Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Είναι ώρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς

Είναι ώρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς

0

Ο Δημήτρης Σαλτούρος αποτέλεσε μία προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κόμματος και την δυνατότητα αξιοποίησης πολιτικών που επέδειξαν επιμονή, αφοσίωση και ευθύνη σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα.

Ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με κύριο στόχο, όπως περιγράφει στη συνέντευξή του στο «Ε», μετά την πολύτιμη και επίπονη εμπειρία της διάσωσης της χώρας στην προηγούμενη βουλευτική του θητεία, να είναι παρών και να συμμετέχει στο νέο κεφάλαιο της Ελλάδας, που μπορεί πλέον να σχεδιάσει την ώθηση προς τα πάνω και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό με την υποψηφιότητά του θέλει να δώσει το στίγμα της αισιοδοξίας, και να προσφέρει μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, την μόνη πολιτική δύναμη που, όπως υπογραμμίζει, είναι σε θέση να εφαρμόσει μια μελετημένη και αποτελεσματική πολιτική που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες της τελευταίας δεκαετίας.

«Ε»: Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας Νομού Ξάνθης είστε ο μόνος με βουλευτική εμπειρία, καθότι διατελέσατε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2015. Την επόμενη χρονιά δηλώσατε τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στο νέο της τότε πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι σας ώθησε σε αυτή την πολιτική επιλογή; Γιατί θεωρείτε ότι σας εκφράζει αυτός ο πολιτικός χώρος;

Δ.Σ.: Την περίοδο εκείνη, σε μία άνευ προηγουμένου για τη χώρα συγκυρία, προχωρήσαμε σε μία επίσης άνευ προηγουμένου (τουλάχιστον μεταπολιτευτικά) συγκυβέρνηση. Ήταν η περίοδος στην οποία συνειδητοποιήσαμε όλοι μας ότι το παλιό πολιτικό σκηνικό εξάντλησε τα περιθώρια επιβίωσής του. Δυστυχώς, μαζί του δοκιμάσθηκε και η επιβίωση της χώρας. Την αλλαγή αυτή δεν ήταν έτοιμοι να τη δεχθούν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Κάποια μερίδα επέμενε στην παλαιοκομματική νοοτροπία και η νέα ηγεσία δεν θέλησε να «σπάσει αυγά». Ούτε μέχρι σήμερα άλλωστε. Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρύτερες δυνάμεις αλλά κάτω από αυστηρές δεσμεύσεις για μια συνεπή πορεία προς την ανάπτυξη, χωρίς πισωγυρίσματα και λαϊκισμούς, με βρήκε απόλυτα σύμφωνο, αλλά και έτοιμο.

«Ε»: Η βουλευτική σας θητεία συνοδεύτηκε από έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Πού θεωρείτε ότι έχετε αφήσει το στίγμα σας;

Δ.Σ.: Πράγματι, η μικρή, για τα μέχρι τότε δεδομένα του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτική ομάδα, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο κοινοβουλευτικό φόρτο. Δέχτηκα με χαρά και ενθουσιασμό αυτήν την πρόκληση και νομίζω ότι τίμησα με την κοινοβουλευτική και εν γένει παρουσία μου τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν αλλά και ολόκληρη την Ξάνθη. Απέκτησα έτσι μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα μία αρκετά μεγάλη και πολύτιμη κοινοβουλευτική πείρα. Δεν ξέρω αν άφησα κάποιο στίγμα. Είμαι σίγουρος όμως ότι λειτούργησα με υπευθυνότητα, με ήθος και ότι παρέμεινα απόλυτα συνεπής στις θέσεις μου παρά την τρομακτική πίεση που δεχτήκαμε. Δεν έκανα ούτε βήμα πίσω, δεν παζάρεψα, δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αντίθετα, χρησιμοποίησα τη δύναμη που μου έδωσε η σθεναρή αυτή στάση προς όφελος του τόπου μας.

«Ε»: Πού απευθύνεστε με την υποψηφιότητά σας; Τι θέλετε να εκφράσετε μέσω αυτής;

Δ.Σ.: Απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μας. Σε όσους φυσικά πιστεύουν πραγματικά στη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι η σπουδαιότερή μας κατάκτηση.  Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη υφήλιο, η δημοκρατία ήταν το αιώνιο φως. Με τα πάνω της και τα κάτω της. Όπου όμως έλειψε, έπεσε το σκοτάδι.

Αυτό που θέλω να εκφράσω είναι η αισιοδοξία. Γιατί με συνέπεια, επιμονή και προσήλωση στο στόχο, μπορούμε να αρχίσουμε να υψωνόμαστε πάλι. Έγινα βουλευτής την πιο δύσκολη στιγμή. Όταν έπρεπε να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις. Και τις πήραμε. Σήμερα που εκείνες οι αποφάσεις αποτελούν το λόγο που είμαστε όρθιοι, θέλω πραγματικά να είμαι πάλι εκεί. Τώρα που οι αποφάσεις μας δεν θα έχουν στόχο να σταματήσουν την πτώση αλλά να μας ωθήσουν προς τα πάνω, θέλω να είμαι παρών.

«Ε»: Η υποψηφιότητά σας πιστεύετε ότι εκπροσωπεί και τον κεντρώο χώρο;

Δ.Σ.: Κατεξοχήν. Εκπροσωπεί όμως και τη δεξιά και την αριστερά. Γιατί ο κεντρώος χώρος είναι ο χώρος της σύνθεσης. Είναι ο χώρος της σύγκλισης και της συνεργασίας. Και υπάρχει σήμερα μία γενιά πολιτικών στην οποία πιστεύω ότι ανήκω, οι οποίοι θεωρούν τη σύγκλιση και τη σύνθεση ως τη μόνη επιλογή. Ίσως σε αυτό, όσον αφορά εμένα, να έπαιξε ρόλο και η οικογένειά μου. Ο πατέρας μου από τη μία, στέλεχος του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, Νομάρχης Ξάνθης κλπ και η μητέρα μου από την άλλη, Νεοδημοκράτισσα και επί έτη νομαρχιακή σύμβουλος. Και οι δύο όμως ποτέ δεν ξεχώρισαν τους ανθρώπους. Για αυτούς ήταν όλοι το ίδιο. Και ήταν πάντα ανοιχτοί σε ειλικρινείς συνεργασίες.

Οι συγκλίσεις όμως πρέπει να είναι ουσιαστικές. Όχι σε ευκαιριακή βάση. Όχι όταν κάτι τέτοιο απλά βολεύει. Αν στηριχθούμε σε τέτοιου είδους συμπράξεις δεν θα πάμε μακριά. Είναι τα πολύ γνωστά σε ορισμένους «συνεταιριλίκια». Ο νοών νοείτω.

«Ε»: Ποια είναι η αποδοχή των ξανθιωτών; Τι πιστεύετε ότι ζητάει ο πολίτης της Ξάνθης από τους βουλευτές που θα τον εκπροσωπήσουν;

Δ.Σ.: Πρώτα από όλα νομίζω ότι ζητάει ειλικρίνεια. Από εκεί ξεκινάμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρύβουμε την αλήθεια. Ανεξάρτητα από το όποιο προσωπικό κόστος. Και εκεί μπαίνει στην εξίσωση η καθαρότητα. Φυσικά, ο βουλευτής πρέπει να είναι ακούραστος. Πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο, να τον αφουγκράζεται, να επικοινωνεί. Και να τον εκφράζει. Αν σε αυτά προστεθούν και η ικανότητα, η γνώση, η πείρα, το κύρος, τότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ο τόπος να διεκδικήσει και να κερδίσει αυτά που του αναλογούν και που αξίζει. Και στην Ξάνθη αξίζουν πολλά. Αξίζουν πολύ περισσότερα από όσα έχει κατακτήσει. Οι προϋποθέσεις  μιας πολύ μεγαλύτερης ανάπτυξης υπάρχουν. Αρκεί να εφαρμοσθούν οι πολιτικές εκείνες που θα τις ξεκλειδώσουν.

«Ε»: Διαπιστώνετε κάποια αλλαγή στην νοοτροπία των πολιτών από το παρελθόν;

Δ.Σ.: Θα πρωτοτυπήσω και θα πω πως επί της ουσίας όχι. Η νοοτροπία των πολιτών ήταν και είναι κατά βάσιν ορθή. Οι πολίτες επιλέγουν αυτόν ή αυτό που πιστεύουν πραγματικά ότι είναι το καλύτερο για τους ίδιους και για τον τόπο. Και το πιστεύουν πραγματικά. Ήταν όμως τόσο μεγάλο το σοκ που προκάλεσε η κρίση, που η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει. Μέσα σε αυτό το σοκ, μέσα σε μία μη κανονική κατάσταση ο κόσμος έκανε μία «μη κανονική επιλογή». Την επιλογή που υποτίθεται ότι θα έλυνε ως δια μαγείας το πρόβλημα. Την επιλογή που θα έσκιζε τα μνημόνια, θα έβαζε τις αγορές να χορεύουν στο ρυθμό των νταουλιέρηδων και θα έκανε την Ευρώπη χαλί να την πατήσουμε. Για αυτήν την μη κανονική επιλογή όμως την κύρια ευθύνη δεν τη φέρουν οι πολίτες. Την ευθύνη για το ότι κινδυνέψαμε να πέσουμε στα βράχια και για το ότι χάσαμε χρόνο και πολύ περισσότερο χρήμα, τη φέρουν οι πολιτικές δυνάμεις που επένδυσαν πολιτικά στο σοκ και όχι οι πολίτες οι οποίοι ήταν αυτοί που υπέστησαν το σοκ.

«Ε»: Τι λέτε στους ξανθιώτες που σας ρωτούν γιατί πρέπει η Νέα Δημοκρατία να είναι η επόμενη κυβέρνηση; Γιατί είναι κρίσιμη η αυτοδυναμία;

Δ.Σ.: Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μία σταθερή και στοχευμένη πορεία προς την ανάπτυξη τη χώρας μας. Η μόνη δύναμη που είναι σε θέση να εφαρμόσει μια μελετημένη και αποτελεσματική πολιτική που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες της τελευταίας δεκαετίας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή αυτής της πολιτικής, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υποχωρήσεις απέναντι σε επί μέρους συμφέροντα. Προϋπόθεση όμως για την απαρέγκλιτη αυτή εφαρμογή είναι η ύπαρξη αυτοδυναμίας. Και όσο πιο ισχυρή είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας τόσο πιο σίγουροι θα μπορούμε να είμαστε όλοι για την επιτυχία της όλης προσπάθειας. Δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια και για παζαρέματα. Είναι ώρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ευρωεκλογές 2024 – Ανδρουλάκης: Εθνική ανάγκη η πατρίδα μας να αποκτήσει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να οικ…