, στις 20 Ιουλίου – 12 Αύγουστου 2019, με τίτλο της 11ης κατά σειρά διοργάνωσης: «η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής».

Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής οργανώνει το πρόγραμμα του, με πλήθος εκδηλώσεων. Περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ραδιοφωνικά αφιερώματα, διαλέξεις, παραστάσεις και σεμινάρια τα οποία αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια των μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με τις μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Εκκλησιαστικές συνθέσεις κορυφαίων συνθετών της ορθόδοξης βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, ψαλτοτράγουδα, τραγούδια του ακριτικού κύκλου, παλιές μελωδίες που έχουν σμιλευθεί από τον χρόνο αφήνοντας τις μεστότερες μουσικές φράσεις, οργανικές και φωνητικές συνθέσεις της λόγιας ανατολικής μουσικής οι οποίες ενσωματώνουν τα πολυπολιτισμικά στοιχεία των Ρωμιών, Εβραίων, Αρμένιων, Τούρκων, Αράβων και Περσών συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, Σεφαραδίτικα τραγούδια των προσφύγων εβραίων-ισπανών, δίνουν μια πλούσια εικόνα της ανατολικής μουσικής.

Συνοπτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής 2019

Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής για ενδέκατη χρονιά οργανώνει, συνεργαζόμενο με φορείς δήμους και κοινότητες του νομού συμπεριλαμβάνοντας και παρουσιάζοντας και μέσα από το Φεστιβάλ δράσεις που έχουν σχέση με την Ανατολή. Σ΄ ένα πλούσιο πρόγραμμά κατά τη διάρκεια του  καλοκαιριού με στόχο καλύψει το  σκοπό του Φεστιβάλ «Μουσική – χώρος – χορός», αλλά και με τη διάρκεια του να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητές της περιοχής μας.

  • Μουσική: Συναυλίες με θεματική – παραδοσιακά όργανα – μαθήματα
  • Χώρος: Ο χώρος και ο ήχος εναρμονίζονται σ’ ένα ιδιαίτερο « τοπίο».
  • Χορός: το κοινό, με σεβασμό, ευλαβικό κι άλλοτε ξεσηκωτικό στους ρυθμούς του Φεστιβάλ

1ο Μέρος – Νέες Ορχήστρες /  Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

  • Πολύστυλο, Αρχαία Άβδηρα
  • Αυλή με τα Χαμάμ, Μουσείο Ξάνθη
  • Μπεκτασίδικο Tεκέ, Σέλινο Ξάνθης
  • Αρχοντικό Παμουκτσόγλου, Άβδηρα
  • Μάνδρα – προσφυγικός οικισμός
  • Αυλή Αγίου Βλασίου, Ξάνθη

2ο Μέρος – Εξαιρετικοί δημιουργοί και δεξιοτέχνες της Ανατολικής Μουσικής.

  • 28 ΙΟΥΛΙΟΥ «Göksel Baktagir & Yurdal Tokcan»
  • 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ «Η συνθέτης Κατερίνα Παπαδοπούλου Tokcan» παρουσίαση του έργου της
  • 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ «Σωκράτης Σινόπουλος, Murat Aydemir και Ευγένιος Βούλγαρης»

*Άρχισε η προπώληση  στη ΦΕΞ και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αλλά και…

προβολές, παρουσιάσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα…

Μαθήματα – σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα / Μουσικά όργανα, φωνή και θεωρητικά της Ανατολικής Μουσικής…

Για το φεστιβάλ

Με αφορμή το φεστιβάλ ο ,Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας είχε πει: «… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…