Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 30.000 ευρώ αποζημίωση από το de minimis για τους λιμνοθαλασσίτες της Βιστονίδας

30.000 ευρώ αποζημίωση από το de minimis για τους λιμνοθαλασσίτες της Βιστονίδας

0

Για την καταστροφή του κεφαλαίου τους από τον παγετό του 2017 – Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού

 

Πούλησαν 10 τόνους κεφάλια αλλά ούτε ένα κιλό σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Αβγοτάραχο made Vistonida; Γίνονται προσπάθειες…

 

Είχαν δεν είχαν τα κατάφεραν οι  «λιμνοθαλασσίτες» της Βιστονίδσς. Το δίκαιο αίτημα του να βρεθεί ένας τρόπος να αποζημιωθούν για την ολική καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό του 2017 χάνοντας σχεδόν όλο το αλιευτικό τους κεφάλαιο, έγινε πράξη και μάλιστα εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Ξάνθη

30.000 ευρώ η αποζημίωση από το de minimis

Ειδικότερα σε συνεργασία με τον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από μια πρόταση της υφυπουργού κας Ολυμπίας Τελογορίδου εγκρίθηκε αποζημίωση της 30.000 ευρώ από τον κανόνας De Μinimis (Ε.Ε.) Να θυμίσουμε ότι ο κανόνας  de minimis   που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Η λύση αυτή επιλέχθηκε επειδή τους αλιείς δεν τους καλύπτει ο ΕΛΓΑ, που καλύπτει αγρότες και κτηνοτρόφους. Για τους αλιείς γενικότερα και τους παράκτιους και λιμνοθασσίτες δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Με την έγκριση όμως αυτή ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση για αποζημιώσεις και για τους παράκτιους αλιείς όταν σταματήσουν την δραστηριότητα λόγω φυτοπλαγκτόν που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή μας ή απαγόρευσης αλιείας λόγω ρύπανσης.

Σ’ ότι αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας και πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης Λιμνοθαλασσών κ, Γιώργος Γκίλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική έκφραση των προσπαθειών του συνεταιρισμού,  το μόνο που απομένει τώρα είναι να ρυθμιστεί ο τρόπος πληρωμής και εξηγεί πως ζητάνε να αποζημιώνονται ανά αλιευτικό έτος  που ξεκινά 1/3 – 28/2 και όχι ανά οικονομικό έτος που τελειώνει 31/12. Αυτό προέκυψε επειδή τα χρήματα θα εκταμιευτούν από τον Υπουργείο Οικονομικών.

Στον «Λαγό» ο Αραχωβίτης

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης που συνόδευε τον πρωθυπουργό την Δευτέρα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στην Βιστονίδα και ο κ. Γκίλης τον ξενάγησε στον «Λαγό» ένα σημείο που χρειάζεται διάνοιξη και στο βόρειο τμήμα και του έθεσε τα προβλήματα πολύ παραστατικά μάλιστα: « Πρέπει άμεσα να γίνει η διάνοιξη του στομίου στο «Λαγό». Ο Συνεταιρισμός χάνει 100 με 150.000 κάθε χρόνο επειδή έχει κλείσει.  Είναι το αντιπλημμυρικό έργο που πρέπει να γίνει επίσης στο Βόρειο Τμήμα της Βιστονίδας . Το  έχουμε θέσει στην Περιφέρεια χωρίς να βρεθεί λύση μέχρι τώρα. « Είπα στον υπουργό κ. Αραχωβίτη πως πρέπει να γίνει αυτό το έργο. Είναι σαν να νοικιάζουμε ένα σπίτι και τα τρία του δωμάτια να είναι κλειστά, πώς να λειτουργήσει μια οικογένεια;  Νομίζω πως κατάλαβε την αναγκαιότητά του» , σημείωσε ο κ. Γκίλης.

Πούλησαν 10 τόνους κεφάλια αλλά ούτε ένα κιλό σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Φέτος η παραγωγή κέφαλου πήγε πολύ καλά και σχεδόν ξεπούλησαν. ¨Εχουν πωληθεί 10 τόνοι σε Καβάλα , Θεσσαλονίκη , Πάτρα κ.λ.π. κάτι που είναι πρωτόγνωρο.  Ωστόσο όπως μας βεβαιώνει ο κ. Γκίλης, εκφράζοντας μάλιστα παράπονο αλλά και απορία,  δεν έχει ούτε ένα τιμολόγιο χονδρικής από Ξάνθη  και Καβάλα παρότι η τιμή χονδρικής ήταν  1,70 το κιλό.

Αβγοτάραχο made Vistonida;

Η χρονιά πήγε καλά και αυτό δίνει μια ανάσα στα μέλη του συνεταιρισμού σκέφτονται να δοκιμάσουν και στην παραγωγή και μεταποίηση ενός άλλου εκλεκτού προϊόντος, του αβγοτάραχου που έχει μεγάλη ζήτηση ως γκρουμέ προϊόν και κοστίζει 120 – 150 ευρώ το κιλό όταν μεταποιηθεί (κάπνισμα, τυποποίηση κ.λ.π.). Στην χώρα μας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. το αβγοτάραχο Κλείσοβας Μεσολογγίου. Ο κ. Γκίλης ανέφερε πως πρόκειται να στείλουν αβγοτάραχο της Βιστονίδας για μεταποίηση και στην συνέχεια θα δοκιμάσουν να το διαθέσουν ως προϊόν προέλευσης Βιστονίδας και επεξεργασίας Κλείσοβας Μεσολογγίου. Από την ζήτηση που θα έχει θα εξαρτηθεί το επόμενο βήμα. Να σημειώσουμε ότι και το μπλε καβούρι της Βιστονίδας έχει πολλή ζήτηση όμως μέχρι στιγμής δεν έγινε κάποια προσπάθεια για πιστοποίηση και αναγνώριση ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …