Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

0

Έχασε το Ποτάμι
Η ήττα για το Ποτάμι στις Ευρωεκλογές ήταν καθοριστική. Σηματοδοτεί μετά και τη δήλωση του Θεοδωράκη, μάλλον, το τέλος του πολιτικού σχηματισμού. Πρόκειται για δυσάρεστο γεγονός, χωρίς αμφιβολία, που σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Κι αυτό, διότι το Ποτάμι θέλησε να εκφράσει μια άλλη πολιτική, μια διαφορετική προσέγγιση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Στην αρχή, ξάφνιασε ευχάριστα με την αποδοχή, στη συνέχεια όμως μετά από διάφορα γεγονότα άλλαξε το κλίμα μέχρι που στις Ευρωεκλογές ουσιαστικά επήλθε το τέλος. Δεν έπιασε το στόχο του, έμεινε στο 1,5% και πλέον μάλλον εδώ θα τερματίσει την πολιτική του παρουσία.
Γ.Δ.


Μέχρι πού φτάνει η ευθύνη;
Οι συνδυασμοί Δημαρχόπουλου και Τσέπελη που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση βρίσκονται επί ποδός για να κινητοποιήσουν τους εκλογείς. Η συμμετοχή είναι αναμενόμενο ότι θα είναι μικρότερη από την πρώτη Κυριακή.
Ωστόσο, οι συνδυασμοί και κυρίως αυτοί που έχουν εκλέξει έδρα και άρα θα έχουν λόγο και ρόλο στο νέο δημοτικό συμβούλιο οφείλουν να αναλάβουν και την ευθύνη που τους αναλογεί.
Το μήνυμα που δίνουν όσοι καλούν σε αποχή μοιραία λέει ότι «αφού δε μας ψηφίσατε, τώρα δε μας νοιάζει ποιος θα διοικήσει το δήμο!». Το ότι κανένας από τους δύο δεν εκπροσωπεί τους υπόλοιπους συνδυασμούς είναι λογικό, αφού αυτό ήταν και το κίνητρο για να συμμετάσχουν με δικό τους σχήμα στις εκλογές, όμως από τη στιγμή που εκπρόσωποί τους θα συμμετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο με ισχυρή ευθύνη για τον καθένα μεμονωμένα με την εφαρμογή του Κλεισθένη, πρέπει να πάρουν και την ευθύνη της διοίκησης του δήμου.
Ας κληθούν και ας καλέσουν τον κάθε ψηφοφόρο τους να κρίνει υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, ποιος μπορεί καλύτερα να επιτύχει συνεργασίες, διάλογο και συλλογική δουλειά. Η πολιτική δεν έχει μόνο εύκολες αποφάσεις.
Ε.Δ.


Η πολιτική και η γυναικεία της πλευρά
Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των σταυρών για τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να δούμε ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποί μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Κάποια ονόματα έχουν ήδη κυκλοφορήσει με βάση τις μετρήσεις των συνδυασμών, αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή για να μην έχουμε άλλες… συγκινήσεις.
Αυτό που διαφάνηκε με όσα μαθαίνουμε ως τώρα αλλά και όσα γνωρίζουμε από τους περιφερειακούς συμβούλους που εξελέγησαν είναι η απουσία γυναικών σε εκλόγιμες θέσεις.
Καθόλου στην ΠΕ Ξάνθης, λίγες απ’ ότι φαίνεται στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Οι συντηρητικές κοινωνίες είναι αυτές που δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες. Έτσι, και η Ξάνθη. Δυστυχώς
Ε.Δ.


Δύο όψεις
Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 26 Μαΐου και οι ημέρες που προηγήθηκαν στην Ξάνθη είχαν δύο όψεις. Αξιοπρεπής αγώνας από τους περισσότερους συνδυασμούς, χωρίς εντάσεις και άσχημες δηλώσεις. Όλοι, διατήρησαν μια ήπια στάση, πολιτισμένη. Το Σάββατο όμως το κλίμα χάλασε και άρχισαν να εμφανίζονται οι γνωστές μέθοδοι από τους γνωστούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν διαδικασίες εκμαυλισμού των γνωστών «ευπαθών ομάδων».
Μια από τα ίδια λοιπόν χρόνια τώρα. Όπου το χρήμα εμφανίζεται και τακτοποιεί τις δυσκολίες και τις αρχικές αρνήσεις.
Δύο όψεις λοιπόν των εκλογών. Αξιοπρέπεια από τη μία και εκμαυλισμός από την άλλη. Προς το παρόν έχουμε ισοπαλία.
Γ.Δ.


Καμιά ψήφο στην αποχή
Η ψήφος είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα που έχεις την επιλογή είτε να το ασκήσεις είτε όχι. Όταν όμως επιλέγεις να μην το ασκήσεις και να μην πας να ψηφίσεις χάνεις το δικαίωμα να ασκείς κριτική γι αυτούς που θα εκλεγούν και θα διοικήσουν τον δήμο, την περιφέρεια και τη χώρα που ζεις. Δεν μπορείς να θεωρείσαι ενεργός πολίτης και να μην συμμετέχεις στην εκλογική διαδικασία γιατί απλούστατα δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη των επιλογών σου.  Δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι 4 χρόνια για τον δήμαρχο  που έχεις και όταν έχεις την ευκαιρία να τον αλλάξεις να μην πας να ψηφίσεις!
Μ.Ξ.


Πρόταση προς υπ. δημάρχους: Νύχτα των Φαναριών
Σας δίνω μια όμορφη ακόμη ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς μεγάλο κόστος. Σε συνεργασία ο Δήμος Ξάνθης με τον Δήμο Αβδήρων ή Δήμο Τοπείρου, για παράδειγμα, μπορούν να διοργανώσουν στα πλαίσια γιορτών του καλοκαιριού σε παραλία (ας πούμε στα Δημοκρίτεια), την ημέρα της έναρξης η την τελετή λήξης, την “Νύχτα των Φαναριών”. Αν οργανωθεί σωστά (Πυροσβεστική, ασφάλεια) και διαδοθεί παντού στη βόρεια Ελλάδα, θα γίνει μια από τις εκπληκτικότερες ατραξιόν της Ξάνθης.
Γονείς με τα παιδάκια τους από κάθε γωνιά θα έρχονται στη παραλία να πετάξουν το φαναράκι τους που θα φτιάξουν οι ίδιοι, πιθανόν Σάββατο βράδυ και να έχουν την άδεια να κοιμηθούν κάτω από τα αστέρια με το αντίσκηνό τους. Πέστε μου ποιος γονιός μέχρι και από την Θεσσαλονίκη δεν θα έρθει για τούτη την βραδιά στην περιοχή μας και κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί. Και αφήστε τις δικαιολογίες, για άδειες, να δε γίνεται αυτό, να δε γίνεται το άλλο και ότι άλλο αρκεί να είναι τροχοπέδη στο να γίνει τελικά η “Νύχτα των Φαναριών”. Αν θέλεις να τονώσεις την τοπική οικονομία της περιοχής σου, γίνεται, είναι τραγικά απλά τα πράγματα. Αν πάλι δεν θέλεις, θα βρεις ένα σωρό δικαιολογίες για να μην το κάνεις, διαλέγεις και παίρνεις.  Ιδού λοιπόν…».
Γ.Μ.


Από τα παλιά
Αρκετοί Ξανθιώτες στην καταγωγή ή παλαιοί κάτοικοι λόγω επαγγέλματος, εμφανίστηκαν λόγω των εκλογών στην πόλη μας. Ανάμεσά τους διέκρινα τους Φίλιππο Τσαλίδη και Ευάγγελο Γαλούση, καθηγητές της Πολυτεχνικής παλαιότερα.
Ο Τσαλίδης ήρθε για να ψηφίσει και ο Γαλούσης για να δει παλιούς γνωστούς όπως τον Ζαγναφέρη και άλλους.
Συζητήσαμε λίγο και τα είπαμε στα όρθια. Και οι δύο είναι μια χαρά στην υγεία τους.
Γ.Δ.


Από τόσο παλιά…
Στον εκλογικό απόηχο…
“Θα έλεγέ τις ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, διά να  αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν”, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης   1851-1911/«Βαρδιάνος στα Σπόρκα».
Χρύσα Μπαΐρα


Η περίπτωση Μπέου
Στην εφημερίδα λάβαμε επιστολή από γνωστό συμπολίτη μας που αναφέρεται στον δήμο Βόλου και τον εκεί δήμαρχο Αχ. Μπέο. Γράφει ο συμπολίτης μας: «Στην όμορφη πόλη του Βόλου, επανεξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και με ποσοστό 58% ο Αχιλλέας Μπέος. Με το ίδιο περίπου ποσοστό είχε εκλεγεί και την πρώτη φορά. Οι δημότες δηλαδή τότε και τώρα εκτίμησαν τις ικανότητες του Μπέου στον Οργανωτικό Τομέα, στον τομέα Διοίκησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων του δήμου αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Απέδειξε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ότι χωρίς πολλά λόγια είχε σαν στόχο να λύνει προβλήματα, να αντιμετωπίζει άμεσα την καθημερινότητα, να ετοιμάζει μελέτες για την έγκριση νέων προγραμμάτων.
Με δυο λόγια, να δουλεύει, να σχεδιάζει, να υλοποιεί. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς δημόσιες σχέσεις και λεζάντες. Γι’αυτό και εκτιμήθηκε το έργο και η προσφορά του, γι’αυτό και η δεύτερη επιλογή του.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω διότι παρόμοια περίπτωση έχουμε κι εμείς εδώ στην Ξάνθη και είναι αυτή του Μανώλη Τσέπελη. Θεωρώ ότι πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία ν’αποδείξει τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του».
Γ.Δ.


Ο Α. Κοντός για το εκλογικό αποτέλεσμα
Σε δήλωση προέβη και ο π. βουλευτής Αλέκος Κοντός για το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας μήνυμα αλλαγής και ελπίδας τη νίκη της ΝΔ. Ο ίδιος ανέφερε στη δήλωσή του: «Ηχηρό μήνυμα αλλαγής κι ελπίδας έστειλαν, με την ψήφο τους οι πολίτες της Ξάνθης, ενώνοντας τη φωνή τους με το πανελλήνιο, που περίτρανα απέρριψε τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.
Η νίκη είναι μεγάλη και η νίκη είναι της Νέας Δημοκρατίας!
Αξίζουν πολλές ευχαριστίες σε όλα στελέχη της παράταξης μας που έδωσαν τον κρίσιμο αυτό αγώνα, αλλά κυρίως στους συμπολίτες μας, που με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα, απέρριψαν τον λαϊκισμό και έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη!».


Γρίφος η β΄ Κυριακή
Την ίδια στιγμή που οι δύο μονομάχοι για το δήμο Ξάνθης Δημαρχόπουλος και Τσέπελης ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν την μάχη της 2ης  Κυριακής και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά καθώς η διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα μεταξύ τους, μεγάλη είναι η απογοήτευση στο συνδυασμό του Σάββα Μελισσόπουλου που έκοψε τρίτος το νήμα. Τελικά η παράταξη της κεντροαριστεράς στην Ξάνθη για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσε να διαβολίσει την ΝΔ παρά το γεγονός ότι υπήρξε κατακερματισμός των δυνάμεών σε 4 συνδυασμούς. Γρίφος παραμένει στο πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της την β’ Κυριακή.
Αυτό βέβαια ισχύει και για τους άλλους συνδυασμούς, οπότε επιφυλασσόμεθα για αναλύσεις  και συμπεράσματα…
Στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …