Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

0

Προς Πολιτικούς
Περίοδος προεκλογική και είναι λογικό να έχουμε διάφορες επισκέψεις πολιτικών, υποψηφίων, επικεφαλής ή μη. Όμως, οι επισκέπτες μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι απαιτείται από την πλευρά τους συνέπεια και σεβασμός στο χρόνο των τοπικών δημοσιογράφων. Όσοι έρχονται από την Αθήνα, αγνοούν τους χρόνους και τις ειδικές συνθήκες των επαρχιακών εφημερίδων που πρέπει να «κλείσει» η ύλη. Γι’αυτό απαιτείται συνέπεια στον ορισμό της ώρας έναρξης κάποιας εκδήλωσης ή συνέντευξης. Κι ακόμη, φρόνιμο είναι να υπάρχει συνεννόηση  για να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις εκδηλώσεων, διότι οι δημοσιογράφοι του Τύπου κυρίως, έχουν μετά τη συνέντευξη να ετοιμάσουν το  κείμενο, τις φωτογραφίες κλπ.
Ας τα γνωρίσουν αυτά κι ας φροντίσουν να τα τηρήσουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις στο τέλος.
Γ.Δ.


Ανάπλαση μυαλών
Το φαντάζεστε, τώρα που ζούμε προεκλογικές περιόδους τριών εκλογών και το κάθε αποτέλεσμα αυτών θα έχει επίδραση στην ίδια τη ζωή μας, να μπορούσαμε να κάνουμε «ανάπλαση μυαλών»; Αδύνατον θα πείτε, είναι ολοκληρωτισμός, πρόκειται για φασισμό, για αντίληψη πέρα από τα ανθρώπινα όρια, παρότι ο Όργουελ με πολύ σαφήνεια το έχει επισημάνει σε γραπτά του παραστατικά. Τέλος πάντων, ας αυθαιρετήσουμε, λέγοντας πως εάν αυτό ήταν εφαρμόσιμο και αποδεκτό, κάμποσα προβλήματα συμπεριφοράς θα είχαν λυθεί. Το ερώτημα όμως είναι ένα και βασικό: Το θέλουμε αυτό; Να γίνουμε αγέλη, με αριθμό αντί ονόματος;
-Προφανώς όχι!
Γ.Δ.


Από την Πρέβεζα με αγάπη
Το τηλεφώνημα στο γραφείο ήταν σχετικά πρωινό. Στην άλλη άκρη της γραμμής μια ευγενική φωνή, η οποία αφού συστήθηκε και αφού ζήτησε συγγνώμη για την ενόχληση, μας ζήτησε κάτι. Κι αυτό το κάτι ήταν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων». Ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για να προγραμματίσει άφιξή της στην όμορφη Ξάνθη, όπως μας είπε. Την ενημερώσαμε, μας ευχαρίστησε και μας πληροφόρησε ότι τηλεφωνούσε από την Πρέβεζα!
Γ.Δ.


Ιστορικό
Έτσι, για να φρεσκαριστεί η μνήμη να πούμε δυο λόγια ιστορικά, μια και θυμηθήκαμε μια δυσάρεστη επέτειο καθυστερημένα. Έστω κι έτσι, να θυμίσουμε ότι 12 Απριλίου το 1204, οι Σταυροφόροι που παίρνουν μέρος στην Δ΄Σταυροφορία, προχωρούν στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το τι έκαναν, τι κατέστρεψαν, τι έκλεψαν, είναι μια πολύ μεγάλη και θλιβερή ιστορία…
Γ.Δ.


Το μέλλον, το μέλλον!…
Ας το πούμε άλλη μια φορά, μέρες προεκλογικές που είναι. Λοιπόν, ο κόσμος, οι πολίτες, οι δημότες θέλουν ΟΛΟΙ να ακούσουν για το μέλλον του τόπου, όχι για το παρελθόν. Θέλουν να σταματήσει η σκανδαλογία στην κεντρική πολιτική σκηνή και θέλουν τοπικά ν’ ακούσουν για την πόλη τους, για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους, για την καθημερινότητα.
Το τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι δήμαρχοι του νομού, το γνωρίζουν. Όπως και το τι έκαναν. Εξάλλου θα κριθούν για τα συν και τα μείον. Θα μπουν στη ζυγαριά, μπήκαν ήδη, γι’αυτό να’ναι όλοι σίγουροι.
Σήμερα λοιπόν, που οι κοινωνίες είναι πιο ανοιχτές, που η πληροφόρηση φτάνει παντού και γρήγορα, οι δημότες θέλουν ν’ακούσουν τι θα συμβεί στον τόπο τους αύριο, μεθαύριο. Ποια έργα θα γίνουν (πραγματικά), ποιες αλλαγές ετοιμάζουν οι υποψήφιοι και κυρίως πόσο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα είναι όλα αυτά.
Το μέλλον ενδιαφέρει, το μέλλον, όχι το χθες.
Γ.Δ.


Καταγγελία Καϊλή για την «Πατριδοκαπηλία Μαριά και την υπονόμευση της Εθνικής προσπάθειας»
 «Λαϊκιστή και γραφικό» αποκαλεί τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή και μάλιστα τον κατηγορεί ότι έκαψε την ευκαιρία για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε μια παράσταση που χειροκροτητές ήταν η Χρυσή Αυγή και ο Σύριζα». Όπως αναφέρει σχετικά: «Τα ίδια Ψέματα είπε και για τις Πολεμικές Αποζημιώσεις!  Έστειλα τότε αγωγή στον Καμμένο των ΑΝΕΛ, επικεφαλής του Μαριά». Fake News by Mαριάς που υπονόμευσε την Εθνική Προσπάθεια».
Συνεχίζοντας η κα Καϊλή αναφέρει πως ο Μαριάς πούλησε πατριωτισμό, θυσιάζοντας την Εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα Κοινό Ψήφισμα όλων των παρατάξεων, κατεβάζοντας εκτός Ημερησίας ένα πρόχειρο δικό του. «Ο πανικός κάνει ζημιά όχι σε εμάς προσωπικά αλλά στην χώρα. Λυπάμαι που τόσα χρόνια δουλεύουμε στην νομοθεσία και κάποιοι με ψέματα καβαλάνε την προπαγάνδα και παρασιτοζωούν στην πολιτική ζωή του τόπου», κατέληξε η κα Καϊλή.
Μ.Ξ.


Βραβεία σε Επαρχιακές Εφημερίδες
«Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλ χωρίς ελευθερία δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από κακός». Η ρήση αυτή του Αλμπέρ Καμύ δικαιώνει το μεγάλο αγαθό της Ελευθεροτυπίας αλλά και της αξίας της προσφοράς στον χώρο του Τύπου των Τοπικών Εφημερίδων. Ιδού γιατί, μετά τη δημοσιοποίηση των βραβείων Πούλιτζερ που φέτος δόθηκαν σε επαρχιακές εφημερίδες.
Μιλάει αγαπητοί συμπολίτες ένας δημοσιογράφος που τέσσερις δεκαετίες υπηρέτησε με συνέπεια μία επαρχιακή εφημερίδα σε μια περιοχή με τα δικά της προβλήματα. Τέλος πάντων, αυτό είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα: να είσαι η δημοσιογραφική ομάδα μιας τοπικής εφημερίδας, να καταγράφεις τον αντίκτυπο κοινωνικών γεγονότων της περιοχής, να αποκαλύπτεις διασυνδέσεις αξιωματούχων με άνομα συμφέροντα και να εισπράττεις αναγνώριση. Τα βραβεία Πούλιτζερ ανακοινώθηκαν προχθές το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Columbia και διόλου τυχαία η πρόεδρος του οργανισμού Πούλιτζερ, Ντάνα Καέντι, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφου της Washington Post από Σαουδάραβες εκτελεστές.
Οι φετινές διακρίσεις έδωσαν σημασία στην αξία των τοπικών εφημερίδων σε μια εποχή που ο περιφερειακός Τύπος αγωνίζεται να επιβιώσει. Τα βραβεία Πούλιτζερ αποτελούν πραγματική τιμή της δημοσιογραφίας, και φέτος τα κέρδισαν επαρχιακές εφημερίδες της Αμερικής.
Γ.Δ.


Εκατό χρόνια
Τιμάται η εκατονταετία ελεύθερης ζωής της Ξάνθης, εκτός των άλλων, και με εκδηλώσεις Πολιτισμού. Έτσι, μια ιδέα του Θανάση Μουσόπουλου για την επέτειο αυτή, άρχισε να υλοποιείται με τον τίτλο «Ραψωδοί της Ξάνθης-κατάθεση ουσίας».
Προχθές λοιπόν, η όμορφη εκδήλωση υλοποιήθηκε στο Ίδρυμα και σύντομα θα επισκεφθεί Γυμνάσια και Λύκεια εντός κι εκτός πόλης όπου έχει προσκληθεί ακριβώς για να τιμηθεί μέσω του Πολιτισμού η σημαντική επέτειος των 100 χρόνων ελεύθερης ζωής της Ξάνθης.
Μέσω του Πολιτισμού λοιπόν, μέσω της Ποίησης, της Μουσικής, του Λόγου ζώντων και τεθνεώτων δημιουργών όλη η προσπάθεια.
Άξιοι των Ευχαριστιών και των επαίνων όλοι τους.
-Τιμούν την πόλη και τιμώνται από τους Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Αλήθεια και ψέμα
Τα σόσιαλ μίντια είναι πλέον, έχουν γίνει, ο κανιβαλισμός του ανθρώπου. Το βλέπουμε, το ζούμε. Είναι αρνητικό, ναι, όμως υφίσταται αυτή η αρνητική πλευρά. Και ιδού ένα πρόσφατο παράδειγμα. Κάποιο αρρωστημένο μυαλό αγνώστου μέχρι στιγμής, δημιούργησε ένα ψεύτικο σχόλιο με δήθεν δηλώσεις του Βασίλη Τοροσίδη για καθαρά τοπικό θέμα που δεν τον αφορούσε και άμεσα. Έτσι η αλήθεια μετασχηματίζεται και τρακάρει μετωπικά με τη λογική. Αυτός είναι ο χώρος της μεταπολιτικής.
Αλήθεια, πόσο ταιριάζει εδώ ο στίχος που έγραψε πρόσφατα ο μεγάλος Τίτος Πατρίκιος «Η αλήθεια έχει τόση δύναμη που μπορεί να νικήσει και το πιο καλοστημένο ψέμα. Το ψέμα έχει τόση δύναμη που μπορεί να επανέλθει παριστάνοντας μια νέα αλήθεια».
Το ψέμα για τον Βασίλη Τοροσίδη για άλλη μια φορά μας νίκησε. Όμως η λογική τελικά θα νικήσει.
Γ.Δ.


«Μούφα» το σχέδιο «Πυθία» εναντίον του Κ. Καραμανλή;
Ξεκινάει σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Αθηνών η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της (υποτιθέμενης) απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως «σχέδιο Πυθία». Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ» της Πέμπτης. Συγκεκριμένα αποκαλύπτουν ένα έγγραφο των Μυστικών Υπηρεσιών με ειδικό πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, το υπ’ αριθμόν 509 της 17ης Μαρτίου 2009, το οποίο είχε αποσταλεί εκείνη την εποχή στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Γ. Μαρκογιαννάκη και με το οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Ι. Κοραντής ανέφερε στους προαναφερομένους ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του κ. Καραμανλή! Οτι όλο αυτό ήταν στημένο, και για πολύ συγκεκριμένους λόγους… Να σημειώσουμε ότι ταποκαλύφθηκε για την υπόθεση «Πυθία» και ό,τι αυτή συνεπάγεται, λοιπόν, «αποκάλυψε» περιοδικό υπό τον τίτλο «Επίκαιρα», το οποίο εξέδιδε ο Οργανισμός Λιβάνη, αλλά λόγω χαμηλών κυκλοφοριών δεν εκδίδεται πλέον.
Σε δύο διαδοχικά του δημοσιεύματα, τον Ιούνιο του 2011, το περιοδικό… «παρουσίασε» κατ’ αποκλειστικότητα την «Πυθία», εμφανίζοντας δύο πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ που μιλούσαν για ρώσους πράκτορες που απέτρεψαν τη δολοφονία Καραμανλή στον δρόμο για τη Ραφήνα.
Ας περιμένουμε τι θα αποκαλυφθεί στην δίκη
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…