Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Προσεχώς το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου

Προσεχώς το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου

0

Διοργανώνεται στις 8 και 9 Ιουνίου από το αναρριχητικό τμήμα του ΕΟΣ, με συνδιοργανωτή την ΠΑΜΘ

 Παλιοί και νέοι αναρριχητές συναντώνται για να γνωρίσουν τα αναρριχητικά πεδία της Ξάνθης, να εξερευνήσουν διαδρομές και να γνωρίσουν… καθέτως τις φυσικές ομορφιές των Στενών του Νέστου

Για δεύτερη χρονιά το αναρριχητικό τμήμα του ΕΟΣ Ξάνθης διοργανώνει το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου, μια συνάντηση αναρριχητών με σκοπό να έρθουν κοντά παλιοί και νέοι αναρριχητές, να εξερευνήσουν μαζί σπορ και παραδοσιακές διαδρομές και να γνωρίσουν… καθέτως και οριζοντίως την απαράμιλλη φυσική ομορφιά στα Στενά του Νέστου.

Το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου, που διοργανώνεται δύο χρόνια μετά την προηγούμενη διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ασφαλώς αναρριχήσεις για μικρούς και μεγάλους, πορεία στα Στενά του Νέστου, καθώς και άλλες δραστηριότητες. Συμμετοχές αναμένονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία απ’ όπου αναρριχητές συχνά προτιμούν την περιοχή μας.

Η φυσική ομορφιά «ατού» των αναρριχητικών πεδίων του Νέστου

«Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρουμε κοντά τους αναρριχητές, έμπειρους και νέους, να γνωρίσουν τις αναρριχητικές διαδρομές στα Στενά, αλλά και την ιστορία των πεδίων»
Γιώργος Ζαρζαλίδη
Υπεύθυνος τμήματος αναρρίχησης ενηλίκων
ΕΟΣ Ξάνθης

Όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Ζαρζαλίδης, υπεύθυνος αναρρίχησης του ΕΟΣ για το τμήμα ενηλίκων, σκοπός είναι μέσω του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και για την ιστορία των αναρριχητικών πεδίων του Νέστου. Στην περιοχή μας η δημιουργία αναρριχητικών πεδίων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με παραδοσιακές διαδρομές, ως τμήμα της ορειβασίας στα βράχια, ενώ σήμερα υπάρχουν και δυνατότητες για σπορ αναρρίχηση με μόνιμες ασφάλειες στο βράχο, όπου με τη χρήση συγκεκριμένων υλικών μπορεί κανείς να αναρριχηθεί χωρίς ιδιαίτερη επικινδυνότητα.

«Στο Νέστο σήμερα τόσο από την πλευρά της Γαλάνης, όσο και κυρίως από την πλευρά του Παραδείσου υπάρχει πλήθος σπορ διαδρομών με περισσότερα από 100 αναρριχητικά πεδία, μήκους μέχρι και περίπου 40 μέτρα, ενώ διαθέτουμε και παραδοσιακές διαδρομές αναρρίχησης, που φτάνουν τα 100-150 μέτρα», σημειώνει ο Γιώργος Ζαρζαλίδης, επισημαίνοντας ότι ασφαλώς το «ατού» των πεδίων της περιοχής μας είναι το φυσικό κάλλος του Νέστου, η ξεχωριστή γεωμορφολογία των Στενών, καθώς και η δυνατότητα συνδυασμού της αναρρίχησης με άλλες δραστηριότητες στο ποτάμι.

Αναρρίχηση: κίνδυνος, πρόκληση ή κατάκτηση μιας ξεχωριστής εμπειρίας;

Μπορεί ο γυναικείος πληθυσμός να υποεκπροσωπείται στο σπορ αυτό, ωστόσο στο παιδικό τμήμα υπάρχουν δραστήριες και τολμηρές αναρριχήτριες

Όταν τον ρωτάμε αν η αναρρίχηση είναι επικίνδυνο σπορ ο ίδιος εξηγεί: «είναι άθλημα επικίνδυνο όσο το κάνεις εσύ. Μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί με απόλυτη ασφάλεια και καθώς εξελίσσεται να τολμήσει και άλλες διαδρομές με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας». Προσθέτει επίσης η εμπειρία της αναρρίχησης είναι ξεχωριστή, καθώς προκαλεί έκπληξη η άθληση έξω από το σύνηθες πλαίσιο της καθημερινότητας. «Η αναρρίχηση απαιτεί έντονη χρήση των χεριών και ισορροπία. Η φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη, αλλά χτίζεται με την προπόνηση», σημειώνει ο ίδιος.

 

 

Το αναρριχητικό κέντρο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Στο αναρριχητικό κέντρο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης λειτουργούν 9 πίστες τύπου bouldering

Η λειτουργία του τμήματος και οι προπονήσεις αθλητών και ερασιτεχνών λαμβάνουν χώρα στο αναρριχητικό κέντρο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Οι αναρριχητικές πίστες που βρίσκονται μέσα στα γραφεία του συλλόγου είναι ανοιχτές Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τις ώρες  17:00-19:00 για τα παιδιά και 19:00-21:00 για τους μεγάλους.

Υπεύθυνος για το παιδικό τμήμα που συμμετέχει και σε αγώνες με αρκετή δραστηριότητα και σημαντικές διακρίσεις είναι ο Γιάννης Κολόκας, ενώ ο Γιώργος Ζαρδαλίδης είναι υπεύθυνος για το τμήμα ενηλίκων.

Στο εντευκτήριο του συλλόγου που βρίσκεται στο ΚΑΚ “Φίλιππος Αμοιρίδης” (πρόσβαση από τη θύρα 5), λειτουργούν 9 πίστες τύπου bouldering, στις οποίες μπορεί να γίνει προπόνηση σε διάρκεια, δύναμη, αντοχή στην δύναμη. Επίσης μπορούν να γίνουν εξομοιώσεις διαδρομών ή τμήματα διαδρομών που συναντάμε στο βράχο, καθώς και εικονικά clips.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1…