Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Απριλίου 2019

0

Ερώτηση προς την Αστυνομία
Ερώτηση απλή και σύντομη προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης- φιλοζωικού χαρακτήρα.  Λοιπόν, συμπολίτες ρωτούν να μάθουν εάν η Αστυνομία Ξάνθης διαθέτει τις συσκευές σκάνερ με τις οποίες οι αστυνομικοί μπορούν να διαπιστώσουν αν τα ζώα που κυκλοφορούν φέρουν την προβλεπόμενη ηλεκτρονική σήμανση.
-Πραγματικά, περιμένουμε εναγωνίως.
Γ.Δ.


«Λυσιστράτη» στα ποντιακά
Χαμός έγινε προχθές Κυριακή με την παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Η συγκεκριμένη όμως παράσταση δεν ήταν η συνηθισμένη. Διέφερε σημαντικά γιατί η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ποντιακή διάλεκτος. Γι’αυτό λοιπόν και έγινε μεγάλη προσέλευση, το αμφιθέατρο να γεμίσει και να υπάρχουν πολλοί όρθιοι και κάποιοι να φύγουν.
Σημειώνουμε ότι η σκηνοθεσία ήταν του Φίλιππου Τσαουσέλη και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.
Γ.Δ.


Τραγέλαφος δημοτικός
Τελείως αψυχολόγητη και πέραν πάσης λογικής να τοποθετηθούν οι νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στην κεντρική πλατεία από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Εκεί λοιπόν που όλοι υποστήριζαν ότι καλώς να μπει το νέο σύστημα γιατί θα απομακρύνονταν οι περιφερόμενοι βρώμικοι κάδοι, η επιλογή και της κεντρικής πλατείας τα έκανε όλα άνω-κάτω.
Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τον ανάλογο χώρο στο πάρκο πίσω από την οδό Ηρώων και να μεταφέρουν εκεί τα σκουπίδια τους τα καταστήματα της πλατείας.  Όμως, το θέμα που δημιουργήθηκε έχει κι άλλες πτυχές, όπως την αγνόηση της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για την πλατεία, αλλά και τη μη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως και την έλλειψη σχετικής μελέτης.
Συμπέρασμα: Στη βιασύνη να φανεί έργο, ο δήμος δια της αρμοδίας υπηρεσίας, ουσιαστικά παρανόμησε. Κι εκεί που ξεκίνησε σωστά, στο τέλος τα έκανε άνω-κάτω.
Τραγελαφικά και απαράδεκτα πράγματα από πλευράς Δήμου.
Γ.Δ.


Σφήνα
Λένε ότι οι Έλληνες έχουμε χαλαρή μνήμη, πως ξεχνάμε πολύ γρήγορα. Σωστό. Κι αυτό, διότι ο εγκέφαλός μας κουράζεται περισσότερο να ξεχάσει παρά να θυμηθεί!»
Υπογραφή
Δεν θυμάμαι ποιος το είπε


Δηλώσεις ένα χρόνο πριν
Τι σου είναι τελικά οι Εφημερίδες. Σε μια εφημερίδα της Καβάλας με ημερομηνία Απρίλιος 2018, διάβασα τις παρακάτω δηλώσεις δύο βουλευτών της Καβάλας για τη Σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμανιού με τους Τοξότες.
Η είδηση: «Την πορεία δύο σημαντικών έργων για την περιοχή της Καβάλας συζήτησαν κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Θανάση Βούρδα. Οι δύο βουλευτές ενημερώθηκαν για το στάδιο υλοποίησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας, Φίλιππος Β΄ με τους Τοξότες, καθώς και για τη φάση της μελέτης κατασκευής Εμπορευματικού Κέντρου στο λιμάνι
Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν έγιναν. Βέβαια οι βουλευτές δεν φταίνε. Αυτά τους είπαν, τα πίστεψαν και βιαστικά τα δήλωσαν. Τώρα, έναν χρόνο μετά, θα έμαθαν…
Γ.Δ.


Τρία λάθη, τρία γκολ
Η ήττα πάντα είναι άσχημη, πάντα αφήνει μια πικρή γεύση. Όταν μάλιστα αυτή οφείλεται σε δικά σου λάθη που εκμεταλλεύεται ο αντίπαλος, τότε ο πόνος είναι μεγαλύτερος.
Αυτό έγινε στο γήπεδο των Πηγαδίων την Κυριακή. Η ομάδα μας προηγήθηκε με ωραίο γκολ κι έχασε 3-1 λόγω τριών λαθών, δύο στην άμυνα κι ένα στο κέντρο.
Για όσους ανησυχούν, πρέπει να τους πούμε ότι η ομάδα μας δεν κινδυνεύει με υποβιβασμό. Όμως δεν της άξιζε αυτή η θέση. Το γιατί και το διότι ας τα βρει η διοίκηση και ο προπονητής.
Γ.Δ.


Πολλά τα λεφτά Ι
Το Μάιο θα πάμε να ψηφίσουμε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την ευκαιρία ας μάθουμε κάποια πράγματα οικονομικού περιεχομένου.
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: η κότα με τα χρυσά αυγά. Σε προστατευμένο και πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον πλέκονται προίκες, οικονομικές και πολιτικές με τεχνική Brioche και την ευωχία εξασφαλισμένη για τα γεράματα. Αν ρωτήσεις έναν ευρωβουλευτή τι έργο παρήγαγε στη διάρκεια της θητείας του θα σου επικαλεστεί τη Μάγκνα Κάρτα και θα προσπαθήσει να σε πείσει πως έδινε καθημερινά μάχη για τη Δημοκρατία, την Ισότητα και όλα αυτά τα βαρύγδουπα. Ίσως ξεφύγει και κάποιο δάκρυ από τη συγκίνηση. Θα ξεχάσει βεβαίως να αναφέρει τη λέξη «διαφάνεια». Όπως την ξέχασε πέρυσι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι όταν αποφάσιζε μαζί με το υπόλοιπο προεδρείο να απορρίψει το αίτημα δημοσιογράφων να δίδεται λεπτομερής αναφορά για τα 4.416 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως οι ευρωβουλευτές ως επίδομα γενικών εξόδων για να καλύπτουν έξοδα γραφείου.
Γ.Ν.


