Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

0

Το σήριαλ της πρώτης κατοικίας
Σε πραγματικό σήριαλ έχει εξελιχθεί η υπόθεση της ρύθμισης των χρεών πολιτών για στεγαστικά δάνεια. Επί μήνες συζητούσαν κι ακόμη σε οριστική απόφαση δεν έχουν καταλήξει διότι απαιτείται και η έγκριση των θεσμών στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης. Μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή, κάποιοι έβγαλαν «χρυσή» κι άλλοι κάλους στα χέρια από το γράψε-σβήσε. Όμως τα βάσανα τελειώνουν και σύντομα θ’αρχίσει η σκληρή πραγματικότητα της πληρωμής των δόσεων.
Γ.Δ.


Η Sunlight ανεβαίνει
Ευχάριστο από κάθε πλευρά, αισιόδοξο για μια δική μας Ξανθιώτικη επιχείρηση, την παγκοσμίως γνωστή Sunlight. Αν λοιπόν δεν το έχετε πληροφορηθεί ακόμη, πράγμα απίθανο ίσως, σας λέμε ότι η παραπάνω εταιρεία «μπήκε» δυναμικά στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τα οχήματα βιομηχανικής χρήσης.  Μάλιστα οι μπαταρίες αυτές της Sunlight έχουν μια καινοτομία. Δηλαδή η εταιρεία εφαρμόζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας από μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι η μπαταρία δεν πηγαίνει στο εργοστάσιο για σέρβις, αλλά διάγνωση και λύση θα επιτυγχάνεται από μακριά!
Πρόκειται για ένα «έξυπνο» σύστημα της εταιρείας, δικής της εφαρμογής που ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των μπαταριών σε διεθνές επίπεδο.
-Πάντα τέτοια τα νέα και μπράβο τους!
Γ.Δ.


Απορία δημοτών
Στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης που θα γίνει σήμερα Παρασκευή, ένα από τα θέματα συζήτησης είναι αυτό της «εφαρμογής νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο δήμο». Συμπολίτες λοιπόν, πληροφορημένοι για το θέμα του νέου συστήματος, ρωτούν να μάθουν για το μέλλον του υπάρχοντος και λειτουργούντος σήμερα συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
Το αν το εν λόγω σύστημα έχει υποβαθμιστεί λειτουργικά και οι δημότες δεν το «υπολογίζουν» αυτό οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης οργανωμένου συστήματος ελέγχου. Διότι εάν όντως με το σημερινό σύστημα γινόταν έλεγχος τήρησής του από ανθρώπους του δήμου, αυτό θα λειτουργούσε και απέδιδε μια χαρά.Άρα, υποστηρίζουν οι δημότες, δεν είναι το σύστημα το πρόβλημα, αλλά η εφαρμογή του ελέγχου. Διότι, όποιο σύστημα κι αν εφαρμόσεις, εάν δεν ελέγξεις την τήρηση του μέτρου εφαρμογής, δεν κάνεις τίποτε. Πιστεύουν δε οι δημότες ότι ο δήμος τα σκέφτηκε όλα αυτά πριν προχωρήσει σε ένα νέο δαπανηρό μέτρο ελέγχου στάθμευσης.
-Ίδωμεν λοιπόν.
Γ.Δ.


Επεισοδιακό τροχαίο στη Λ. Στρατού
Σε διαπληκτισμό που λίγο έλειψε για γίνει συμπλοκή κατέληξε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη Λεωφόρο Στρατού. Βανάκι συγκρούστηκε με επιβατηγό αυτοκίνητο και παρότι περιορίστηκε σε υλικές ζημιές, τα αίματα άναψαν αφού ο ένας οδηγός κινήθηκε επιθετικά απέναντι στον άλλο και μάλιστα τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης. Η συνδρομή της τροχαία κρίθηκε απαραίτητη, από την οποία μάλιστα, ζητήθηκε και η διενέργεια αλκοτέστ…
Ε.Δ.


Στάθμευση σε θέση ΑμΕΑ
Συμπολίτης απευθύνθηκε στην Εφημερίδα μας για ένα θέμα που μας έχει ήδη απασχολήσει και μάλιστα πρόσφατα. Το θέμα έχει περισσότερο ανθρωπιστικό περιεχόμενο και αφορά την γαϊδουριά κάποιων, ελαχίστων ευτυχώς, που παρκάρουν το Ι.Χ. τους στις επίσημα οριοθετημένες θέσεις που υπάρχουν εδώ και λίγο χρόνο στην πόλη μας με πρωτοβουλία του δήμου. Το θέμα έχει μια ευαισθησία που κάποιοι την έχουν χάσει και λειτουργούν χοντρόπετσα. Παρκάρουν εν γνώσει τους διότι γνωρίζουν ότι ΔΕΝ θα ελεγχθούν.  Άρα το μέτρο είναι μεν σωστό, αλλά μη αποδοτικό για τους αναίσθητους συμπολίτες, «έξυπνους» με τη δική τους λογική που δεν σέβονται την απόφαση του δήμου και λειτουργούν εις βάρος αυτών που πάρθηκε η απόφαση.
Γ.Δ.


Η καθημερινότητα στις εκλογές
Πρέπει να γίνει αποδεκτό απ’ όλους τους Αυτοδιοικητικούς σήμερα, τόσο από τους εν ενεργεία όσο και τους νέους που φιλοδοξούν να τους αντικαταστήσουν. Η αλήθεια είναι ότι η χρυσή τομή στη διαχείριση των θεμάτων των δήμων, είναι η καθημερινότητα. Δηλαδή, η διαχείριση της καθημερινότητας, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται άμεσα, έγκαιρα και σωστά τα καθημερινά προβλήματα του κέντρου και των συνοικισμών. Διότι αυτή η καθημερινότητα και το πώς έχει διαχειριστεί από τους νυν, βγάζει δημάρχους.
Τα μεγάλα, τα έργα υποδομής, τα φαραωνικά, ακολουθούν. Δεν αποκλείονται κι αυτά, αλλά έχουν το δικό τους δρομολόγιο και υλοποίηση που δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των μικρών απαραίτητων έργων της καθημερινότητας.
Γ.Δ.


Ένα γεγονός
Ο άνθρωπος που ήρθε στην εφημερίδα χθες ήταν από τη Μάνταινα. Ορεινό χωριό, συνταξιούχος του ΝΑΤ. Χρόνια πολλά στα καράβια, πήρε τη σύνταξή του κι επέστρεψε στο χωριό του. Άνθρωπος απλός, με άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, με γνώσεις Ιταλικής και Ισπανικής. Στο χωριό του λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα, κλαδεύοντας ένα δέντρο, έκοψε το χέρι του αρκετά βαθειά. Από την ποσότητα του αίματος κατάλαβε ότι το κόψιμο ήταν σοβαρό. Πήγε μέχρι το σπίτι του και με το Ι.Χ. του γιού του πήγε στο Νοσοκομείο. Κατευθύνθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, μετά στο Χειρουργικό ενώ το αίμα συνέχιζε να τρέχει.
Το θέμα της όλης υπόθεσης είναι ότι οι δύο νεαροί γιατροί εκεί, παρότι είδαν το αίμα να τρέχει, ζήτησαν τα χαρτιά του. Τους είπε ότι τα φέρνει ο γιος του κι αυτοί επέμεναν να τα φέρει χωρίς παράλληλα να δουν το τραύμα. Έτσι, έγινε ένας λεκτικός διαξιφισμός ζητώντας αυτός να δουν το τραύμα, να σταματήσουν το αίμα και τα χαρτιά θα έρθουν.
Τελικά όταν είδαν το τραύμα οι γιατροί, διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ σοβαρό, του έγινε εισαγωγή και χειρουργική επέμβαση, και όλα ακολούθως εξελίχθηκαν κανονικά.
Συμπέρασμα: Όφειλαν οι νεαροί γιατροί να δουν το τραύμα πρώτα και να μην επηρεαστούν από τα ρούχα της δουλειάς στο χωράφι του συμπολίτη μας από τη Μάνταινα.
Γ.Δ.


Ανθρώπινο δράμα
Σε ένα μικρό σπιτάκι στην Κομοτηνη άφησε πρόσφατα την τελευταία του πνοή,  απανθρακωμένος από τα κεριά που είχε ανάψει για να βλέπει, ένας 38χρονος άνδρας. Το σπίτι δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών στη ΔΕΗ. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος κάηκε ζωντανός, ζούσε στο σκοτάδι τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια μαζί με τον αδελφό του, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Η ιστορία συγκλονίζει, όμως ο 38χρονος θα καταγραφεί ως ένας ακόμη αριθμός στη μεγάλη λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα: μαγκάλια, κεριά, πετρογκάζ, μεσαιωνικές σκηνές και δεκάδες χαμένες ζωές για ένα βασικό αγαθό, κεκτημένο εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μόνο το 2017 σχεδόν 83.000 οικογένειες στην Ελλάδα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά, χρονίως ασθενείς, άνεργοι, ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΕΗ, η ηλεκτροδότηση στην οικία του 38χρονου διεκόπη για πρώτη φορά το 2014 λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, ενώ στο συγκεκριμένο κτίσμα εντοπίστηκε στη συνέχεια παράνομη επανασύνδεση. Η παροχή ρεύματος κόπηκε οριστικά το 2017. Όπως επεσήμαιναν από την εταιρεία, τα δύο αδέλφια δεν είχαν καταθέσει αίτηση για επιδότηση επανασύνδεσης και ρύθμιση των οφειλών.
Τ.Ν.


Ξεχάστε τα βιβλιάρια Υγείας
Στο …αρχείο μπαίνουν τα γνωστά μας βιβλιάρια υγείας. Την κατάργηση τους ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο ή οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα και ιδιωτική κλινική των ασφαλισμένων,  των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους αρκεί να έχει μαζί του ένα οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο ( αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κα)». Αυτό είναι καλύτερο γιατί γλυτώνει από πολλή ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους αλλά και το σύστημα από περιττή γραφειοκρατία.
Εξάλλου όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά …Θα εκσυγχρονιστούμε πού θα πάει… θέλουμε δεν θέλουμε!
Μ.Ξ.


Εξετάσεις και έξοδα για τους ηλικιωμένους οδηγούς
Σε μπελάδες αλλά και έξοδα  βάζει τους ηλικιωμένους οδηγούς ο νέος νόμος για το δίπλωμα. Συγκεκριμένα τους υποχρεώνει όσοι είναι πάνω από 74 ετών να ανανεώσουν το δίπλωμά τους αφού βέβαια περάσουν και τις… εξετάσεις και αφού πληρώσουν τα σχετικά παράβολα και χαρτόσημα  που ανέρχονται σε 113 ευρώ! Επίσης προβλέπεται πρακτική εξέταση και μια σειρά από ειδικές δοκιμασίες όπως: του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών και  του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.
Έτσι οι παππούδες αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι σωφέρια πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Μειώνεται ο πληθυσμός Ι Δυσάρεστη η είδηση που παραθέτω για την χώρα μας για την οποία μελ…