Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

0

Γιατί η σιωπή;
Το γράφουμε, το ξαναγράφουμε, βάζουμε τις σχετικές φωτογραφίες, δεν γίνεται τίποτε, ενδιαφέρον από κανέναν υπεύθυνο και η κοπή των πεύκων συνεχίζεται.
Ο λόγος για το οικόπεδο ιδιοκτησίας Πρόνοιας στη γωνία της οδού Βλαχοπούλου με Χριστόδουλου. Ο γείτονας του οικοπέδου, συστηματικά, κατά διάφορες περιόδους, κόβει και από ένα-δύο δέντρα πεύκης. Με αποτέλεσμα σε λίγο ο χώρος να είναι τελείως γυμνός!
Τώρα, με τίνος άδεια ο εν λόγω γείτονας κόβει τα πεύκα, αποτελεί μυστήριο, όταν η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου δεν έχει χορηγήσει τέτοια άδεια, αφού αυτή είναι υπεύθυνη για το αστικό πράσινο.
Άρα είτε κάποιος δίνει εντολή, είτε ο γείτονας αυθαιρετεί χωρίς να δίνει λογαριασμό. Η σιωπή των υπευθύνων είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Γιατί άραγε; Και μέχρι πότε;
Γ.Δ.


Νέο ξανθιώτικο προϊόν
Να και μία ακόμη επιχειρηματική πρωτοβουλία του συμπολίτη μας κ. Κουτσούμπα. Είδαμε λοιπόν πρόσφατα σε ράφια τοπικών καταστημάτων ζυμαρικά ολικής αλέσεως από Δικοκκο Σιτάρι αλλά με τσουκνίδα, με λαχανικά και με κάνναβη, χωρίς όμως αυγά και γάλα.
Πρόκειται για την εταιρεία ΕΠΑΡΚΕΙΑ κοιν.Σ.ΕΠ που έχει έδρα στην Παλιά Μορσίνη Ξάνθης. Για πιθανούς ενδιαφερόμενους το τηλ. του εργαστηρίου είναι το 6977810023.
-Μία δοκιμή πάντα είναι απαραίτητη.
Γ.Δ.


Καλώς να έρθουν
Οι Ξανθιώτες ατομικά αλλά και οι Θρακιώτες, γενικά, διακρίνονται εκτός όλων των άλλων και για τον ευγενικό και φιλόξενο χαρακτήρα τους. Πρόκειται για μια έμφυτη ιδιότητά τους που τους χαρακτηρίζει.  Ως εκ τούτου, με ευγένεια θα υποδεχτούν και τον πρωθυπουργό που πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή μας.
Οι Ξανθιώτες δεν θα ασχημονήσουν, δεν θα βρίσουν. Κι αυτό διότι θεωρούν πως ο διάλογος, η συζήτηση, η αντιπαράθεση δεν γίνονται με φωνές, βρισιές και ακρότητες. Προφανώς το ίδιο ισχύει και έχει εφαρμογή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της βουλής. Μάλιστα ακόμη και τον Πάνο Καμμένο που επίσης θα μας επισκεφθεί. Ο πολιτικός πολιτισμός λοιπόν υπάρχει στον τόπο μας και βρίσκει εφαρμογή εκ μέρους των Ξανθιωτών.
-Καλώς να έρθουν στην περιοχή μας λοιπόν οι πολιτικοί.
Γ.Δ.


Τα έξοδα των εκλογών
Εκλογές, όποιες εκλογές, σημαίνουν έξοδα. Χωρίς χρήματα εκλογές δεν γίνονται. Αυτό είναι κανόνας. Έτσι, μόνο τζάμπα δεν είναι η συμμετοχή στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές για τους υποψήφιους. Κι αυτό, διότι θα πρέπει να πληρωθεί το παράβολο με βάση το αξίωμα που θα διεκδικήσουν.
Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθευτούν τα παράβολα υπέρ Δημοσίου από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο)  ή από τις εφορίες οι οποίες για να τους εξυπηρετήσουν θα ανοίξουν και τα Σαββατοκύριακα. Όσες λειτουργήσουν για τον συγκεκριμένο σκοπό θα είναι ανοιχτές το Σάββατο 4 Μαΐου και την Κυριακή 5 Μαΐου και μέχρι τα μεσάνυχτα θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 24 Μαΐου και την Παρασκευή 31 Μαΐου. Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν οι υποψήφιοι ανέρχονται σε:
-200 ευρώ για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη
-50 ευρώ για το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ή του περιφερειακού συμβούλου
-10 ευρώ για το αξίωμα του συμβούλου κοινότητας
Γ.Δ.


Περί πόνου
Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο πόνο σε σύγκριση με τους άνδρες καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους εξαιτίας της φύσης τους. Τι εννοούμε με αυτό; Οι γυναίκες έχουν έμμηνο ρύση, περνούν τη διαδικασία του τοκετού ενώ εμφανίζουν και συχνότερα επώδυνους πονοκεφάλους όπως οι ημικρανίες.
Μελέτες επίσης δείχνουν ότι οι γυναίκες πονούν… διαφορετικά από τους άνδρες και συνήθως πιο έντονα. Και αυτό διότι διαθέτουν περισσότερους νευρικούς υποδοχείς από αυτούς. Για παράδειγμα, οι γυναίκες διαθέτουν 34 νευρικές ίνες ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος του προσώπου όταν οι άνδρες έχουν μόνο 17.
Για το λόγο αυτόν και, σύμφωνα με στοιχεία, χρειάζονται συνήθως διπλάσια ποσότητα παυσίπονων φαρμάκων από τους άνδρες για να νιώσουν την ίδια ανακούφιση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη επιστημονική διχογνωμία σχετικά με το αν οι γυναίκες έχουν πράγματι μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον πόνο σε σχέση με τους άνδρες (αν και δισεκατομμύρια γυναίκες που έχουν γεννήσει, μάλλον ξέρουν καλύτερα…).
Τ.Β.


Μία βάπτιση
Και το όνομα αυτού Βασίλης Τσαταλτζινός, γιος του Χάρη και της Αναστασίας Αυγερινού. Με νονούς τον Χριστόδουλο Σαρρίδη και την Βάσω Κοντού.
Όλοι βρέθηκαν την Δευτέρα 29 Απριλίου στο Ναό της Του Θεού Σοφίας για να τιμήσουν το νέο μέλος της Ξανθιώτικης Κοινωνίας. Εκεί πολλοί συγγενείς, φίλοι, γνωστοί,  εκεί και η γιαγιά Χρυσούλα Δημούδη και ο σύζυγός της Γιώργος Τσαταλτζινός. Μαζί με όλους τους υπόλοιπους συγγενείς, υπερήφανοι και συγκινημένοι.
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση βάπτισης.
Θερμές ευχές και από μας για τους γονείς να χαρούν το αγγελούδι τους και να το καμαρώσουν.
Γ.Δ.


Μνήμη Παναγούλη
Φίλος συμπολίτης τηλεφώνησε με αφορμή το σχόλιο της στήλης χθες για την επέτειο του τροχαίου ατυχήματος που κόστισε τη ζωή του Αλέκου Παναγούλη. Θυμήθηκε λοιπόν και μας μετέφερε τη γνωριμία του τότε μαζί του όταν ήρθε επίσκεψη στην Ξάνθη, πριν 44 χρόνια, έναν χρόνο πριν το μοιραίο ατύχημα.
Ο Παναγούλης ήταν βουλευτής της ΕΔΗΚ τότε και επισκέφθηκε την πόλη μας καλεσμένος του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Στην Ξάνθη, εκτός των επίσημων επαφών και συναντήσεων, συνάντησε φίλους οι οποίοι τον ξενάγησαν στην πόλη και κυρίως στην Παλιά Πόλη. Οι συμπολίτες αυτοί ήταν ο Κώστας Αντωνιάδης και ο Παναγιώτης Μακρής, οι οποίοι όπως όλοι οι γνήσιοι δημοκράτες της εποχής, θαύμαζαν τον Αλέκο Παναγούλη.
Γ.Δ.


Για τον Τηλέμαχο Μεταλλινό
Οι σημαντικές Μουσικές Γιορτές της Ξάνθης έχουν ολοκληρωθεί πριν λίγες ημέρες. Μάλιστα για άλλη μια χρονιά η όλη εκδήλωση ήταν επιτυχής κατά γενική εκτίμηση. Βέβαια ακούστηκαν φωνές για ανανέωση της όλης διοργάνωσης αλλά αυτό είναι θέμα του δήμου και του Μουσικού Σχολείου.
Εμείς σήμερα θα σταθούμε στον άνθρωπο εκείνο που ουσιαστικά «έφερε» την κλασική μουσική στον τόπο μας. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τηλέμαχο Μεταλλινό. Ο οποίος δίδαξε στο Ωδείο που δημιούργησε και από το οποίο αποφοίτησαν γενιές νέων ανθρώπων που αγάπησαν και άλλοι υπηρέτησαν την Μουσική.
Ε, λοιπόν, αυτόν τον εργάτη της Μουσικής, ο δήμος, η Ξάνθη δεν τίμησαν δεόντως. Αγνόησαν την προσφορά του και το έργο του, ξεχνώντας ότι αυτός έβαλε τις βάσεις για πολλά μουσικά πράγματα στην περιοχή μας.
Όσοι ασχολούνται με την Μουσική σ’ αυτόν τον τόπο, με τις Χορωδίες κλπ, το αποδέχονται και το αναγνωρίζουν. Ο τόπος όμως που έζησε, δημιούργησε και τελικά άφησε πίσω του το 2011, η αγαπημένη του Ξάνθη όφειλε σ’αυτές τις ημέρες των Μουσικών Εορτών, να κάνει αναφορά και να τον τιμήσει.
Γ.Δ.


Πρωτομαγιάτικα…
Άστατος ο καιρός την Πρωτομαγιά στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον παραδοσιακό εορτασμό της. Και δεν εννοούμε βέβαια τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς γιατί εκεί η εικόνα ήταν τελείως …αφαιρετική από άποψη συμμετοχής,  τουλάχιστον αυτή που παρουσίαζε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης το πρωί της Τετάρτης.  Εννοούμε για τον κλασσικό αστικού τύπου εορτασμό του ερχομού του Μάη που θέλει «μαγιάτικα στεφάνια», πάλι σούβλες και ψησταριές έως και  αποδράσεις στις παραλίες  με τσιπουροκατάνυξη και θαλασσινούς μεζέδες. Έτσι και φέτος αρκετή κίνηση είχε η ορεινή περιοχή με τα στέκια όλα πιασμένα αποβραδίς από τις παρέες αλλά αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν την Κεραμωτή και το Φανάρι. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η κίνηση και προς την Θάσο κυρίως από Βουλγάρους και Ρουμάνους. Στις ταβέρνες της Κεραμωτής δεν έπεφτε καρφίτσα το ίδιο και στο Φανάρι. Θα λέγαμε το ίδιο και για την Ξάνθη με τη διαφορά ότι οι παραλιακές ταβέρνες στις παραλίες μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Κι αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος που οι Ξανθιώτες πάνε Κεραμωτή ή Φανάρι.
Μ.Ξ.


Επισκέπτες κρουαζιέρας στην Ξάνθη
Την Ξάνθη επισκέφθηκε την πρωτομαγιά η πλειονότητα των 500 και πλέον επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Seven Seas Voyager, που ήταν το πρώτο της φετινής σεζόν που προσάραξε στο λιμάνι της Καβάλας. Σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής πόλης η επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ήταν κλειστός εξαιτίας της εργατικής πρωτομαγιάς κι έτσι αναζητήθηκε άλλη απόδραση για τους επισκέπτες.
Στη βάση μιας στρατηγικής οργάνωσης και στόχευσης θα μπορούσαν οι επισκέψεις αυτές να αποτελούν πάγια επιλογή για τους τουρίστες κρουαζιέρας που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια την περιοχή, μέσω του λιμανιού της Καβάλας, αλλά αυτό είναι θέμα, του οποίου την αναγκαιότητα και τα οφέλη πρέπει να δουν οι νυν και μέλλουσες περιφερειακές και δημοτικές αρχές.
Πάντως η παρουσία των τουριστικών ήταν αισθητή στην πόλη, καθώς περιηγήθηκαν στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και γευμάτισαν σε τοπικές ταβέρνες.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…