Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

0

Στο ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτει το υπ. Ναυτιλίας την ευθύνη των καθυστερήσεων

Στο ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτει την ευθύνη των καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, το υπουργείο Ναυτιλίας.

Περίπου έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης, καλεί τη διοίκηση του Ταμείου να του αποστείλει τις απαραίτητες χρηματοοικονομικές μελέτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα δύο λιμάνια.

Με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει ελάχιστα χρονικά περιθώρια να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για τα λιμάνια, με βάση και το γεγονός ότι η μελέτη για την Αλεξανδρούπολη ανατέθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, οι διαφορές υπουργείου Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Αρχικά αφορούσαν τον τρόπο αξιοποίησης των λιμανιών. Το θέμα αυτό είχε προκαλέσει «τριβές» αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο χρόνια περίπου, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριζε το μοντέλο των παραχωρήσεων και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αυτό της πώλησης των μετοχών, με την κυβέρνηση τελικά να «ψηφίζει» παραχωρήσεις.

Στην επιστολή του γ.γ. λιμένων προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με την «καθυστέρηση για την εκκίνηση των διαγωνισμών για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:  «-Την 22/4/2019 μετά από δικό σας αίτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στο γραφείο του υπουργού ΝΑΝΠ κ. Φ. Κουβέλη. Στη σύσκεψη, σας γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο ΝΑΝΠ ήταν διατεθειμένο να υποβάλει εγγράφως τη γνώμη του σχετικά με τις κατατεθείσες προτάσεις των συμβούλων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (29/4/2019) παρόλον ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε διαβιβάσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και τα υποστηρικτικά στοιχεία. Επ’ αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι είναι σκόπιμο το υπουργείο ΝΑΝΠ να μην υποβάλει τη γνώμη του τη δεδομένη στιγμή και να αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού μετά την προτεινόμενη υποπαραχώρηση, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.4597/2019. Δεδομένου ότι οι σχετικές χρηματοοικονομικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί ακόμη, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωσή τους ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΥΝΑΝΠ και των εμπλεκομένων Οργανισμών Λιμένος όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν.4597/2019».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…