Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2019

0

Το «στοίχημα» της κάλπης
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία ίων εκλογών, τόσο -όπως συμβαίνει κάθε φορά- θα αυξάνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Ήδη, το προεκλογικό κλίμα φαίνεται τεταμένο με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να επικρατήσει ο πολιτισμός κατά την προεκλογική περίοδο. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά, οι πολίτες να ακούσουν, επιτέλους, λόγια που θα γίνουν πράξεις, υποσχέσεις που θα υλοποιηθούν και δεν θα μείνουν στη θεωρία. Και το μεγάλο «στοίχημα» είναι η στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, αλλά και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που δίνει θέσεις εργασίας. Στήριξη μέσα από μέτρα που θα επιφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις και θα απομακρύνουν άδικα χαράτσια τα οποία έχουν φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες αλλά και μικρομεσαίους.
Κάποτε, πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί και οι επί της Οικονομίας ιθύνοντες σε Ελλάδα και Ευρώπη να κοιτάξουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι μόνο τους οικονομικούς “δείκτες” των… οίκων αξιολόγησης.
Γ.Λ.


Ακτινίδιο το εξαγώγιμο
Στην αρχή το καλλιέργησαν κάποιοι τολμηροί παραγωγοί. Τόλμησαν να δοκιμάσουν και να ρισκάρουν. Το δέντρο άγνωστο και οι απαιτήσεις του στην φροντίδα. Για το ακτινίδιο ο λόγος. Που στα πρώτα χρόνια το νόμιζαν για πατάτα, λόγω χρώματος της φλούδας!
Τα χρόνια πέρασαν και το ακτινίδιο άρχισε ν’ απλώνεται σε στρέμματα. Σήμερα είναι μία από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες καλλιέργειες με ικανοποιητικό έως αρκετά καλό εισόδημα.
Γι’αυτό και αυξάνεται η καλλιέργειά του. Μάλιστα μετά την έγκριση εξαγωγής προς την Αργεντινή, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική, θ’ ακολουθήσει ένα «μπαμ» εξαγωγικό προς το νόστιμο και θρεπτικό αυτό φρούτο που στο νομό μας καλλιεργείται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Γ.Δ.


Ο τάφος του Μεγαλέξανδρου
Στον πυρετό της προεκλογικής περιόδου, ήρθε ένα κείμενο να μας ταράξει τα νερά ακόμη περισσότερο. Επρόκειτο για μια σύντομη συνέντευξη του Γιώργου Νάστου με την κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η οποία υποστηρίζει για πολλοστή φορά τη θεωρία πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα!
Βέβαια, παράλληλα μας ζητεί να αναρωτηθούμε πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ίδια υποστηρίζει ότι όλες οι πηγές που αναφέρουν τον Μέγα Αλέξανδρο θαμμένο στην Αλεξάνδρεια, χρονολογούνται τουλάχιστον τρεις αιώνες μετά το θάνατό του.
Η συνέντευξη της κυρίας Αρβελέρ δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο ΒΗΜΑgazino και δόθηκε στον Ξανθιώτη δημοσιογράφο Γιώργο Νάστο.
Γ.Δ.


Έφαγαν κουφέτα από τον γάμο της Αλεξίας
Μια χαρούμενη νότα είχε το δημοτικό συμβούλιο της Κυριακής. Η Αλεξία Γκιρτζίκη που πρόσφατα φόρεσε άνθη λεμονιάς και παντρεύτηκε τον καλό της μοίρασε μπομπονιέρες σ’ όλους του συμβούλους και έλαβε πολλές ευχές για  «βίον ανθόσπαρτον».  Μάλιστα οι καλές γλώσσες λένε ότι θα γίνει μανούλα. Γι αυτό και ο δήμαρχος δεν παρέλειψε στις ευχές του για την γιορτή της Μητέρας συμπεριέλαβε και τις …μέλλουσες Μητέρες.
Να προσθέσουμε και μεις τις ευχές μας στην αγαπητή Αλεξία για μια όμορφη ευτυχισμένη ζωή!
Μ.Ξ.


Συνέπειες της κρίσης
Το έχουμε ξαναγράψει… Η έξοδος της χώρας μας από τα μνημόνια, τον περασμένο Αύγουστο, σαφώς και δεν σηματοδότησε τον τερματισμό της κρίσης ούτε βέβαια την επιστροφή μας από την μια στιγμή στην άλλη, στην κανονικότητα. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας, άφησαν τη σφραγίδα τους σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που είδε μισθούς και συντάξεις να μειώνονται, την ανεργία να αυξάνεται, μαζί με τους φόρους και τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.
Επιβεβαίωση όλων τούτων, η είδηση ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2019 στα 104,652 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τον Ιανουάριο ήταν 1.186.380.
Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κοινωνία μας βγήκε βαθιά πληγωμένη από την κρίση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει σε πολλές υποχρεώσεις της.
Ας ελπίζουμε ότι ο… χρόνος θα αρχίσει κάποια στιγμή να μετρά θετικά και οι Έλληνες, θα… “αντικρύσουν” την ανάκαμψη.
Γ.Μ.


Μια νέα ποιήτρια
-Χρειάζονται στις μέρες μας οι ποιητές; Είναι η εποχή μας που ο λόγος του ποιητή είναι απαραίτητος και βοηθά στη ζωή; Η Μαρία Μουσοπούλου σαν νέα ποιήτρια, λέει  «ναι».  Πως οι ποιητές είναι απαραίτητοι, η ποίηση το ίδιο και όσο θα υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και ποιητές.
Η Μαρία Μουσοπούλου δεν είναι νέα στην ποίηση. Απεναντίας, γράφει εδώ και χρόνια. Απλά δεν βιαζόταν να τα εκδώσει. Με τη δεύτερη ποιητική της συλλογή εμφανίζεται πιο τολμηρή, σκληρή έως προκλητική και επαναστατική.
Η ποίησή της έχει αμεσότητα, είναι ειλικρινής, γυμνή από φτιασιδώματα, ποίηση εποχής.
Η Μαρία Μουσοπούλου είναι η νέα ποιήτρια της πόλης μας.
Γ.Δ.


Ευθύνες των πολιτών
Στις κάλπες αδελφοί στις κάλπες!  Δεν πρόκειται για υπερβολή. Έχουμε υποχρέωση, όλοι ή σχεδόν όλοι, οι περισσότεροι, να πάμε την Κυριακή 26 Μαΐου στα εκλογικά μας τμήματα και να ψηφίσουμε. Να πάμε για να ασκήσουμε ένα κορυφαίο, το σημαντικότερο δημοκρατικό μας καθήκον ως πολίτες.
Με τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία επιβεβαιώνουμε το σεβασμό μας στο θεσμό των εκλογών και το σημαντικό επίσης ικανοποιούμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην επιλογή των νέων ανθρώπων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης για μας και τον τόπο μας.
Παράλληλα, με τη συμμετοχή κι όχι την αποχή, διαμορφώνουμε με βάση τις επιλογές μας ότι στη δημοκρατία υπάρχει η εναλλαγή με τη διαδικασία της ψήφου.
Αυτονόητες ευθύνες των συνειδητών πολιτών. Στις κάλπες λοιπόν.
Γ.Δ.


Βουβές εκλογές
Κατά γενική εκτίμηση οι επικείμενες εκλογές είναι βουβές. Ελάχιστα έως λίγο, μέχρι στιγμής, μιλούν οι δημότες γι’αυτές, παρότι και οι τρεις έχουν το ειδικό τους βάρος.
Οι αυτοδιοικητικές για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών αρχόντων και οι ευρωεκλογές για τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου που έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Περισσότερη κινητικότητα βέβαια υπάρχει στον τομέα της αυτοδιοίκησης διότι κινούνται και περισσότεροι άνθρωποι.
Πάντως, το όλο κλίμα είναι μεν υπό ένταση, αλλά χωρίς οξύνσεις και έκτροπα. Ο κάθε συνδυασμός κινείται ελεύθερα και όλες οι διαδικασίες γίνονται χωρίς επεισόδια..
Βουβές από πλευράς πολιτών, αλλά πολιτισμένες.
Γ.Δ.


Θ’ ανέβουν τα όρια σύνταξης
Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει ή όχι, θα πρέπει να το αποδεχτούμε: Τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν στη χώρα μας κι άλλο. Βασική αιτία το Δημογραφικό και η υψηλή ανεργία.
Ο πληθυσμός γερνάει, δεν δημιουργούνται νέες οικογένειες, κι αυτές που «στήνονται» αρκούνται στο ένα παιδί. Έτσι, από τη μια πλευρά νέος πληθυσμός δεν δημιουργείται, λόγω και της ανεργίας και ως εκ τούτου για να μην καταρρεύσει ολοσχερώς το Ασφαλιστικό- Συνταξιοδοτικό, μία λύση υπάρχει, η αύξηση του ορίου εξόδου όσων σήμερα εργάζονται. Μέχρι πόσο; Κρατηθείτε, στα 72,6 χρόνια που για τη χώρα μας θα φτάσει και παραπάνω ίσως.
Γ.Δ.


Έξω οι πάτρωνες
Την βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός «Δήμος Πρότυπο» θα είναι πρώτος και με διαφορά εκφράζουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι εκ νέου υποψήφιοι και μάλιστα δεν διστάζουν να λένε δεξιά και αριστερά την λίστα με αυτούς που θα είναι πρώτοι σε σταυρούς. Το αξιοσημείωτο δε είναι ότι αυτή η βεβαιότητα δεν στηρίζεται  στην πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν το έργο που έκαναν αυτή την τετραετία αλλά στους πάτρωνες και στο σύστημα που τους στηρίζει. Αυτή είναι η πιο απογοητευτική πλευρά των εκλογών που όμως είναι υπαρκτή.
Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες της Ξάνθης θα ψηφίσουν με γνώμονα ποια είναι η πόλη που θέλουν να ζουν και ποιος από τους υποψήφιους δημάρχους έχει την ικανότητα να την οδηγήσει στο μέλλον και όχι με βάση παλαιοκομματικές αντιλήψεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα αυτών που θέλουν να διαφεντεύουν εσαεί αυτόν τον τόπο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…