Η αύξηση της ποσόστωσης είχε τα αντίθετα αποτελέσματα – Καμιά γυναίκα από Ξάνθη
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης: «Η εκπροσώπηση των γυναικών τείνει να μηδενιστεί»
Αποκαρδιωτική και σε καμιά περίπτωση αντιπροσωπευτική πληθυσμιακά είναι η συμμετοχή μέσω της εκλογής γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ και β΄ βαθμού στην περιφέρεια μας. Τελικά αποδείχθηκε στην πράξη ότι η αύξηση της ποσόστωσης στο 40% που θέσπισε η κυβέρνηση έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα και οι ψηφοφόροι κυριολεκτικά γύρισαν την πλάτη στις γυναίκες υποψήφιες., κι αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει προβληματισμού.
6 γυναίκες μόνο στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ – Καμιά από Ξάνθη
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιφερειακό συμβούλιο εκλέχθηκαν ελάχιστες γυναίκες όπως η Γκουλιάμα Αλεξάνδρα από την παράταξη Τοψίδη και η κ. Καμπαρμούση από την παράταξη Κατσιμίγα στον Έβρο, η Κουκόγια Αθηνά επίσης από την παράταξη Κατσιμίγα στην Δράμα, η Φελίνα Καζάκου από την παράταξη Τοψίδη στην Ροδόπη και η Ευαγγελία Καχέλου και η Μαρία Πολυμέρου από την παράταξη Τοψίδη σε Καβάλα και Θάσο αντίστοιχα. Από την Ξάνθη δεν έχει εκλεγεί καμία.
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης: «Η εκπροσώπηση των γυναικών τείνει να μηδενιστεί»
Το θέμα αυτό σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης: «Ακόμα ένα αυτογκόλ της Δημοκρατίας. Έχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι Αριστερά και υποκρισία είναι ταυτόσημες έννοιες. Και πολλές φορές χωρίς καμία ορθολογική σκέψη σύρονται να συμφωνήσουν και οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων φοβούμενοι μη κατηγορηθούν για έλλειψη προοδευτισμού. Αφορμή για το παρόν σημείωμα πήρα από μια απλή ανάγνωση των έως τώρα αποτελεσμάτων τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Δήμων πανελληνίως. Με μία απλή ματιά η εκπροσώπηση των γυναικών τείνει να μηδενιστεί. Και βγάζαμε ανακοινώσεις και θριαμβολογούσαμε προ εξαμήνου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε την υποχρεωτική συμμετοχή σε ποσοστό 40% γυναικών στα ψηφοδέλτια. Υποκριτικά χωρίς να εμβαθύνουμε και να λάβουμε υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας και τις προτεραιότητες των γυναικών ειδικά εν μέσω κρίσης. Έτσι υποχρεώσαμε γυναίκες να συμπεριληφθούν σε πάσης φύσεως ψηφοδέλτια ώστε οι άνδρες να κάνουν πάρτι. Φανταστείτε να υπήρχε ποσόστωση πριν σαράντα χρόνια. Πιστεύετε γυναίκες ικανές που έγραψαν ιστορία στον πολιτικό στίβο θα είχαν εκλεγεί; Θεωρώ ότι οι διάφορες ποσοστώσεις που θεσπίζονται για να προστατεύσουν τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες είναι ότι πιο ρατσιστικό υπάρχει. Τώρα αν εγώ είμαι συντηρητικός ή αναχρονιστικός κρίνετε το εσείς. Άλλωστε ποτέ δεν υιοθέτησα την άποψη των επαναστατών τού Μάη του 68. Όχι άλλη αστική γνώση».
Μαριάννα Ξανθοπούλου