Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εκδήλωση για τον Στέφανο Ιωαννίδη και τα Θρακικά Χρονικά

Εκδήλωση για τον Στέφανο Ιωαννίδη και τα Θρακικά Χρονικά

0

Μίλησε ο Θ.Μουσόπουλος, διάβασε η Δ. Κατάκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση το Σάββατο 11 Μαΐου, στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, για το περιοδικό Θρακικά Χρονικά και τον ιδρυτή τους Ξανθιώτη συγγραφέα Στέφανο Ιωαννίδη και τη λογοτεχνία της Ξάνθης στον 20ο αιώνα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στην 16η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Χαιρέτησαν στην εκδήλωση προς τιμήν του Στ. Ιωαννίδη, ο καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του ΚΕΓ και η κυρία Αθηνά Ιωαννίδου.

Ομιλητές ήταν ο Θανάσης Μουσόπουλος, συγγραφέας, φιλόλογος, ποιητής και ο Β. Βασιλειάδης, ερευνητής στο ΚΕΓ.

Αποσπάσματα από το έργο του Στ. Ιωαννίδη διάβασε η φιλόλογος Δήμητρα Κατάκη.

Στην εκδήλωση, σύντομη αναφορά για το έργο του συζύγου της Στέφανου έκανε η Αθηνά Ιωαννίδου.

Είπε:

Κυρίες και κύριοι,

Κύριε Καζάζη, Πρόεδρε του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και σας κύριε Βασιλειάδη, για την τιμή που κάνετε σήμερα στα Θρακικά Χρονικά, στο συγγραφέα σύζυγό μου, αείμνηστο Στέφανο Ιωαννίδη. Είμαι πολύ συγκινημένη. Έφυγε την πρώτη Μαΐου 2001.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δημήτρη Κυτσούλη και σας κύριε Νίκο Μπαρτζιώκα που αναλάβατε, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και ιδιαίτερα επισταμένα ασχοληθήκατε στην ψηφιοποίηση και ανάρτηση σε ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού Θρακικά Χρονικά.

Σας ευχαριστώ κι εσάς κύριε Μουσόπουλε που θα ασχοληθείτε και πάλι με το έργο του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, τα Θρακικά Χρονικά, σήμερα. και σας κυρία Κατάκη.

Τα Θρακικά Χρονικά, η δημιουργία τους, η σύστασή τους τεχνικά εκείνες τις εποχές, ήταν πολύ δύσκολο. (Γραφομηχανή, διόρθωση δοκιμίων, τυπογραφείο και πάλι διόρθωση δοκιμίων, τυπογραφείο κλπ. Από Ξάνθη-Θεσσαλονίκη-Ξάνθη.

Ακόμη πιο δύσκολο ήταν η έκδοσή τους οικονομικά. Αλλά ο αείμνηστος Στέφανος Ιωαννίδης ακοίμητος, των γραμμάτων, φρουρός της πατρίδας του της Ξάνθης, της Θράκη, την έκδοσή τους την είχε ανεβάσει ψηλά. Και είχε φροντίσει να υπάρχουν σ’όλες τις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Στέφανος με διαθήκη του είχε αφήσει την προσωπική του βιβλιοθήκη, τα Θρακικά Χρονικά, τις τιμητικές του διακρίσεις στη βιβλιοθήκη που ήταν η ζωή του, στο δήμο Ξάνθης, ο οποίος έκανε πτέρυγα από το 2001 στο όνομά του και τους ευχαριστώ. Και τα είχε φέρει σε πέρας μέχρι που έπαθε εγκεφαλικό.

Από τα Θρακικά Χρονικά, έκδοσης Στέφανου Ιωαννίδη, με τις εργασίες τους αναδείχθηκαν πολλοί νέοι επιστήμονες, όπως ο κ. Μουσόπουλος, η κυρία Γιαννακοπούλου, ο αείμνηστος Γιάννης Ρουκούνης και πολλοί άλλοι. Και ο κύριος Κωνσταντίνος Δημάδης, ο οποίος φρόντισε να υπάρχουν Θρακικά Χρονικά στις Βιβλιοθήκες, όπου ήταν καθηγητής: Άμστερνταμ, Χρονιγκεν, Βερολίνου, Τιφλίδας, Βουκουρεστίου. Στη Βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Ο κύριος Δημάδης δώρισε όλη τη σειρά των Θρακικών Χρονικών. Τον ευχαριστώ.

Όταν ο Στέφανος είχε αρρωστήσει πήγα στις τοπικές εφημερίδες της Ξάνθης να δηλώσω τη διακοπή της έκδοσης των Θρακικών Χρονικών. Ο Στέφανος τότε, είχε γράψει στο ημερολόγιό του: «Η Αθηνά πήγε να δηλώσει την κηδεία των Θρακικών Χρονικών».

Όχι, τα Θρακικά Χρονικά δεν πέθαναν, ούτε θα πεθάνουν. Τώρα μάλιστα με την ψηφιοποίησή τους και την ανάρτησή τους σε ηλεκτρονική μορφή, θα γίνουν ευρύτερα ακόμη πιο γνωστά, πιο προσιτά στους νέους.

Δημόσια, θέλω από δω να ευχαριστήσω την κυρία Ελένη Τσοτανίδου που φιλοτέχνησε την προτομή του Στέφανου Ιωαννίδη που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του δήμου Ξάνθης. Και την κυρία Αικατερίνη Σταυροπούλου Βλάχου που φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Στέφανου που βρίσκεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ευχαριστώ και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που συντήρησε και έχει πίνακες, έργα του Στέφανου Ιωαννίδη και στη βιβλιοθήκη του Θρακικά Χρονικά.

Και πάλι ευχαριστώ θερμά τους συντελεστές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Σας ευχαριστώ όλους που με ακούσατε.

Αθηνά, σύζυγος Στέφανου Ιωαννίδη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός Pierro Arrigoni και το χρυσό διάδημα των Κιμμερίων

Μια φορά και έναν καιρό, ήρθε στα μέρη μας ο πολύ γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικό…