Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

0

Διάγουμε πονηρούς καιρούς
Προεκλογική περίοδος αυτή που διανύουμε και κάποια πράγματα εμφανίζουν την Ξάνθη να προηγείται σε αρνητικά «γεγονότα». «Γεγονότα» που στην πλειοψηφία τους είναι ψευδή και ανυπόστατα, που έχουν δημιουργηθεί στον εγκέφαλο αρρωστημένων ανθρώπων. Τα ψεύδη σε ημερήσια διάταξη, θίγουν, προσβάλλουν και συκοφαντούν υποψήφιους σε μόνιμη βάση.
Υπάρχει εγκέφαλος που συντονίζει αυτήν τη μεθόδευση, αυτόν τον ξεπεσμό, αυτή την πτώση αρχών και ήθους. Υπόγεια που μηχανορραφούν για να θίξουν και λασπώσουν υποψήφιους, να τους μειώσουν.
Διάγουμε πονηρούς καιρούς. Κυρίως  στις δημοτικές εκλογές σε πρωτοφανές επίπεδο που ξεπερνάει κάθε προηγούμενη παρόμοια επινόηση.
Μάλιστα, το πλέον άσχημο στον ξεπεσμό και την κατάντια αυτή που ΜΟΝΟΝ στην Ξάνθη έχει εμφανιστεί απ’όλη την Περιφέρεια, είναι που κάποιοι χαίρονται για την κατάπτωση αυτή. Είναι οι ίδιοι, δυστυχώς που τροφοδοτούν και ενισχύουν το φαινόμενο αυτό, είναι αυτοί που το έζησαν στο πετσί τους. Κι αντί να το διώξουν, το εξαφανίσουν, το χειροκροτούν σήμερα, που γελούν. Ξεχνώντας ότι θα επιστρέψει η δική τους σειρά…
Γ.Δ.


Βγαίνουν συμπεράσματα
Είναι κάποια γεγονότα, κάποιες κρίσιμες στιγμές, που το άτομο κρίνεται. Μέσα από αυτά βγαίνουν συμπεράσματα για το ήθος, την αξία του, την προσωπικότητά του.
Για την Ξάνθη τα συμπεράσματα έχουν ήδη βγει εδώ και καιρό. Στην σημερινή περίοδο απλά τα επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν. Η αλήθεια είναι πικρή και δύσκολη να την αποδεχτεί αυτός που ασχημονεί πολιτικά. Αυτός που λειτουργεί χωρίς αρχές, που χρηματοδοτεί και ενισχύει το φαινόμενο του ευτελισμού μέσω του χρηματισμού.
Η πολιτική σκηνή της Ξάνθης δεν ήταν τόσο χαμηλά πριν χρόνια. Έπεσε στο χειρότερο σημείο εξαιτίας μιας μεθοδευμένης, άρρωστης και ανήθικης λειτουργίας στην οποία οι συνεργοί για τους δικούς τους λόγους, στήριξαν οικονομικά και προσωπικά.
Το περίεργο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, που και κρίση έχουν και δράση, γιατί δεν αντιλαμβάνονται τις λανθασμένες επιλογές τους, όταν μάλιστα εξαιτίας αυτών πλήρωσαν ακριβά πρόσφατα, πολιτική τους αποτυχία;
Κάποια συμπεράσματα βγαίνουν, κάποια ερωτήματα απαντώνται. Οι ίδιοι όμως δεν το αντιλαμβάνονται; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
-Κρίμα γι’αυτούς και για τον τόπο μας.
Τόσο αυτοί όσο και ο τόπος άλλα άξιζαν.
Γ.Δ.


