Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας

Η Ξάνθη στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας

0

Σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα στην Εφορία. Οι Ξανθιώτες δηλώνουν 8.782 ευρώ και πληρώνουν φόρο 737 ευρώ

 

ΑΜΘ: Το πιο μεγάλο εισόδημα δηλώνουν οι Εβρίτες το πιο μικρό οι Ροδοπίτες

 

Μεταξύ των 10 πιο φτωχών νομών της χώρας συγκαταλέγεται ο νομό μας με μέσο δηλωθέν εισόδημα στα 8.782 ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις και με αντίστοιχο φόρο στα 737 ευρώ. Συγκεκριμένα οι  περιοχές οι οποίες εμφανίζονται στην Εφορία τουλάχιστον ως «φτωχές» όσον αφορά τα εισοδήματα που δηλώνονται και τους φόρους που πληρώνονται είναι κατά σειρά οι Νομοί: Ηλείας Αιτωλοακαρνανίας, Καστοριάς, Ευρυτανίας, Πέλλας, Ροδόπης, Ζακύνθου, Πιερίας, Λακωνίας, Ξάνθης, Σερρών, Κεφαλληνίας, Θεσπρωτίας και Ημαθίας.

ΑΜΘ: Το πιο μεγάλο εισόδημα δηλώνουν οι Εβρίτες το πιο μικρό οι Ροδοπίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην περιφέρειά μας το μεγαλύτερο εισόδημα το δηλώνουν οι Εβρίτες με 10.324 και φόρο 916 ευρώ. Ακολουθούν οι Δραμινοί με 9.934 ευρώ και φόρο στα 866, οι Καβαλιώτες με εισόδημα 9.757 και φόρο 872 και τελευταίοι οι Ροδοπίτες με 8.628 εισόδημα και φόρο στα 689 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι 14 νομών της χώρας, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

Οι πιο “πονηροί” για την Εφορία

Για την Εφορία οι πιο “ πονηροί” φορολογικά Έλληνες θεωρούνται οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας καθώς δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα από όλους τους νομούς της χώρας, μαζί με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, της Καστοριάς, της Ευρυτανίας, της Πέλλας και της Ροδόπης, που όντως σε αυτούς τους Νομούς υπάρχουν αποδεδειγμένα περιοχές με φτωχούς πολίτες. Στην Ηλεία το μέσο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ήταν μόλις 8.124 ευρώ, παρά την πλούσια παραγωγή που έχουν, πολύ χαμηλότερο από το εθνικό μέσο όρο που ήταν 11.556 όσον αφορά τα στοιχεία 6.370.099 φορολογικών. Ωστόσο το ερώτημα αυτό αφορά και άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες εμφανίζονται στον φορολογικό χάρτη ως φτωχές αλλά οι κάτοικοι τους ζουν πάνω από τον μέσο όρο. Στη Λάρισα για παράδειγμα όπου πριν από κάποια χρόνια είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για το γεγονός ότι είχαν πουληθεί τα περισσότερα Porshe Cayenne αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη, το μέσο δηλωθέν εισόδημα 156.243 φορολογουμένων είναι 10.650 ευρώ και ο μέσος όρος που προέκυψε για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους ανήλθε το 2018 ( εισόδημα 2017 ) σε περίπου 950 ευρώ, όταν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το μέσο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό ) διαμορφώθηκε στις 11.556 ευρώ και ο μέσος όρος σε 1.307 ευρώ.

Τα υψηλότερα εισοδήματα

Τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνονται στους μεγάλους αριθμητικά νομούς, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη , ενώ από κοντά βρίσκονται οι φορολογούμενοι του Νομού Χίου όπου οι κάτοικοι του εν λόγω νησιού δηλώνουν το τέταρτο υψηλότερο μέσο εισόδημα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς ή τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Και αν περίμενε κανείς ότι οι κάτοικοι των Κυκλάδων θα ήταν αρκετά υψηλά λόγω του έντονου τουρισμού που δέχονται, θα διαψευστούν, καθώς βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του συνόλου της Ελλάδας αφού το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 11.072 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

108 τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη

729 συνολικά στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ότι τα νέα εργαστηρια…