Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

0

Διάλυση Δημοτικής Παράταξης
Στην τοπική πολιτική σκηνή, συμβαίνουν αυτά. Με την ευκολία που δημιουργούνται οι δημοτικές παρατάξεις έτσι και διαλύονται. Υπάρχει το εφήμερο στην όλη υπόθεση. Αν μάλιστα καταγράψει κανείς τις δημοτικές παρατάξεις στο δήμο Ξάνθης, μετά τη μεταπολίτευση, θα χρειαστεί αρκετές σελίδες.
Την ίδια τύχη είχε λοιπόν και η παράταξη Κοινωνία Δημοτών που δημιούργησε ο Χρήστος Πούλιος. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, μετά από μια παρουσία χρόνων, ν’ αντικατασταθεί από άλλες. Και μάλιστα δύο, όπου και πήγαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί του σύμβουλοι.
Σημασία έχει ότι η δημοτική αυτή παράταξη κατάφερε να συσπειρώσει άξια και ικανά άτομα της τοπικής κοινωνίας που όμως για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να κερδίσει για να διοικήσει το δήμο.
Ίσως το καταφέρουν οι επίγονοι.
Γ.Δ.


Έχουν απήχηση τα μέτρα ελάφρυνσης
Μπορεί τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα ωστόσο αυτό λίγο ενδιαφέρει τους ωφελουμένους και μάλλον πιο πολύ την αντιπολίτευση που κάνει ότι μπορεί να τα απαξιώσει.  Η χορήγηση για παράδειγμα της 13ης σύνταξη είναι το μόνιμο θέμα στα στέκια των συνταξιούχων. Το ίδιο ανακουφισμένα είναι και τα νοικοκυριά κυρίως αν δουν να μειώνονται οι τιμές των τροφίμων αφού μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 13%. Ελπίζουμε βέβαια να το κάνουν αυτό και οι επαγγελματίες της εστίασης και να μειώσουν τις τιμές στον τιμοκατάλογό τους και να μην κρύβονται πίσω από επιχειρήματα του τύπου ότι απορρόφησαν τον ΦΠΑ στο 24% άρα θα απορροφήσουν και την μείωση του επειδή παραμένει η φορολογία στο 29%.
Μ.Ξ.


Ευτελισμός
Κορυφώνεται η κόντρα στην Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ιδιαίτερα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Μάλιστα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχει χαθεί το μέτρο το πολιτικό ήθος και έχει κατρακυλήσει στο επίπεδο του πολιτικού λόγου. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί για «Πολακισμό» τον κ. Τσίπρα αλλά ο ίδιος τον αποκαλεί «σκαφάτο» και επιχειρεί να σπιλώσει την μνήμη του πατέρα του. Αυτά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανεκτά σε ένα χώρο όπως η Βουλή που υποτίθεται ότι είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Είναι ευτελισμός της Δημοκρατίας και του πολιτικού ήθους.
Μ.Ξ.


«Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται»
Το τηλεφώνημα που δέχτηκα από συμπολίτη χθες πρωί-πρωί ήταν διαφορετικό και δεν σας κρύβω, μου δημιούργησε μια κάποια αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει σιγά-σιγά σ’ αυτόν τον τόπο. Κάποιοι, θυμώνουν κι οργίζονται και το λένε, εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιων ολίγων.
Γι΄ αυτούς ήταν το τηλεφώνημα του συμπολίτη. Που εξέφρασε τη συμφωνία του με σχόλια της στήλης ως προς τις γνωστές συμπεριφορές κάποιων αμετανόητων παραγόντων που παρεμβαίνουν στην εξέλιξη τοπικών γεγονότων όπως οι δημοτικές εκλογές. «Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται», μου είπε ο συμπολίτης και έκλεισε τη σύντομη συνομιλία μας.
Το μεταφέρω το γεγονός προς προβληματισμό όλων αυτών που δεν ντρέπονται. Τουλάχιστον ακόμη…
Γ.Δ.


Νέα εισβολή
Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ευρωπαϊκού κράτους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Και το κράτος αυτό είναι η Κύπρος, η μικρή αυτή χώρα που δέχεται προκλητική εισβολή στο θαλάσσιο χώρο της που ορίζεται μέσω διεθνών κανόνων και τηρούνται απ’ όλα τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους.
Στο όλο θέμα όμως υπάρχει και μια άλλη πολύ σοβαρή διάσταση που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής οι δύο αυτοί οργανισμοί έχουν εκφράσει με δηλώσεις τη στήριξή τους στην Κυπριακή κυβέρνηση.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει και λήψη πρακτικών μέτρων. Διαφορετικά ο εισβολέας δεν θα κάνει πίσω. Κι αυτά τα μέτρα περιμένει η Κύπρος και τα υπόλοιπα κράτη. Όχι μόνον λόγια.
Γ.Δ.


Περί Ευρωεκλογών
Δεκαπέντε ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ποσοστό των Ευρωπαίων (περίπου στο 40%) δεν ξέρουν ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, ενώ ένα 5% μπορεί να επικαλεσθεί τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής τους.
Τι σημαίνει άραγε αυτό; Μήπως ότι δεν έχει γίνει όση συζήτηση θα έπρεπε πριν φθάσουμε στις ευρωκάλπες; Συζήτηση τόσο για το τι σημαίνουν τελικά οι ευρωεκλογές όσο και για τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης;
Σύμφωνα πάντως με την εν λόγω έρευνα, που μάλιστα δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα κύρια θέματα που ανησυχούν τους Ευρωπαίους παραμένουν η οικονομία, η ανάπτυξη, ο αγώνας κατά της ανεργίας των νέων και η μετανάστευση.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν ακόμη οι ψηφοφόροι στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικά, για τα οποία η Ευρωζώνη οφείλει να αντιμετωπίσει, στο όνομα της συνοχής της και της αλληλεγγύης προς τις χώρες που την αποτελούν.
Γ.Μ.


Τροχαία: η μάστιγα
3877 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 4422 τραυματίστηκαν σοβαρά και 63.393 ελαφρά σε 56042 τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στους δρόμους της Ελλάδας από το 2014 μέχρι και το 2018.
Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία παρουσιάζονται στην έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία αφορά στην αξιολόγηση της αστυνόμευσης της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και τη συσχέτισή της με τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων ανά περιφερειακή ενότητα, δηλαδή το ρόλο που επιτελεί η εντατική αστυνόμευση στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, βελτιωμένες υποδομές, εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων και ανάπτυξη κουλτούρας οδικής ασφάλειας στους πολίτες, είναι τα “κλειδιά” για  την ανάσχεση του φαινομένου.
Χ.Ν.


Μέτρια επικινδυνότητα
Και να έλθουμε στην κατάταξη των περιφερειακών ενοτήτων ανάλογα με το βαθμό  επικινδυνότητας για το 2018 σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Ο νομός μας λοιπόν βρίσκεται στη μέτρια επικινδυνότητα. Ούτε στην υψηλή, ούτε στη χαμηλή και μάλιστα προς το τέλος αυτής, στην 31η θέση έναντι των περιφερειακών ενοτήτων που περιλαμβάνει η έρευνα.
Πρόκειται για ένα σχετικά καλό νέο, αισιόδοξο θα λέγαμε κι αν δεν υπήρχαν τα πολλά τροχαία με τους παράνομους λαθρομετανάστες και διακινητές τους, ίσως να βρισκόμασταν στο τμήμα της χαμηλής επικινδυνότητας.
Γ.Δ.


Επαρχιώτικη νοοτροπία
Πάει να γίνει κανόνας για μερικούς Συλλόγους, Σωματεία, Δήμους και Φορείς διαφόρων εκδηλώσεων. Οι οποίοι στο τέλος της όποιας εκδήλωσής τους, στέλνουν προς δημοσίευση στις τοπικές εφημερίδες Ευχαριστήριο και καλά κάνουν.
Όμως κατά μία περίεργη αντίληψη, από το ευχαριστήριο αυτό απουσιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Τα οποία αφιλοκερδώς βοηθούν, στηρίζουν και προβάλλουν ιδιαίτερα τις εκδηλώσεις τους.
Όπως έγινε πρόσφατα με το Μουσικό Σχολείο και την εκδήλωση «Ξάνθη Πόλις Ονείρων». Στο ευχαριστήριο περιλαμβάνονται διάφοροι, εκτός των ΜΜ Ενημέρωσης. Ξεχνούν οι άνθρωποι αυτοί πως χωρίς την προβολή και δημοσιοποίηση ο θεσμός δεν θα είχε φτάσει στο σημερινό σημείο.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που ενώ τυγχάνουν μεγάλης προβολής, δήμοι και άλλοι φορείς ξεχνούν κι ένα τυπικό ευχαριστώ.
Πρόκειται για μια καθαρά επαρχιώτικη νοοτροπία ανθρώπων που υπερεκτιμούν τη δική τους προσφορά και υποτιμούν των άλλων. Τους αφήνουμε όμως να σκεφτούν πως θα ήταν μια εκδήλωσή τους χωρίς δημοσιότητα από Εφημερίδες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο. Αν δεν το πιστεύουν, ας το δοκιμάσουν…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…