Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το «Ε» αφηγείται την ιστορία του καπνού στους Γάλλους επισκέπτες του

Το «Ε» αφηγείται την ιστορία του καπνού στους Γάλλους επισκέπτες του

4

Ο σύλλογος «Μεράκι» επισκέφτηκε Καβάλα και Ξάνθη για να γνωρίσει τις πόλεις που γράφτηκε η ιστορία του καπνού

 

Διχασμένη η γαλλική κοινωνία για την ελληνική κρίση

 

Με πολύ …μεράκι για την ιστορία της πόλης μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της από τότε που ήταν η Βασίλισσα του καπνού,  ήρθαν από το Παρίσι τα μέλη του συλλόγου «Μεράκι». Ένας σύλλογος που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, πριν 10 χρόνια από τον ιστορικό Νίκο Πίτσο και την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Βίκυ Ότομ με στόχο να μυήσει μέλη του στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, διαλέξεις και εκδρομές σε ελληνικούς τόπους αναζητώντας …ψηφίδες ιστορίας για να συνθέσουν το ψηφιδωτό της ελληνικής κουλτούρας, της ελληνικής ψυχής.

Με άρωμα …Γαλλίας και «Μεράκι» για την ιστορία του καπνού στα γραφεία της εφημερίδας μας…

Έτσι το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Απριλίου υποδεχόταν στα γραφεία της εφημερίδας μας τα μέλη του συλλόγου μαζί με τον υπεύθυνο κ. Πίτσο, οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλωση άκουσαν από τον ιδρυτή του «Ε» Γιάννη Διαφωνίδη την ιστορία του καπνού στην πόλη μας και την επίδραση που είχε στην οικονομία, στην κοινωνία και στην διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας των χριστιανών και μουσουλμάνων συντοπιτών μας.

Στην συνέχεια εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσα από ερωτήσεις προς την εκδότρια του «Ε» Ελένη Διαφωνίδου για την εφημερίδα , την θεματική της, τον τρόπο που προσεγγίζει και καταγράφει την επικαιρότητα και το αποτύπωμά της και την επιδραστικότητά της στην τοπική κοινωνία. Να σημειώσουμε ότι όπως μας εξήγησε ο κ. Πίτσος επέλεξαν να μας επισκεφτούν αφού μας γνώρισαν μέσω της ιστοσελίδα μας. Προηγουμένως είχαν επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, την Καπναποθήκη «Π» , το Μουσείο Καπνού Καβάλας και επισκέφτηκαν χωριά της ορεινής περιοχής του νομού μας.

Μετά το πέρας της επίσκεψης και μέσα σ’ ένα ζεστό κλίμα συμπάθειας που δημιουργήθηκε μέσα από τις συζητήσεις αλλά και την ευγένεια και την θετική διάθεση των επισκεπτών μας ο  κ. Πίτσος μας μίλησε για τον σύλλογο και τις δράσεις τους: «Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια στο Παρίσι και ο σκοπός του είναι να προτείνουμε στα μέλη μας μαθήματα ελληνικών , σεμινάρια και εκδηλώσεις γύρω από θέματα ιστορίας της Ελλάδας και κάθε χρόνο οργανώνουμε και ένα ταξίδι έτσι γύρω από την ιστορία μιας  πόλης της Ελλάδας είτε γύρω από μια θεματική. Φέτος συνδυάσαμε και τα δύο. Έχουμε σαν θεματική την ιστορία του καπνού και επισκεφτήκαμε την Ξάνθη και την Καβάλα για να δούμ , πόλεις που εκπροσωπούν αυτή την ιστορία. Ο σκοπός των ταξιδιών μας είναι να γνωρίσουμε τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος της ιστορίας του κάθε τόπου που επισκεπτόμαστε αλλά ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε επαφές με τους τοπικούς φορείς , με συλλόγους, με τον Τύπο  για να γνωρίσουμε μέσα από τον τοπικό Τύπο την επικαιρότητα της τοπικής κοινωνίας. Διαλέξαμε την εφημερίδα σας γιατί ξεφυλλίζοντας την ιστοσελίδα σας μας φάνηκε ανοιχτή στον διάλογο, δημοκρατική, με φιλελεύθερο πνεύμα που εκφράζει αυτή την ανάγκη έκφρασης σε  μια πολυπολιτισμική κοινωνία».

Διχασμένη η γαλλική κοινωνία για την ελληνική κρίση

Στην συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Πίτσο να μας πει πως μας αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι και αν έχουν αλλάξει τα κατά παράδοση φιλικά τους αισθήματα κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης. «Υπάρχουν διάφορες τάσεις στην γαλλική κοινωνία. Στην αρχή της κρίσης και επειδή εξειδικεύομαι στην μελέτη του Τύπου με απογοήτευση είδα ότι υπήρξε η αναπαραγωγή κλισέ και στερεοτύπων όπως είδαμε και στον Τύπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά υπήρξε πάντοτε η διάθεση και για μια κατανόηση διαφορετική και εναλλακτική των αιτιών της ελληνικής κρίσης. Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να συμβάλουμε στην κατανόηση των φαινομένων που βρίσκονται πίσω από αυτό που ονομάστηκε ελληνική κρίση  μακριά από τα κλισέ και τα στερεότυπα που δυστυχώς αναπαράχθησαν και σε κάποιο μέρος του Τύπου στην Γαλλία. Σ΄ ότι αφορά δε στα μέλη του συλλόγου μας αντιπροσωπεύουν μερίδα της γαλλικής κοινωνίας που προσπαθεί να εναντιωθεί σε όποια στερεοτυπική ανάγνωση του φαινομένου και να αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια . Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε διαλέξεις .  Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην συγγραφή ενός βιβλίου για την πλουραλιστική προσέγγιση της ελληνικής κρίσης που δημοσιεύτηκε από γαλλικό εκδοτικό οίκο από τους σημαντικότερους και ανεξάρτητους οίκους στην Γαλλία , μαζί με γαλλίδα συνεργάτιδα ιστορικό η οποία έχει κάνει την διατριβή της πάνω στην ελληνική Θράκη και δημοσιεύτηκε στην δεκαετία του 1990 και της οποίας τη συμβολή στην ιστορία της Θράκης χαιρετίζω. Δυστυχώς δεν μπορούσε να είναι μαζί μας. Προσπαθούμε ως ιστορικοί,  ως υπηρέτες αυτού του πολιτισμού και αυτού του πολυπολιτισμικού πνεύματος  που θέλουμε να προωθήσουμε να οργανώνουμε γεγονότα στα οποία έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γι αυτά τα θέματα και τα ταξίδια μας εντάσσονται σ’ αυτή την προοπτική».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…