Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τετραπλές εισφορές θα πληρώσουν 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες

Τετραπλές εισφορές θα πληρώσουν 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες

0

Προθεσμία από σήμερα έως τις 12 Απριλίου – Με λάθη εστάλησαν αρκετά ειδοποιητήρια

Βαθιά το χέρι στην τσέπη και μάλιστα τέσσερις φορές θα χρειαστεί να βάλουν περίπου 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου, για να εξοφλήσουν διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές των κλάδων κύριας σύνταξης, επικούρησης, εφάπαξ, καθώς και των αναδρομικών (για τους δύο τελευταίους κλάδους) από την 1/1/2017.

Οι πληρωμές, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές του φετινού Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αφορούν και την αναδρομική πληρωμή των εισφορών για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ασφάλιση για επικούρηση και εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, επειδή η έκδοση των ειδοποιητηρίων για τα αναδρομικά έγινε με καθυστέρηση 27 μηνών.

Μάλιστα, αρκετά από τα ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί περιέχουν λάθη, κυρίως αυτά που απευθύνονται σε μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτοί καλούνται να καταβάλουν διπλές εισφορές, παρότι, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε πριν από 15 ημέρες, οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα πρέπει να παρακρατούνται μία φορά.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ αναφέρει ότι όπου υπάρχουν λάθη, αυτά θα διορθωθούν.

Η καθυστέρηση των 27 μηνών παρουσιάστηκε επειδή το νέο καθεστώς εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκαθάρισε μόλις στο πρώτο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα, όταν εκδόθηκαν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Τα αναδρομικά των 27 μηνών για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017, όταν άρχισε η λειτουργία του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και θα αποπληρωθούν σε 36 μηνιαίες δόσεις, δημιουργώντας μια δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της συσσώρευσης πολλαπλών ασφαλιστικών οφειλών.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις πληρωμές αφορούν τις ακόλουθες ασφαλιστικές εισφορές:

α) Για όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων -γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες- λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου η παράταση πληρωμής των ειδοποιητηρίων για την καταβολή εισφορών του κλάδου κύριας σύνταξης για τον μήνα Φεβρουάριο του 2019, καθώς η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων ολοκληρώθηκε πριν από πέντε ημέρες στις 31 Μαρτίου.

β) Επίσης, από την Παρασκευή 5 Απριλίου περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί, χημικοί, αρτοποιοί, βενζινοπώλες κ.λπ.), καλούνται να πληρώσουν τριπλές εισφορές για τους κλάδους επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τα εξής τρία ειδοποιητήρια:

– το πρώτο με τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2019 και  αναδρομικά τις εισφορές του Ιανουάριου του 2019,

– το δεύτερο για την αναδρομική πληρωμή των εισφορών επικουρικής σύνταξης που έχει την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα από 1ης/1/2017 έως 31/12/2017 και

– το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις για το εφάπαξ που αφορά στο διάστημα από 1ης/1/2017 έως 31/12/2018.

Τι να προσέξουν όσοι είδαν λάθη

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ επισημαίνει ότι «όπου κρίνεται απαραίτητο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο email mmisth@eteaep.gov.gr, δίχως να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο Ταμείο» και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Ταμείου.

Τι εισφορές καταβάλλονται για επικούρηση και εφάπαξ

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο η βάση υπολογισμού ήταν ο προηγούμενος κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ τον μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ). Επίσης, από την 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής μειώνεται στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως. Για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1ης/12/2012 και 1ης/1/2015 αντίστοιχα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …