Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

0

Έρχεται ο Νταλάρας
Με τη συμμετοχή του γνωστού τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πόλη μας στις 18 Απριλίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν κι άλλα Μουσικά Σχολεία από διάφορες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο του θεσμού που έχει καθιερωθεί «Ξάνθη Πόλις Ονείρων».
Μάλιστα φέτος είναι η 6η χρονιά της γιορτής της Μουσικής.
Γ.Δ.


Κλείνουν τα ψηφοδέλτια
Τα ψηφοδέλτιά τους στελεχώνουν οι υποψήφιοι τόσο των δήμων όσο και της Περιφέρειας. Οι σχετικές μάλιστα ανακοινώσεις εντείνονται τις τελευταίες ημέρες και είναι θέμα χρόνου όλοι οι συνδυασμοί να κλείσουν. Ελάχιστες εκκρεμότητες υπάρχουν, κυρίως στις γυναίκες και αφού τακτοποιηθεί κι αυτό το θέμα και γίνουν οι σχετικές παρουσιάσεις ολόκληρου του συνδυασμού, πλέον ξεκινάει η «μάχη» του σταυρού που είναι και το πλέον δύσκολο αλλά και κρίσιμο μέρος των εκλογών.
Γ.Δ.


Νέα δημοτική κίνηση
Να λοιπόν που ενώ νομίζαμε ότι έκλεισαν οι δημοτικοί συνδυασμοί για το δήμο Ξάνθης έκανε την εμφάνισή του ένας ακόμη. Πρόκειται για την πολιτική κίνηση «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με επικεφαλής τον Τζεμαλή Μηλιαζίμ που θα δοκιμάσει την τύχη του (και τη δύναμή του βέβαια) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Η κίνηση «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» πολιτικά βρίσκεται στο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τον Αντώνη Βγόντζα
Ο νομικός κόσμος της χώρας έχασε ένα εξαίρετο μέλος του και η πολιτική έναν θαυμάσιο πολίτη της προσφοράς και του αγώνα για τη Δημοκρατία. Ο Αντώνης Βγόντζας, κρητικής καταγωγής, έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 72 χρόνων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσω για μια υπόθεση του Συνδέσμου Ημερησίων Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) ως πρόεδρός του. Ήταν μια εξαιρετική γνωριμία που συνεχίστηκε χωρίς διακοπή. Μάλιστα η επαφή μας τον χαροποιούσε διότι του έδινε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον Επαρχιακό Τύπο. Σημειώνω πως ο ίδιος αρθρογραφούσε τακτικά, ενώ διακρινόταν ως άνθρωπος για το μειλίχιο χαρακτήρα του, το ήθος αλλά και την τεράστια νομική του κατάρτιση.
Με το σύντομο αυτό σημείωμα αποχαιρετώ έναν θαυμάσιο άνθρωπο, ένα μακρινό φίλο, έναν εξαίρετο επιστήμονα.
-Αντίο Αντώνη Βγόντζα. Θα μου λείψουν πάντα οι  χειρόγραφες σημειώσεις σου στις κάρτες Χριστούγεννα και Πάσχα. Αιωνία η μνήμη σου.
Γ.Δ.


Tα Ορυκτά
Στις Αθηναϊκές Εφημερίδες του Σαββατοκύριακου είδαμε μια ολοσέλιδη διαφήμιση που αναφερόταν στα ορυκτά που αποτελούν, όπως ανέφερε, την «Πρώτη ύλη της ζωής μας». Και εξηγούσε παρακάτω: Είμαι παντού γύρω σου. Σε κτίρια που φτάνουν στον ουρανό και σε μεταφορικά μέσα που τον διασχίζουν. Σε smartphones και smart tvs. Στα σκάφη που εκτοξεύεις στο διάστημα. Σε ιατρικά μηχανήματα, ακόμη και σε πρωτοποριακές θεραπείες του αύριο. Είμαι ο χρυσός. Και όλα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα όσων κάνω για σένα κάθε μέρα».
Τα Ορυκτά λοιπόν. Που είναι πλούτος και ευημερία, Πρόοδος και Ανάπτυξη. Και γεννάται το ερώτημα: Τα ορυκτά που βρίσκονται στη Θράκη, πότε αλήθεια θα βγουν στην επιφάνεια; Πότε θα αξιοποιηθούν; Πότε θα δώσουν δουλειές, πότε θα δημιουργήσουν ανάπτυξη;
Χρόνια πολλά, τα Ορυκτά αυτά, ανάμεσά τους και πολύτιμα, μένουν εκεί, στη γη μέσα και περιμένουν να τα βγάλουν έξω, να τα αξιοποιήσουν. Άραγε, θα γίνει αυτό κάποτε;
Γ.Δ.


 «Έφυγε» ο Μιχάλης Βόγδος
Η μοίρα χτύπησε άσχημα τον συμπολίτη μας Μιχάλη Βόγδο. Πριν 6 μήνες ξαφνικά διαγνώστηκε με καρκίνο. Έδωσε τη μάχη του με δύναμη και ηρωισμό. Πάλεψε αλλά νικήθηκε την Παρασκευή. Το Σάββατο έγινε η κηδεία του και η θλίψη για τον πρόωρο θάνατό του μεγάλη. Ο Μιχάλης ήταν 62 χρόνων κι άφησε ορφανή την αγαπημένη του οικογένεια.
Ο ίδιος το 1990 ασχολήθηκε με τα κοινά και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Φίλιππου Αμοιρίδη.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε πως το ξενοδοχείο που δημιούργησε ο Μιχάλης Βόγδος στη Σεμέλη θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά τόσο ως ξενοδοχείο όσο και ως χώρος για εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου όπως γάμους, βαπτίσεις κλπ, στον αύλειο χώρο όπου λειτουργεί και πισίνα το καλοκαίρι.
Γ.Δ.


Επανέρχεται το χρώμα
Από το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας επανήλθε η έγχρωμη εκτύπωση σ’αυτήν. Η ανάγκη της καλύτερης απόδοσης των φωτογραφιών και διαφημίσεων μας οδήγησαν στην επιλογή αυτή εν όψει μάλιστα και των επικείμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών.
Έτσι, οι τέσσερις σελίδες έγχρωμες θα επανέλθουν και θα είναι στη διάθεση όσων θα επιθυμούσαν μια έγχρωμη δημοσίευση της καταχώρισής τους.
Γ.Δ.


Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης
Δεν της το είχα της Φώφης, ότι θα μπορούσε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Αλέξη. Κι  ο ίδιος ο Αλέξης πίστευε ότι την «είχε» κι αυτή. Οι ΠΑΣΟΚοι όμως, δεν είναι εύκολη λεία. Έχουν ντοκτορά στην επιβίωση. Προσπαθώ να καταλάβω πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την Φώφη. Το ΠΑΣΟΚ θα είχε υποστείλει την σημαία με τον πράσινο ήλιο και ο Αλέξης θα απολάμβανε τα κοψίδια του στα Άνω Δολιανά. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν έτσι, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν άκουσαν τις Σειρήνες, ούτε ο κόσμος θα το δεχότανε, ήταν και η Φώφη… το κακό απετράπη!
Αν η πρόταση είχε γίνει σε προγενέστερο χρόνο, ίσως υπήρχαν περισσότερες ελπίδες. Οι προτάσεις συνεργασίας, όμως, έχουν νόημα όταν κάποιος βρίσκεται στα πάνω του και όχι όταν καταρρέει. Η πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ, όπως και προς το Ποτάμι, θα μπορούσε να γίνει τον Αύγουστο του 2015, αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας επέλεξε για συνεργάτη του την ακροδεξιά και τον Πάνο Καμμένο…
Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά είναι να καταφέρει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην ολική επαναφορά. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί δυνάμεις της κοινής λογικής και στην αντιπολίτευση, θα χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες…
Μ.Θ.


Σκουπίδια έξω από την πόλη
Εξακολουθούν να υπάρχουν, δυστυχώς, οι υπαίθριοι σκουπιδότοποι γύρω μας. Παρότι απαγορεύεται ρητά η απόρριψη σκουπιδιών στις παρυφές των χωριών και της πόλης μας, εντούτοις το φαινόμενο συνεχίζει να εμφανίζεται. Μάλιστα, το θράσος κάποιων είναι τέτοιο που ξαναπετάνε σκουπίδια στο σημείο που πριν λίγο ο δήμος το είχε καθαρίσει!
Απαράδεκτα φαινόμενα παρακμής και έλλειψης κουλτούρας αυτοί οι υπαίθριοι σκουπιδότοποι που «δείχνουν» το χαμηλό επίπεδό μας.
Σημειώνουμε πως υποχρέωση ΟΛΩΝ  είναι, μπάζα, σκουπίδια και άλλα υλικά, να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ κι εκεί ν’αποθέτουν νόμιμα και με το φως της ημέρας.  Στο όλο θέμα υπάρχει λύση. Να εντοπίζεται ο δράστης και να του «ρίχνουν στο κεφάλι» γερό πρόστιμο. Όπως το ίδιο να γίνεται και σ’αυτόν που μεταφέρει τα μπάζα ή σκουπίδια φορτηγατζή.
Μάλλον αυτή η μέθοδος πρέπει να εφαρμοστεί για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.
Γ.Δ.


Λουλούδια στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά από την Μπέττυ Μπαζιάνα
Η σύντροφος του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα επισκέφτηκε τον τάφο του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά και άφησε λίγα λουλούδια στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων. Να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Ζορμπάς ήρωας του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, ήταν υπαρκτό πρόσωπο και λεγόταν Γεώργιος Ζορμπάς. Να σημειώσουμε δε ότι μία  απόγονός του, η κα Εβίτα Κεχαγιά είναι κάτοικος Ξάνθης. Ο Αλέξης Ζορμπάς μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, καταδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς, αγώνα αλλά και του Ελληνισμού. «Ένα πρωί ξημερώματα χωρίσαμε. Αυτός πήγε κατά βορρά», γράφει ο Καζαντζάκης στο βιβλίο του για το χωρισμό του με τον Αλέξη Ζορμπά, που έγινε στις αρχές του 1930. Για τα χρόνια του Ζορμπά στα Σκόπια (1930-1941) τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα. Από τα επιβεβαιωμένα γεγονότα, ο Ζορμπάς μετέβη στη γειτονική χώρα με την κόρη του Κατίνα, η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε εκεί τον Γιοβάν Γιάντα.
Ο Ζορμπάς, μετά το θάνατό του στα Σκόπια το 1941, ετάφη αρχικά στα παλιά νεκροταφεία νότια της πόλης των Σκοπίων. Αργότερα τα δύο εγγόνια του, τα παιδιά της Κατίνας και του Γιόβαν Γιάντα, μετέφεραν τα οστά του σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Μπούτελ, όπου ήδη είχαν ταφεί και οι γονείς τους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…