Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη Απριλίου 2019

0

Απελπισμένες προσπάθειες
Δύσκολα τα πράγματα, όπως όλα δείχνουν για τη δεξιά της κεντροδεξιάς. Κάνει βέβαια απόπειρες να συντονιστεί, ενωθεί αλλά δεν της βγαίνει. Η τριανδρία Μπαλτάκου, Δημ. Καμμένου και Καρατζαφέρη δεν τα βρήκε και τελικά διαλύθηκε. Κατά καιρούς νεκραναστήθηκαν διάφοροι πικραμένοι και ξεχασμένοι όπως ο Πολύδωρας και ο Αντώναρος, που πρόβαλε τον εαυτό του ως πόλο αμφισβήτησης της απόλυτης κυριαρχίας της Ν.Δ. στα δεξιά. Από αυτό το σκεπτικό εμφορούμενος εμφανίστηκε από τα αζήτητα ο Σάββας Τσιτουρίδης πρώην υπουργός του Καραμανλή. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα κι αυτός θα έχει την ίδια τύχη των υπολοίπων, παρά την μεγάλη αβάντα που του  έκανε το κανάλι της ΕΤ1.
Με τους τεθλιμμένους συγγενείς του βαθέος Καραμανλισμού δεν μπορεί ν’ ανακοπεί η ροή των πολιτικών πραγμάτων.
Γ.Δ.


Επί των πεζοδρομίων
Λυπηρό, κουραστικό, επαναλαμβανόμενο και ενδεικτικό της νοοτροπίας μας που δε λέει να διορθωθεί. Λοιπόν για άλλη μια φορά επανερχόμαστε στο θέμα των παράνομα παρκαρισμένων Ι.Χ. και μικρών φορτηγών επί των… πεζοδρομίων!
Συνεχίζουν οι συμπολίτες να παρανομούν, η Τροχαία να δείχνει ελαστικότητα, άγνωστο γιατί, ο δήμος σηκώνει τα χέρια ψηλά και το άσχημο αυτό φαινόμενο να συνεχίζεται και οι πολίτες-δημότες να κυκλοφορούν στους δρόμους κινδυνεύοντας, οι ηλικιωμένοι επίσης, οι μητέρες με τα καρότσια.
Άθλια συμπεριφορά η οποία αγνοεί τα δικαιώματα των δημοτών.
Γ.Δ.


Επαναφορά πρότασης
Πριν λίγο καιρό, επαινούσαμε την Διοίκηση της Τροχαίας Ξάνθης διότι κατάφερε να βάλει τάξη στο θέμα της υποχρέωσης των οδηγών μοτοποδηλάτων να φορούν κράνος κατά την οδήγηση. Σημειώνουμε μάλιστα ότι η επιτυχία στο μέτρο αυτό έφθασε το 95% τοις εκατό.
Τότε λοιπόν, προτείναμε προς την Τροχαία δύο θέματα που θα πρέπει επίσης να λυθούν στην πόλη. Το ένα ήταν η μη κυκλοφορία στους πεζόδρομους Μοτοποδηλάτων και Ι.Χ. και το δεύτερο να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα επί των πεζοδρομίων.
Τα προτείναμε καλοπροαίρετα τότε με πρόθεση να βοηθήσουμε στο να γίνει σιγά-σιγά η πόλη πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική. Επαναφέρουμε την πρότασή μας κι ας επιλέξει η Τροχαία από ποιο θα ξεκινήσει.
Γ.Δ.


Αστική ευγένεια και ευπρέπεια
Παρακολουθώ από κοντά τα τεκταινόμενα στην πόλη, στους περιφερειακούς δήμους αλλά και για την Περιφέρεια. Είναι και το επάγγελμα που υποχρεώνει την παρακολούθηση δηλώσεων, ανακοινώσεων και γενικά εκδηλώσεων των επικεφαλής αλλά και των απλών υποψηφίων.
Μέχρι στιγμής διακρίνω, κι οφείλω να το σημειώσω, μια αστική ευγένεια και ευπρέπεια στην προεκλογική σκηνή. Εκ μέρους μάλιστα των περισσοτέρων υπάρχει μια αποδοχή να μη γίνει αρένα η αντιπαράθεση. Παρότι βέβαια, όπως αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά, το όλο κλίμα κάποιος το πυροδοτεί με συχνές επαναλήψεις που έχουν σχέση με το παρελθόν και μάλιστα χρησιμοποιώντας φήμες χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο όσων υποστηρίζει και τα οποία είναι όλα ψευδή. Ο ρόλος αυτός, θεωρεί ο εμπνευστής, ότι εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του. Κάνει όμως λάθος και θα το διαπιστώσει σύντομα.
Γ.Δ.


Εκλογικά κέντρα
Σιγά-σιγά οι συνδυασμοί ολοκληρώνουν τη διαδικασία ενοικίασης των εκλογικών τους κέντρων. Έτσι, από τους πρώτους έκλεισε ο Μανώλης Τσέπελης στην οδό Βόγδου, ισόγειο απέναντι από τα Δικαστήρια και το οποίο μάλιστα λειτουργεί όπως επίσης λειτουργεί και του συνδυασμού του Σάββα Μελισσόπουλου που βρίσκεται στην οδό Γ. Σταύρου στον πεζόδρομο προς την Εθνική Τράπεζα.  Τέλος, για εκλογικό του κέντρο έκλεισε ο Δημαρχόπουλος το πρώην γυράδικο «Ντίνος» επί της 28ης Οκτωβρίου προς την πλατεία.
Γ.Δ.


Eίναι η οικονομία της… πάρτης μας;
Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένα στοιχείο από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έκανε εντύπωση ήταν ότι το εκλογικό σώμα σε ποσοστό 40% αποφασίζει για την ψήφο του με βάση την οικονομία. Λογικό. άλλωστε μ’ αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε δύο φορές και η παρούσα κυβέρνηση. Υπάρχει βέβαια μια ειδοποιός διαφορά ως προς το τι εννοεί κανείς με τον όρο «οικονομία» και τι προσδοκίες έχει. Για παράδειγμα, ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα του καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα επανέφερε 13η τη 14η σύνταξη, θα αύξανε τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ κ.λπ. Τι έκανε στην πράξη επί τέσσερα χρόνια το ξέρουμε όλοι, το ομολογεί και ο κ. Δραγασάκης ότι έκαναν εγκληματικά λάθη, πλην όμως και πάλι παραμένουν η μόνη ελπίδα! Κι αυτό δεν το λέει τυχαία, διότι για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας το οικονομικό κριτήριο έχει να κάνει με το ποιος δίνει επιδόματα, δωράκια και κοινωνικά μερίσματα, ποιος υπόσχεται ξανά επαναφορά του δώρου Πάσχα, του επιδόματος αδείας και διάφορα τέτοια τρικάκια προς στοχευμένες ομάδες συμπολιτών μας.
Για κάποιους άλλους –λιγότερους- η έννοια της οικονομίας προσλαμβάνει τη σωστή έννοια. Δηλαδή πώς θα μπορέσει να πάει καλύτερα όλη η οικονομία, πώς θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει η πίτα, πώς θα έρθουν νέες επενδύσεις, πώς θα προκύψουν νέες θέσεις απασχόλησης. Δηλαδή υποτάσσεται  το προσωπικό μικροσυμφέρον στο γενικότερο, που στη συνέχεια μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες προσωπικές ωφέλειες. Τι, λοιπόν, θα πρυτανεύσει μπροστά στις κάλπες; Αυτό δεν μπορούν να το προβλέψουν οι δημοσκοπήσεις…
Β.Σ.


Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα
Το Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών είναι ένα από τα σημαντικότερα think tanks. Αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel είναι η Μαρία Δεμερτζή, η οποία μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και παραμένει ένας κρίκος που είναι αδύναμος σε οποιοδήποτε σοκ μας χτυπήσει στο μέλλον. Συμφωνά με την ελληνίδα ερευνήτρια «οι βασικοί κίνδυνοι έχουν ξεπεραστεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εκτός κίνδυνου. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν και μάλιστα η δυνατότητα ανάπτυξης για τη χώρα δεν είναι κάτι εύκολο.
Το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, για παράδειγμα, είναι το πιο βασικό ζήτημα κατά την άποψή μου. Ποια είναι η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με την ανάπτυξη; Σε αυτό έχει μεγάλη σημασία να αναπτύξει μια στρατηγική γνώμη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να πείσει τα ξένα κεφάλαια να έρθουν να επενδύσουν». Η ίδια υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε αναζήτηση ενός σταθερού μοντέλου ανάπτυξης προκειμένου να προστατευτεί από ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ.
Τ.Ν.


Kοντά σε συμφωνία με τον επενδυτή για την ΕΒΖ
Όλο και πιο κοντά έρχεται η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, την Innovation Brain, για την υποβολή του επιχειρηματικού πλάνου εξυγίανσης της ΕΒΖ. Αυτό ανέδειξε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας με τον εκπρόσωπο του επενδυτή Λούκας Φέκερ, οι οποίοι και ανακοίνωσαν την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου των τεύτλων και φυσικά και των δύο εργοστασίων στο Πλατύ Ημαθίας και την Ορεστιάδα Έβρου. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η καλλιεργητική περίοδος θα είναι υπό την ευθύνη της Innovation Brain αλλά και της εταιρείας των έξι αγροτών που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα, της Hellenic Farmers Company. Τα συμβόλαια με τους αγρότες θα υπογράψει η Innovation Brain. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε μία σοβαρή επενδυτική πρόταση την οποία αποδέχεται η Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. κύριος πιστωτής της ΕΒΖ)» κι εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Γ.Δ.


Η «Δευτέρα των εκλογών»
Είναι προφανές, ότι οι λογικοί και σώφρονες υποψήφιοι πως αποφεύγουν τις συγκρούσεις και για έναν σοβαρό λόγο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την «Δευτέρα των εκλογών». Δηλαδή, εκεί που θα κριθεί το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων για την ανάδειξη του πρώτου. Άρα, κανείς δεν θα στοχεύει σε ακραίες δηλώσεις αν έχει πρόθεση να βγει κερδισμένος την επόμενη Κυριακή, κι όχι χαμένος εξαιτίας κάποιων λεκτικών υπερβολών. Κρατούν ισορροπίες τουλάχιστον μέχρι τώρα. Γι’ αργότερα, βλέπουμε.
Γ.Δ.


Μαχητικά στους ξανθιώτικους αιθέρες
Για όσους αναρωτηθήκατε για τους εκκωφαντικούς ήχους μαχητικών στους αιθέρες της Ξάνθης και τις πρωτοφανείς εικόνες των πτήσεων, ενημερώνουμε ότι πρόκειται για την τεράστια πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ – 2019”, με την συμμετοχή εκτός των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων, συμμαχικών κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και τρίτων συμμαχικών κρατών όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε όλο το εύρος του ελληνικού FIR.
Στο πλαίσιο της άσκησης, τις εντυπώσεις έχουν προκαλέσει τα stealth μαχητικά F-35, της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας, τα οποία βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι από τη Δευτέρα 1 έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, διεξάγεται η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2019», από την οποία δεν παραλήφθηκε και η Θράκη, δίνοντας και ένα επίκαιρο περιεχόμενο, την ώρα που εξελίσσεται σε σήριαλ η πώληση των Πάτριοτ και F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…