Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Τρίτη 23 Απριλίου 2019

0

Λίγα λόγια για τον κύριο Ριζά
Οι Ξανθιώτες μιας κάποιας ηλικίας θα τον γνωρίζουν σίγουρα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που για χρόνια, με την παρουσία του και την συμπεριφορά του, βοήθησε να οικοδομηθεί μία σωστή και αμοιβαία σεβαστή σχέση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ξάνθη.
Ο λόγος για τον Ριζά Κιρλή Ντοκμέ, ο οποίος εδώ και καιρό είναι άρρωστος. Είναι στο σπίτι του με τις φροντίδες της αγαπημένης του συζύγου. Δύο λόγια για τον Ριζά, όπως ήταν γνωστός σε όλους.
Ο κ. Ριζά λοιπόν, είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Μουζαφέρ Μπέη, με πλούσιο αρχείο για την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα. Άνθρωπος ευγενικός, χαμηλών τόνων, αγαπητός, ήρεμος και θυμόσοφος. Επισκεπτόταν το γραφείο μας και οι συζητήσεις ήταν πάντα μαζί του ενδιαφέρουσες.
Αγαπητέ κύριε Ριζά, περαστικά.
Γ.Δ.


Αποτροπιασμός
Σοκ προκάλεσε η σφαγή την ημέρα του Πάσχα απλών ανθρώπων στη Σρι Λάνκα. Η πρωτεύουσα Κολόμπο βάφτηκε στο αίμα αθώων τουριστών που βρέθηκαν στη χώρα αυτή για το Πάσχα των Καθολικών.
Πρόκειται για άλλη μία απάνθρωπη ενέργεια μουσουλμάνων φανατικών που «χτύπησαν» με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, ανήμερα του  Πάσχα.
Η όλη ενέργεια των φανατικών θρησκευόμενων ισλαμιστών ήταν μεθοδευμένη εις βάρος της μειονότητας των χριστιανών.
Αποτροπιασμός και θλίψη για τον άδικο θάνατο 250 ανθρώπων. Όλοι τους αθώοι.
Γ.Δ.


Προεκλογική Πατριδοκαπηλία από τον Μαριά
Τη συντονισμένη προσπάθεια Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών επιχείρησε να καπελώσει προεκλογικά ο Νότης Μαριάς κατεβάζοντας μόνος του ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για την Γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο και καταψηφίστηκε. Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Εύας Καϊλή από το ΚΙΝΑΛ, την οποία επιβεβαιώνει και η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους που συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια με ανάρτησή της. Γράφει η κα Θεοχάρους: «Κύπριοι και Έλληνες ευρωβουλευτές κατέθεσαν κοινό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στις πολιτικές ομάδες που ανήκουν για να εγκριθεί και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την προώθησή του στην ολομέλεια. Η ομάδα μου, το ECR, το ενέκρινε και αναμένονταν αποφάσεις από τις υπόλοιπες ομάδες. Αιφνιδιαστικά ο Νότης Μαριάς, χωρίς να ενημερώσει κανέναν και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τη συλλογική προσπάθεια των υπόλοιπων Ελλαδιτών και Ελλήνων βουλευτών εκ Κύπρου κατέθεσε δικό του ψήφισμα! Φυσικά ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ούτε το 1/3 δεν ήταν παρόντες λόγω ώρας και μέρας) δεν μπόρεσε να περάσει. Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε! »
Θα έπρεπε λοιπόν τα ποντιακά σωματεία αλλά και όσοι έσπευσαν ελαφρά τη καρδιά να υποστηρίξουν αυτή την ψηφοθηρική ενέργεια, να ήταν καλύτερα ενημερωμένοι και να μη ρίχνουν νερό στο μύλο των πατριδοκάπηλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει, σε τόσο ευαίσθητα εθνικά θέματα, τα οποία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση και από  κανέναν να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης…
Κ.Λ.


Πρωταθλητές στη… συκοφαντία
Πρωταθλητές στα αιτήματα άρσης της ασυλίας τους στη βουλή είναι οι δύο πρώην συνέταιροι και φίλοι Πολάκης και Καμμένος κατά τη διάρκεια της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επτά φορές έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του Πάνου Καμμένου και πέντε του Πολάκη και εννοείται πως και οι δυο τους ζήτησαν να καλυφθούν από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να μην αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη σε μηνύσεις που έχουν εισπράξει για αδικήματα όπως συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και διασπορά ψευδών ειδήσεων, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι διέπραξαν κατά την τέλεση των υπουργικών τους καθηκόντων. Λες και μέσα στα καθήκοντα του υπουργού είναι να συκοφαντεί και να υβρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Στα σόσιαλ μίντια πουλάνε αντριλίκι και τσαμπουκά, το παίζουν παντελονάτοι, βρίζουν και επιτίθενται χυδαία, αλλά όταν φτάνει η ώρα της αλήθειας, καλύπτονται άνανδρα πίσω από την υπουργική τους ιδιότητα για να μην δικαστούν.
Στον αντίποδα ο Λοβέρδος, που σίγουρος για την αθωότητά του στην υπόθεση Novartis ζήτησε την άρση τις ασυλίας του για να αντιμετωπίσει τον φυσικό του δικαστή. Ενώ οι σίγουρα ένοχοι και ψευτόμαγκες Καμμένος-Πολάκης κρύβονται πίσω από τον νόμο που υποκριτικά βρίζουν για να γλιτώσουν τις καμπάνες…
Α.Κ.


Η παρακαταθήκη του Μάνου
Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος θεσμός που η Ξάνθη μπορεί να νιώθει τόσο υπερήφανη όσο για τη Συνάντηση Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», η οποία στην 6η διοργάνωσή της έκλεισε μεγαλειωδώς, αποτυπώνοντας τη συνεχή άνθιση και τον εμπλουτισμό του θεσμού. 18 μουσικά σχολεία, περισσότεροι από 1.000 μαθητές συναντιούνται και πλημμυρίζουν την πόλη μουσική, δημιουργώντας στις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ξάνθης μουσικές αναμνήσεις για όλους εμάς. Οι ίδιοι παίρνουν μαζί τους εμπειρίες, όπου μένουν χαραγμένα τα 1.000 μουσικά χρώματα της πόλης μας, η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί και θέλει τα μεγάλα και τα όμορφα.
Άλλωστε, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, διαχρονικά η άνευρη προσέγγιση των αρχών στον πολιτισμό έκαναν τους ίδιους τους πολίτες, έκαναν τους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στην πόλη πλούτο για το πνεύμα, τη σκέψη και την ψυχή.
Χωρίς τους διοργανωτές, χωρίς τους εθελοντές, χωρίς τους καλλιτέχνες που στηρίζουν έμπρακτα τη διοργάνωση με πρώτο το Νίκο Κυπουργό, και χωρίς τους ίδιους τους μαθητές αυτός ο θεσμός δε θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα.
Για εμάς αυτή είναι η παρακαταθήκη του Μάνου Χατζιδάκι. Μπορεί να μην του επέτρεψαν να την αφήσει ο ίδιος, ενέπνευσε όμως για την ανάδειξη της πιο δημιουργικής πλευράς της πόλης.
Ε.Δ.


Σωθήκαμε
Απλά σωθήκαμε. Χωρίς πανηγυρισμούς. Με μια αίσθηση άγχους που έφυγε, με μια γεύση πικρή. Χαρμολύπη τη λένε κι έχουν δίκιο. Για τον ΑΟΞ ο λόγος. Που συνεχίζει την τριαντάχρονη πορεία του στο χώρο της Α΄ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.
Η ομάδα των Ξανθιωτών την Κυριακή κέρδισε (επιτέλους!) με 2-0 τον υποβιβασθέντα εδώ και καιρό Απόλλωνα Αθηνών. Έτσι, την επόμενη αγωνιστική στη Θεσσαλονίκη θ’  αντιμετωπίσει τον Άρη χωρίς άγχος.
Έστω και στο παρά πέντε, απέφυγε ο ΑΟΞ τη δοκιμασία των αγώνων μπαράζ. Προφανώς δεν άξιζε αυτή η θέση στην ομάδα μας. Όμως ο δεύτερος γύρος ήταν, σε αντίθεση με τον πρώτο, καταστροφικός. Γι’ αυτό οδηγήθηκαν τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο.
Η νέα περίοδος ας γίνει αφετηρία για κάτι καλύτερο. Κι εννοούμε καλύτερο, όμορφο παιγνίδι που αρέσει στους φιλάθλους και τους φέρνει στο γήπεδο.
Γ.Δ.


