Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

0

 Ένας δρόμος
«Αντίθετοι στην ασφαλτόστρωση της “Θηλιάς” οι σύλλογοι άθλησης και ορειβασίας». Αυτή η είδηση και η αντίθεση εκφράζεται από τον ποδηλατικό «Πήγασος», τον ΕΟΣ Ξάνθης και τους δρομείς Xanthi Runners.  Όλοι τους γνωστοί κι αγαπητοί, με προσφορά και έργο στον τόπο μας. Όμως, οφείλουμε με τον σεβασμό προς το έργο τους να τους υπενθυμίσουμε πως οι απαγορεύσεις και οι αρνήσεις δεν είναι «θέσεις».
Ισχυρίζονται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις φυσιολατρικές και αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή εάν ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος. Δικαίωμά τους η άλλη άποψη. Αρκεί αυτή να τεκμηριώνεται σωστά και κυρίως λογικά. Διότι η ασφαλτόστρωση θα φέρει πιο κοντά περισσότερους ανθρώπους για να χαρούν και απολαύσουν την περιοχή μας, τη φύση στην ημιορεινή αυτή πλευρά του νομού μας.  Άνθρωποι που θα ασχοληθούν με φυσιολατρικές δραστηριότητες και αθλητικές.  Ως προς το θέμα των σκουπιδιών, ε, αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα και δεν φταίει η άσφαλτος. Το Έβερεστ είναι γεμάτο από σκουπίδια.
Τέλος πάντων, η εξέλιξη των πραγμάτων είναι νόμος της ζωής και δεν εμποδίζεται το δικαίωμα να χαρεί κανείς το δάσος.
Γ.Δ.


Οι δρόμοι πρέπει να ενώνουν
Και για να κλείσουμε με το θέμα του δρόμου της «Θηλιάς». Κατ’ αρχάς θα πρέπει ν’αντιληφθούν οι φίλοι μας που αντιδρούν για την ασφαλτόστρωση πως οι δρόμοι πρέπει να ενώνουν, να μην απομονώνουν τους ανθρώπους. Κι αυτό γιατί στην περιοχή εκεί πάνω ζουν και άνθρωποι που έχουν δικαιώματα κι αυτοί, όπως και ξενοδοχειακή επιχείρηση (ξενώνας). Όλο δε το μήκος που θα ασφαλτοστρωθεί, είναι λιγότερο των δύο χιλιομέτρων. Πράγμα που σημαίνει πως χωματόδρομοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Τι δεν θα υπάρχει; Η αποκλειστική χρήση της περιοχής από ελάχιστους συμπολίτες. Και η άσφαλτος θα φέρει περισσότερους, θα φέρει γνωριμία με την περιοχή, με τη φύση.
Γ.Δ.


Απίστευτο!
Απίστευτο ως περιεχόμενο αληθινό όμως 100%. Διαβάστε και φρίξτε.  Γεννάται το ερώτημα: Το Μουσείο γιατί το έκαναν; Για να λειτουργεί μόνο μια  ημέρα την εβδομάδα; Ε, με τέτοια νοοτροπία τουρισμός δεν γίνεται με τίποτε.
Την ελληνική αυτή λειτουργία μας την έστειλε φίλος συμπολίτης που την εντόπισε στο διαδίκτυο.
Γ.Δ.


Ένα δημοτικό συμβούλιο για …κλάματα
Αυτές οι τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι πραγματικά για …κλάματα. Μια παρωδία που ευτελίζει το όργανο. Καλύτερα να έλειπαν… Είναι γεγονός ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορούν να συγκρατηθούν και να μοιάζει το συμβούλιο με «αρένα».
Δεν τιμά κανέναν αυτό…
Μ.Ξ.


Θετική αρχή
Χαιρετίζουμε τη λειτουργία του νέου Τουριστικού στην παραλία Αβδήρων, στο λιμάνι. Πρόκειται για μια θετική αρχή και μια εξέλιξη που χαροποίησε τους επισκέπτες της περιοχής. Επιτέλους θα υπάρξει ένας σύγχρονος χώρος που θα προσφέρει νερό, καφέδες, αναψυκτικά, παγωτά κι αργότερα κι άλλα πράγματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται επισκέπτες και για τον Αρχαιολογικό χώρο.
Έλειπε, επιτέλους λειτουργεί, έστω και με πολυετή καθυστέρηση. Οι εκεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες θα έχουν πλέον το στέκι τους.
Γ.Δ.


«Ελλάν πασσέ»
Κυβερνητική η ιδέα την οποία κλήθηκε να υλοποιήσει ο Στάθης Γιαννακίδης υφυπουργός Οικονομικών. Μάλιστα η προαναγγελία έγινε ήδη μέσω facebook. Τι λέει η προαναγγελία; Ότι θα ενισχυθούν μέσω ΕΣΠΑ οι επιχειρηματίες Ρομά και για το λόγο αυτόν θα διατεθεί το ποσό των 35 εκ. ευρώ.
Προφανώς όλη η ιδέα και η υλοποίησή της έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και στόχευση στις ψήφους των Ρομά. Οι γνωρίζοντες όμως χαμογελούν διότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν παρθεί και κατά το παρελθόν τόσο για σπίτια στους Ρομά, όπως και ίδρυσης εμπορικών επιχειρήσεων και άλλα παρόμοια.
Ε, λοιπόν, ενημερώνουμε τον Στάθη Γιαννακίδη πως τα 35 εκ. θα πάνε στράφι. Θα τα πάρουν κάποιοι επιτήδειοι, θα δώσουν ψίχουλα σε κάποιους άλλους και στο τέλος θα γίνει μια τρύπα στο νερό. Μόνο που στην τρύπα θα πέσουν μέσα 35 εκ. ευρώπουλα.
Τώρα ως προς τα ωραία λόγια για «στοχευμένη δράση», ε καλά. Μας τα’ παν κι άλλοι. Τους συνιστούμε να πάνε δυο βόλτες για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η πρώτη στο χωριό Σέλινο για να δουν τον «οικισμό» για τους Ρομά και η δεύτερη στο Δροσερό για να διαπιστώσουν πόσες «επιχειρήσεις» λειτουργούν εκεί εικονικά…
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τις Ευρωεκλογές
Είναι γεγονός πως για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής πως γίνεται λιγότερος λόγος εδώ σε μας. Κυριαρχούν τα δημοτικά πράγματα, ακολουθούν τα της Περιφέρειας και τελευταίες λίγες συζητήσεις για τις Ευρωπαϊκές επιλογές. Κι αυτές από τους άμεσα ενδιαφερόμενους που ήρθαν από την Αθήνα ενώ οι δικοί μας εδώ αδιαφόρησαν στην επικοινωνία τους με τους ψηφοφόρους.
Τέλος πάντων, αυτό δικαίωμά τους. Όπως δικαίωμα των συμπολιτών η σωστή επιλογή των υποψηφίων που θα σταυρώσουν για να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γ.Δ.


Περί προσόντων
Κι αφού είπαμε κάποια προσόντα που πρέπει να έχουν οι αντιπρόσωποί μας στην Ευρωβουλή, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι παρόμοια προσόντα θα πρέπει να’ χουν οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Γνώμονας λοιπόν για όλους στην επιλογή αυτή θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι αυτοί να διαθέτουν τολμηρές έως ριζοσπαστικές ιδέες, να έχουν όραμα για τον τόπο, να προτείνουν λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα, να εστιάζουν στον άνθρωπο, να δίνουν αξία και στον τελευταίο πολίτη, στον επισκέπτη, στον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα, στον ανήμπορο και τον μοναχικό.
Να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα. Όλα αυτά χρειάζονται άρχοντες που θα δώσουν χρώμα στο άχρωμο, κίνηση στη στασιμότητα, παλμό στην κάθε μέρα, αίσθηση του ωραίου, άρχοντες που θα δώσουν ταυτότητα στην πόλη και θα κάνουν μια νέα αρχή αφήνοντας πίσω την πεπατημένη, τη μιζέρια της εποχής μας.
Γ.Δ.


Η σωστή εκπροσώπηση
Η εκπροσώπηση από καταρτισμένους πολιτικούς με επιστημονικά εφόδια και όχι celebrities είναι απαραίτητη καθώς τα νομοθετήματα του ΕΚ είναι εξειδικευμένα και θα επηρεάσουν τη ζωή των πολιτών τις επόμενες δεκαετίες. Το άμεσο διακύβευμα όμως είναι οι πόροι που μοιράζουν τα ευρωπαϊκά ταμεία και η ικανότητα διεκδίκησης από τους ευρωβουλευτές μας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που αντιπροσωπεύει το 40% (!) του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Τον Ιούνιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε νέα πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη που συνδέει τη χρηματοδότηση με την επίτευξη στόχων σε εθνικό επίπεδο και δεσμεύει το 40% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για περιβαλλοντικές δράσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν το 2028. Η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα λάβει για την αγροτική παραγωγή περίπου 15 δισ. ευρώ, για έναν τομέα που χωρίς τις επιδοτήσεις είναι «γυμνός», και σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας. Όμως, στην αντίστοιχη επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κανένας έλληνας ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος.
Δηλαδή η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον διάλογο και δεν κατέθεσε προτάσεις. Από το 2000 έως σήμερα μόλις τρεις έλληνες ευρωβουλευτές έχουν ηγηθεί σημαντικών επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η τελευταία φορά που ορίστηκε Έλληνας ως εισηγητής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ήταν ο Τίμος Χριστοδούλου στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Γ.Δ.


Ολοένα και πληθαίνουν οι …ανέπαφες κλοπές
Υπάρχουν κρούσματα και στην πόλη μας και έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία. Συγκεκριμένα έχει συμβεί κάποιος να χάσει την κάρτα του να τη βρει κάποιος και  να πάει σε μάρκετ, βενζινάδικο ή καταστήματα με ρούχα και να κάνει αγορές πληρώνοντας με πολλές ανέπαφες συναλλαγές και να ξαφρίσει μεγάλα ποσά. Ως γνωστόν οι συναλλαγές κάτω των 25 ευρώ δεν χρειάζονται pin στα POS των καταστημάτων. Άλλες φορές τις κλέβουν και εφαρμόζουν την ίδια τακτική. Γι αυτό η Αστυνομία προειδοποιεί ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν διαπιστώσει ότι έχασε την κάρτα του είναι να ειδοποιήσει την τράπεζα να κάνει φραγή και στην συνέχεια την Αστυνομία.
Προσοχή λοιπόν!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…