Μια προτομή τουλάχιστον
Η πόλη  που τιμά το μεγάλο τέκνο της, τον παγκόσμιας εμβέλειας μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, άραγε κατάλαβε ποτέ τι μεγάλο κεφάλαιο έχει στα χέρια της; Κατάλαβε ότι οφείλει προς αυτόν κάποια τιμή, κάποια διάκριση, έστω μετά θάνατον;
Ήδη πριν μήνες, συμπολίτης μας είχε κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για να γίνει μία σύνθεση με τον Μάνο. Ο δήμος την απέρριψε χωρίς πολλές κουβέντες.
Επανερχόμαστε εμείς και για εκείνη την ιδέα πρώτα αλλά και για την τοποθέτηση μιας προτομής του στην πόλη. Η χώρα συνολικά ελάχιστους συνθέτες σαν τον Χατζιδάκι είχε κι έχει.
Το προνόμιο το έχουμε εμείς ως Ξάνθη, αλλά στον δήμο περί άλλων, άσχετων τυρβάζουν κι είναι κρίμα.
Γ.Δ.


Σιγά, κόψτε κάτι
Ομολογώ πως δεν την περίμενα τη φιέστα των συνδυασμών κατά την κατάθεση των ονομάτων των υποψηφίων τους. Κάποιοι μάλιστα παρουσίαζαν και τον αριθμό των υποψηφίων τους, σα να επρόκειτο για κάτι σπουδαίο. Προφανώς ξεχνούν πως τα πρόσωπα έχουν σημασία κι όχι η ποσότητα. Μετρά δηλαδή η ποιότητα των προσώπων να συγκεντρώσουν τις ψήφους των συνδημοτών τους, διότι εκεί θα κριθεί το παιγνίδι. Γι’ αυτό μικρή σημασία έχει ο συνολικός αριθμός για λόγους εντυπώσεων.
Εξάλλου, ο λαός μας λέει μια πολύ χαρακτηριστική παροιμία, όπως, «δεν κάνουν όλες οι μέλισσες μέλι….»
Γ.Δ.


Αντιδημοκρατικά τερτίπια
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου. Εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου και είχε χάσει ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου. Αυτός εξάλλου είναι ο ουσιαστικός λόγος των επαναληπτικών κι όχι οι προφάσεις για «παρατυπίες».
Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Η όλη μεθόδευση θυμίζει «ξεκάθαρη δικτατορία» όπως δήλωσε ο νικητής των δημοτικών εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ το ήδη τεταμένο κλίμα έχει πλέον οξυνθεί από τις μεθοδεύσεις του ίδιου του Ερντογάν που δεν μπορεί ν’αποδεχτεί την ήττα του κόμματός του.
Και κάτι άλλο για την ιστορία αυτή και σημειώστε το.  Φίλος που γνωρίζει καλά τα της Τουρκίας, μου έλεγε πρόσφατα πως εάν γίνουν ελεύθερες οι επόμενες εκλογές, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα ξανακερδίσει και με μεγαλύτερη διαφορά. Αρκεί να μην υπάρξει παρακρατική παρέμβαση που θα αλλάξει τη βούληση των Κωνσταντινουπολιτών.
Πάντως, ήδη ο Ερντογάν δέχεται σοβαρή κριτική για την εκτροπή που δημιούργησε, φαινόμενο μιας μη δημοκρατικής χώρας.
Γ.Δ.


Το σωστό και το λάθος
Ν’ αρχίσουμε από το λάθος που κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Ο λόγος για την «γιορτή της Άνοιξης» που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι στην εξοχή, κάτι σαν τη δική μας Πρωτομαγιά.
Οι εορτάζοντες λοιπόν, ενώ μαζεύουν τα σκουπίδια τους σε σακούλες φεύγοντας, τις πετούν στο δάσος!! Αυτό έγινε προχθές λοιπόν στην περιοχή της «Πουλιάνας» στο γνωστό χώρο απέναντι από την Μονή της Καλαμούς.
Και τώρα το σωστό… Το δασαρχείο Ξάνθης, με 5 εργάτες του, πήγε στην περιοχή και μάζεψε τους σάκους με τα σκουπίδια γιατί τα διάφορα αγρίμια θα έσκιζαν τους πλαστικούς σάκους για να φάνε τα αποφάγια.
Ερώτηση: Γιατί οι υπαίθριοι πανηγυριστές αφού μαζεύουν τα σκουπίδια δεν τα πάνε μέχρι τους γνωστούς κάδους και τους πετούν στο δάσος;
-Μια απορία την έχω κι είναι και μεγάλη.
Γ.Δ.


Το δίλημμα
Φίλος πολύ αγαπητός μου εκμυστηρεύτηκε τον προβληματισμό του για τις δημοτικές εκλογές. Η αιτία για το δίλημμά του βρίσκεται στον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων που δυσκολεύει την επιλογή, μιας που όπως μου  είπε έχει φίλους, γνωστούς και συγγενείς σε περισσότερους από έναν συνδυασμούς.
Απλή λύση στο δίλημμα σίγουρα δεν υπάρχει, γιατί και για τους υποψήφιους το περιβάλλον που διαγωνίζονται είναι δύσκολο.
«Ποιον ή ποια να προτιμήσω για να τιμήσω;».
Όντως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που σίγουρα θ’ απασχολήσει πολλούς συμπολίτες.
Γ.Δ.


Οι «Πολίτες για την Ξάνθη» πάνε βόλτα στο …φεγγάρι!
Μια βόλτα στο φεγγάρι μας πήγε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Χατζηθεοδώρου το βράδυ της ομιλίας Τσίπρα στην Ξάνθη, αποσπώντας κάποια ειρωνικά σχόλια και υπομειδιάματα. Ειδικότερα ο κ. Χατζηθεοδώρου για να καταδείξει προς τον κ. Τσίπρα τις προοπτικές που έχει τούτη η πόλη και πως μπορεί να την …εκτοξεύσει ο ίδιος αν εκλεγεί αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ∆ΠΘ σε ένα πρόγραμμα της ΝΑΣΑ που περιλαμβάνει την κατασκευή και αποστολή του πρώτου ρομποτικού οχήματος το 2022 στη Σελήνη.
Μ.Ξ.


Πρόβλημα
Δεν είναι μόνον οι ψηφοφόροι που έχουν πρόβλημα με την τελική τους επιλογή ως προς τον υποψήφιο που θα σταυρώσουν. Προβλήματα έχουν και οι υποψήφιοι που έχουν ίδιο ή παραπλήσιο επώνυμο. Φοβούνται το λάθος και επισημαίνουν τον δικό τους συνδυασμό για να ξεχωρίσουν από τον «άλλο Παπαδόπουλο» του αντίπαλου συνδυασμού.
Το μεγάλο όμως πρόβλημα και μπέρδεμα υπάρχει με τα ονόματα των συνδυασμών, με τα διάφορα γραφιστικά σχέδια, τα χρώματα κλπ.
Πέρα από τα παραπάνω, γεγονός είναι πως στις 26 του μηνός θα γίνει ένα μικρό αλαλούμ με τις τρεις κάλπες…
Γ.Δ.


Το out του Τσίπρα και ο μεγάλος απών δήμος Ξάνθης
Σάμπως  και να μην ήταν ενημερωμένος καλά ο Αλέξης Τσίπρας όταν στην ομιλία του έκανε αναφορά στα έργα που έγιναν 2015-2019 στην Ξάνθη. Κι αυτό γιατί ενέταξε μέσα σ’ αυτά και έργα προηγούμενων τετραετιών. Όπως για παράδειγμα την γέφυρα Πολυσίτου. Η αλήθεια είναι ότι το έργο αυτό εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-13 τον Φεβρουάριο του 2013 δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013, η σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο του 2013 και ήταν προϋπολογισμού 6 εκ ευρώ. Και δικαίως λοιπόν το υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Συμμαχία» του Φώτη Καραλίδη που ειρήσθω εν παρόδω ήταν τότε στην διοίκηση της περιφέρειας. Αυτό που επίσης έκανε αίσθηση στην αναφορά του πρωθυπουργού σε έργα του νομού ήταν ότι στην πλειοψηφία του αφορούσαν τον δήμο Αβδήρων. Ο δήμος Ξάνθης για μια ακόμη φορά απών. Είναι γνωστό ότι οι επιδόσεις του δήμου Ξάνθης στο ΕΣΠΑ  και στον Φιλόδημο είναι κάτι παραπάνω από …ισχνές.
Τι να τα κάνει τα λεφτά τους; Δεν τα έχει ανάγκη! Ο δήμος Ξάνθης κάνει έργα από δικούς του πόρους, όπως είπε ο δήμαρχος Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…