Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Γεωθερμία στην ΑΜΘ: Απολογισμός 10 χρόνων, περαιτέρω έρευνα και καινοτόμες χρήσεις

Γεωθερμία στην ΑΜΘ: Απολογισμός 10 χρόνων, περαιτέρω έρευνα και καινοτόμες χρήσεις

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το ενδιάμεσο συνέδριο του Energy&Hubs για τη γεωθερμία στην Ξάνθη

 Εξειδικευμένοι επιστήμονες, τεχνοκράτες και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιριών που αξιοποιούν τα γεωθερμικά πεδία ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για όσα αλλάζει σε επίπεδο ΑΠΕ και γεωπολιτικής η γεωθερμία στην περιοχή μας

Τη διαδρομή, τα διδάγματα και την εμπειρία των δέκα χρόνων αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πρωτοστάτησε για τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μοιραστούν όσοι παραβρέθηκαν στο ενδιάμεσο συνέδριο της πρωτοβουλίας Energy&Hubs, με επίκεντρο τη γεωθερμία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η πρωτοβουλία του ViaDiplomacy που ξεκίνησε από την Καβάλα και αναμένεται να φιλοξενήσει νέα συνέδρια για τη διαφοροποίηση της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα, σε αυτή την ενδιάμεση διοργάνωση στόχευε στο να φέρει κοντά εξειδικευμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από το ΔΠΘ, με τεχνοκράτες και καταρτισμένα υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται σε επενδύσεις μέσω αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων της Περιφέρειάς μας, ώστε στον τόπο όπου… πρακτικά γεννήθηκε η γεωθερμία, μιας και από την περιοχή μας ξεκίνησε η δυναμικότερη αξιοποίηση της χώρας, να πραγματοποιηθεί μία ολιστική προσέγγιση τόσο από την πλευρά της γεωπολιτικής, όσο και των ΑΠΕ και την αξιοποίηση φυσικών πόρων με εξοικονόμηση ενέργειας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, καθώς και ο συντονιστής της ΑΔΜΘ Σάββας Ιωάννης.

Στην πρώτη θεματική με τίτλο: Καινοτόμες χρήσεις με σύμμαχο τη γεωθερμία: Με τα μάτια στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», μίλησε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γ.Γ. Βιομηχανίας, Ειρήνη Πιτταρά, η οποία παρουσιάζοντας το νομικό πλαίσιο και την προοπτική της φαρμακευτικής κάνναβης εξήγησε τη σύνδεση και την ενθάρρυνση της χρήσης γεωθερμίας σε αντίστοιχες επενδύσεις, ως φθηνό και συμφέρον καύσιμο. Ο Δρ. Αντώνιος Γαστεράτος, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει η 4η Βιομηχανικής Επανάσταση με την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας στη σύγχρονη εποχή. Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας του δήμου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Φαλέκας και ο δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος παρουσίασαν όσα δρομολογούνται στα δύο γεωθερμικά πεδία Αριστήνου και Ερατεινού, αντίστοιχα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ορίζεται πλέον, ίσως και σήμερα, ανάδοχος για το έργο των 6.2 εκ. ευρώ στο γεωθερμικό πεδίο Αριστήνου, αφού αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τον ορισμό αναδόχου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων. Αλλά και στο δήμο Νέστου υπάρχουν καλά νέα, αφού εταιρείες ενδιαφέρθηκαν για επενδύσεις στο Ερατεινό, ακόμη και για φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και αγρότες για πρώτη φορά, για την ωρίμαση σπαραγγιών, ώστε να δρομολογείται αισιόδοξα η αξιοποίηση της ανενεργής μέχρι σήμερα γεώτρησης.

Για τη διαδρομή και το αποτύπωμα της γεωθερμίας δέκα χρόνια από την έναρξη της αξιοποίησής της, μίλησαν ο π. αν. υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο αρμόδιος για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ-Γεωθερμίας στην ΑΔΜΘ Μπάμπης Χρυσοχοΐδης, αμφότεροι με ενεργό εμπλοκή στη διοργάνωση του συνεδρίου, ο Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός και υπ. διδάκτωρ του ΔΠΘ, ο γενικός διευθυντής της SELECTA HELLAS Ιωάννης Παπαθεοχάρης και ο Ευθύμιος Λειβαδίτης από τα Θερμοκήπια Θράκης.

Τέλος, για την επίδραση της αξιοποίησης της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή και την προοπτική των ενεργειακών κοινοτήτων, μίλησαν στην τρίτη ενότητα ο Δρ. Λουκάς Γεωργελές, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δρ. Παντελής Μπότσαρης, καθηγητής του τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ, ο Αποστόλης Στρογγύλης, συνιδιοκτήτης της Αγροτεχνικής ΙΚΕ, ο Βασίλης Χάιτας, διευθύνων σύμβουλος της Agritex Ενεργειακή ΑΕ και ο Δημήτρης Τσέκερης, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των φοιτητών της Πολυτεχνικής, ενώ σε κάθε ενότητα δόθηκε χώρος για ερωτήσεις και διάλογο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…