Την Κυριακή με μία μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «η Τοσοδούλα»
Στις 7 Απριλίου (Κυριακή) στις 11:30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ διοργανώνει μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «η Τοσοδούλα». Μαγική μουσική, τραγούδι, χορός, χρώματα θα σας κρατήσουν συντροφιά σ’ ένα όμορφο ταξίδι στον παραμυθένιο κόσμο.
Είσοδος μόνο με πρόσκληση (λόγω περιορισμένων θέσεων). Για την πρωινή παράσταση δεν υπάρχουν άλλες θέσεις. Θα πραγματοποιηθεί και απογευματινή στις 18.30.
Τιμή πρόσκλησης 3€ – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ ( Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων), για τη Νεότητα το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που είναι στις 2 Απριλίου 1805, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY (Διεθνής Οργάνωσης Βιβλίων), ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Το ελληνικό τμήμα της IBBY ( Διεθνής Οργάνωσης Βιβλίων), τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα.
Προτρέπει έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Για φέτος, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα Βιβλίου για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας. Το μήνυμα είναι “Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε” και η αφίσα είναι έργο του Λιθουανού Kęstutis Kasparavičius, διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα.
“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.
Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα να μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…