Πολλά τα λεφτά ΙΙ
Υποτίθεται πως αυτά τα χρήματα δίνονται για επαγγελματικούς και όχι προσωπικούς λόγους. Ωστόσο δεν απαιτείται κανένα τιμολόγιο, καμία απόδειξη και ταυτόχρονα είναι αφορολόγητα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συντονίστηκε με την Ευρωβουλή για να «προστατεύσει την ιδιωτική ζωή και την ακεραιότητα του ατόμου». Καλό. Μια σημαντική λεπτομέρεια: η αμοιβή των ευρωβουλευτών αντιστοιχεί στο 38,5% των χρημάτων που λαμβάνουν οι δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο μηνιαίος μισθός των ευρωβουλευτών είναι 8.757,70 ευρώ μεικτά. Το Ευρωκοινοβούλιο δικαιολογεί επίσης έως 24.164 ευρώ τον μήνα για το προσωπικό που στελεχώνει το γραφείο τους και 307 ευρώ ημερησίως (επίσης αφορολόγητα) για προσωπικά έξοδα τις ημέρες των συνεδριάσεων. Ξεχωριστά τα χρήματα για τα ταξίδια. Εξασφαλίζουν ταυτόχρονα σύνταξη την οποία λαμβάνουν στην ηλικία – των 63 ετών. Αντιστοιχεί στο 3,5% του μισθού τους για κάθε έτος που ήταν ευρωβουλευτές και δεν μπορεί να ξεπερνά το 70% του συνόλου. Και το κυριότερο: ακόμα κι αν δεν επανεκλεγούν ή δεν εκτεθούν ξανά λαμβάνουν ως μπόνους εξόδου μέχρι και 190.000 ευρώ – ανάλογα με τα χρόνια που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες.
Α, μην ξεχάσω. Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πήραν αύξηση (όπως και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη) και ο μηνιαίος μισθός τους ανέβηκε στα 32.700 ευρώ – περισσότερα απ’ όσα παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Γ.Ν.


Χωρίς ντροπή…
Έγινε λοιπόν την Κυριακή η επίσημη πρώτη πολιτική συγκέντρωση της “προοδευτικής συμμαχίας” του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Τσίπρας όσο κι αν παλεύει για τη διεύρυνση αυτή δεν του βγαίνει. Τα «νέα» πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στην «πλατιά απεύθυνση», όπως ο Στ. Τζουμάκας και ο Θ.Θεοχαρόπουλος, δείχνουν ότι άδειασε η στέρνα των προθύμων. Η αποτυχημένη αυτή απόπειρα διεύρυνσης όμως κατέδειξε και κάτι άλλο: Την έλλειψη φιλότιμου και αξιοπρέπειας σε ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού.
Δεν είναι δυνατό να χαρακτηρίζει ο Θεοχαρόπουλος τον Τσίπρα ως αμοραλιστή, νταή και βαρύμαγκα, να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι βυθίζει τη χώρα, και μετά να διαγράφει τη μισή σχεδόν Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ,  για να θέσει εαυτόν υπό τον Αλέξη, για μια θέση στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι δυνατόν ο Ραγκούσης να έχει χαρακτηρίσει τον Τσίπρα ως τον «πιο ανέντιμο Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης», τώρα να συντάσσεται  μαζί του με αντίτιμο την συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του κι ο Τσίπρας να τον δέχεται! Δεν είναι δυνατό ο Τζουμάκας να παθαίνει αμνησία και να καταγγέλλει ότι η Δεξιά και οι ηγεσίες του πρώην ΠΑΣΟΚ έβλαψαν τη χώρα όταν ο ίδιος ανήκε στις ηγεσίες του πρώην ΠΑΣΟΚ από το 1986! Με ποια αξιοπρέπεια δέχεται να συνεργαστεί με έναν αρχηγό του οποίου άμεσος συνεργάτης, ο Χ.Βερναρδάκης τον χαρακτήριζε ως γραφικό και ως επί είκοσι χρόνια σαχλαμάρα;
Οι απλοί πολίτες θα ντρέπονταν να συνεργαστούν με κάποιον με τον οποίο θα είχαν ανταλλάξει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αυτοί οι πολιτικοί άνδρες που έχουν εκστομίσει τέτοιους μύδρους πολιτικής και προσωπικής απαξίωσης, αλήθεια δεν ντρέπονται καθόλου;
Γ.Σ.


Η Σαμπιχά στην εκδήλωση για τους Ρομά παρόντος του Αλέξη Τσίπρα

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά η χθεσινή και σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εθεάθη και η δικιά μας η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το Δροσερό. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από την χειραψία του Βασίλη Παϊτέρη όπου διακρίνεται και η κα Σαμπιχά που είχε ευκαιρία να χαιρετίσει και να ανταλλάξει απόψεις με τον πρωθυπουργό. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Παϊτέρης έχει ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ αφού βεβαίως έκανε ένα γύρο σε πολλά κόμματα όπως  τη ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα και την ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά παλαιότερα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …