Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σοφία Ψωμά: Θέλω να αναλάβω ευθύνη για το μέλλον του τόπου μου

Σοφία Ψωμά: Θέλω να αναλάβω ευθύνη για το μέλλον του τόπου μου

2

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Δύναμη για το Αύριο» παρουσιάζει τον τρόπο που προσεγγίζει την αυτοδιοίκηση και το ρόλο του δήμου και εξηγεί ότι η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της παράλληλης πορείας άμεσων λύσεων για την καθημερινότητα και μακρόπνοων σταθερών στρατηγικών σχεδιασμών για τη δημιουργία προοπτικής

Η Σοφία Ψωμά επέλεξε φέτος για πρώτη φορά να θέσει υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές, εντοπίζοντας στη σημερινή συγκυρία μια ευκαιρία να αποκτήσει ενεργό ρόλο και να προσφέρει στην Ξάνθη, τον τόπο που αγαπά, τις σκέψεις, τις προτάσεις, τις δυνατότητές της και τη διάθεσή της για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από τη συνέντευξή της παρουσιάζει τον τρόπο που προσεγγίζει την αυτοδιοίκηση και εξηγεί πώς η ίδια δεσμεύεται να επιτελέσει το ρόλο της μέσα από μια κουλτούρα που επιβάλλει συνεργασία και συνδιαμόρφωση, αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και σχεδιασμό για μακρόπνοα σχέδια ανάπτυξης, μαζί με άμεσες λύσεις για καθημερινά θέματα αναβάθμισης της ζωής των πολιτών.

«Ε»: Επιλέγεις για πρώτη φορά να διεκδικήσεις μια θέση στο δημόσιο στίβο. Τι σε ώθησε στην ενασχόλησή σου με τα κοινά;

Σ.Ψ.: Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί εκτίμησα πώς πρέπει κι εμείς οι νέοι δημότες αυτού του τόπου να πάρουμε τις τύχες της Ξάνθης στα χέρια μας. Σκέφτηκα ότι θέλω να έχω πιο ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για όσα συμβαίνουν στην πόλη, να προτείνω και να δοκιμάσω. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε εκ του ασφαλούς και να ασκούμε κριτική. Η εμπειρία της ανάληψης μιας αιρετής θέσης μας δίνει αίσθημα ευθύνης και για μένα είναι μία πρόκληση όσον αφορά όσα θέλω να προσφέρω στον τόπο μου

«Ε»: Γιατί επέλεξες την αυτοδιοίκηση. Πώς επιδρά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών;

Σ.Ψ.: Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος για άμεση προσφορά στο συμπολίτη και την τοπική κοινωνία. Επέλεξα την αυτοδιοίκηση γιατί δίνει άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Αυτός ο χαρακτήρας της αμεσότητας και της συζήτησης είναι που με ενδιαφέρει και φιλοδοξώ ώστε να συμβάλω στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στην πόλη. Όπου συζητάμε και συνδιαμορφώνουμε. Έτσι, θα αφήσουμε στα παιδιά μας ένα τόπο καλύτερο.

«Ε»: Τι σε έκανε να εμπιστευτείς το Μανώλη Τσέπελη και το συνδυασμό του «Δύναμη για το Αύριο;»

Σ.Ψ.: Η αρχική επιλογή μου στηρίχτηκε στη δυναμική και τη δύναμη των ανεξάρτητων συνδυασμών. Αυτό εκφράζει ο Μανώλης Τσέπελης αυτοδιοικητικά και αυτό είναι κοντά στη δική μου πολιτική ταυτότητα. Παράλληλα, ο Μανώλης Τσέπελης διακρίνεται για το δυναμισμό του, την οργανωτική του δυνατότητα, την αποφασιστικότητα στην επίλυση θεμάτων και την μεγάλη και εντυπωσιακή αγάπη του για την Ξάνθη, καθώς και τη φιλοδοξία που μας έχει μεταφέρει ο συνδυασμός «Δύναμη για το Αύριο» να δουλέψει συλλογικά, για μια Ξάνθη διαφορετική, πιο ανθρώπινη, χωρίς μικροπολιτική και σκοπιμότητες.

«Ε»: Έχεις καθημερινή ενασχόληση λόγω του επαγγέλματός σου με τις επιχειρήσεις της πόλης. Προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πώς μπορεί ο δήμος να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα.

Σ.Ψ.: Αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και είναι και το μείζον ζήτημα για τους ανθρώπους της γενιάς μου. Αυτός είναι και ο λόγος που ο συνδυασμός μας το προσεγγίζει κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμά του. Από τη μια πλευρά είναι οι συνθήκες που διαμόρφωσαν διαχρονικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην πόλη και από την άλλη είναι η βαθιά πεποίθησή μου ότι η τοπική αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί πάρα πολύ στα χρόνια της κρίσης, είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτά τα προβλήματα ο δήμος οφείλει να τα αφουγκράζεται και να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε να συνδράμει στρατηγικά και στοχευμένα εφαρμόζοντας λύσεις μόνιμες και σταθερές.

Οφείλει να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά της τοπικής επιχειρηματικότητας και σε διαβούλευση με το τοπικό δυναμικό να διαμορφώσει τους τομείς επιχειρηματικής στόχευσης. Έτσι, θα διαμορφώσει δράσεις υποστήριξης, ενίσχυσης, μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Ακόμη, η προσέγγιση του δήμου πρέπει να είναι σαφής. Ο δήμος δε θα γίνει επιχειρηματίας. Θα δημιουργήσει ευκαιρίες, συνεργασίες και προοπτικές σε κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό επίπεδο και θα προβαίνει σε παρεμβάσεις με τους αντίστοιχους φορείς ιδιωτών. Ο δήμος μπορεί και πρέπει μεθοδικά και οργανωμένα να βοηθήσει το τοπικό επιχειρείν.

«Ε»: Πού και πώς θεωρείς ότι μπορείς να είσαι χρήσιμη; Ποια χαρακτηριστικά σου θέλεις να «επιστρατεύσεις» για το καλό της πόλης;

Σ.Ψ.: Έχω πολλή διάθεση να προσφέρω γιατί αγαπώ τον τόπο μου. Είμαι μεθοδική, επίμονη και δε φοβάμαι την ευθύνη ή την ανάληψη απαιτητικών εργασιών. Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία από πού θα υπηρετήσει κανείς το σκοπό του, όσο εξασφαλίζει το δρόμο για να μπορεί να προτείνει και να λέει την άποψή του. Η φιλοδοξία μου είναι να εκλεγώ και να δοκιμαστώ μαζί με το αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Και φυσικά για τη στάση και τις πράξεις μου να κριθώ.

«Ε»: Θα έλεγες ότι η φωνή των νέων ακούγεται στην πόλη. Θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ενεργοποίησή τους και την εμπλοκή τους στα ζητήματα της πόλης και του δήμου;

Σ.Ψ.: Το θέμα αυτό είναι σύνθετο. Εύκολα μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι δεν ακούγονται, τους παραγκωνίζουμε. Δεν τους εμπιστευόμαστε. Όμως και οι νέοι, λόγω της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής συχνά αποστρέφονται το δημόσιο λόγο ή την εμπλοκή σε συλλογικές δράσεις. Ο δήμος έχει την ευθύνη να δώσει ευκαιρίες ενεργοποίησης στους νέους όχι με τους δικούς του όρους, αλλά με τους δικούς τους. Να δώσει τη δυνατότητα να «χτίσουν» τους δικούς τους θεσμούς, να αναπτύξουν τις δικές τους δραστηριότητες και να σταθεί αρωγός. Μόνο έτσι, μπορούν οι νέοι να νιώσουν ενεργό τμήμα της τοπικής κοινωνίας.

«Ε»: Ποια πιστεύεις ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης που μπορούν να αξιοποιηθούν σε κατεύθυνση ανάπτυξης;

Σ.Ψ.: Ο μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης έχει αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Καταρχάς το ανθρώπινο δυναμικό του, την πολυπολιτισμική του πραγματικότητα.

Παράλληλα διαθέτει τον ορεινό όγκο των Νεστοχωρίων που παρακμάζει παρότι έχει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ιστορία, πολιτισμό, γεύσεις. Διαθέτουμε την Παλιά Πόλη, που είναι το «διαμάντι», στο «Στέμμα» της Ξάνθης. Είναι και πολλά άλλα ακόμη. Ωστόσο το ζητούμενο είναι ο ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός. Έργα εμβληματικά και μακρόπνοα, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές και να οριοθετηθεί το τουριστικό προϊόν. Καλές πρωτοβουλίες υπάρχουν, αλλά ακυρώνονται και μαζί τους απογοητεύονται οι εμπνευστές τους γιατί δεν αποτελούν σκαλοπάτι, για να ένας βηματισμό «προς τα πάνω».

Η Ξάνθη έχει το υλικό, έχει τα πρόσωπα, έχει τον «καμβά» για να δημιουργήσει κανείς και να χτίσει ένα νέο μέλλον για την περιοχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…