Κάνουν λάθος
Είναι γεγονός. Κάποιοι που ασχολούνται με την Πολιτική, κεντρική και τοπική, πως έχουν μια στρεβλή εικόνα για το ρόλο των εκδοτών και επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Κατ’  αρχάς ιδεολογικά, ο καθένας έχει τις πολιτικές απόψεις του ως προσωπικότητα, γεγονός που δεν επηρεάζει την συνέπεια στην είδηση, τον σεβασμό στην ελευθεροτυπία και ελευθεροφωνία. Είναι αφελές να πιστεύουν κάποιοι ότι οι εκδότες δίνουν «γραμμή»  και πως οι δημοσιογράφοι είναι πιόνια και απλώς εκτελούν εντολές.
Εν τέλει ξεχνούν οι ασχολούμενοι  με την κάθε μορφής Πολιτική ότι οι Εφημερίδες και τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης πως αποτελούν επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει λειτουργικά έξοδα εργαζομένων, και μια σειρά άλλων εξόδων για την έκδοση.
Ας πληροφορηθούν λοιπόν όλοι πως είναι μύθος ότι ελέγχοντας Μέσα Ενημέρωσης μπορείς να ελέγξεις συνειδήσεις, μπορείς να οικοδομήσεις πολιτική κυριαρχία. Είναι λάθος.
Γ.Δ.


Βγάλε μια κάρτα κι εσύ
Φαινόμενο της πρόσφατης εποχής και νοοτροπίας. Κάθε υποψήφιος Δημοτικός και Περιφερειακός σύμβουλος, θεωρεί υποχρέωσή του να τυπώσει καρτελάκι με τη φωτογραφία του και κάποια στοιχεία για ενημέρωση των ψηφοφόρων. Όπως διαπιστώσαμε έχει γεμίσει ο τόπος από τις καρτούλες αυτές των εκατοντάδων υποψηφίων. Μάλιστα καφενεία και άλλοι χώροι όπου κυκλοφορούν πολλοί, γίνεται ένα παζάρι καρτών!
Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και η θετική πλευρά της όλης υπόθεσης: Δουλεύουν τα διάφορα τυπογραφεία.
Στην ιστορία των καρτών, υπάρχουν και υπερβολές, όπως υποψήφιου που μοίραζε κάρτες σε ασθενείς!
Στο κρεβάτι του πόνου ο ασθενής, με το πρόβλημά του, τον υποψήφιο θα σκεφθεί;
Γ.Δ.


Περιορισμός στη χρήση πλαστικών
Τότε, όταν το πλαστικό μπήκε στη ζωή μας, ήταν μια επανάσταση. Που βέβαια συνεχίζεται, διότι χιλιάδες είδη παράγονται από τη βιομηχανία που είναι απαραίτητα σε πάρα πολλές εφαρμογές. Όμως, υπήρξε στο διάστημα αυτό μια κατάχρηση, μια υπερβολή ως προς τη χρήση του πλαστικού, κυρίως ως προς την πλαστική σακούλα και τα διάφορα είδη που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Και τα οποία δυστυχώς, δεν διασπώνται εύκολα και μολύνουν το περιβάλλον. Γι’ αυτό και αρχίζει η σταδιακή τους απαγόρευση παραγωγής και χρήσης. Έτσι, τέλος και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) τα πλαστικά από το 2021. Ενέκρινε έναν καινούριο νόμο σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως είναι για παράδειγμα τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια, οι μπατονέτες και οι αναδευτήρες ποτών από πλαστικό. Ειδικότερα, τα προϊόντα που πρόκειται να απαγορευτούν στην Ε.Ε. σταδιακά μέχρι το 2021 είναι:
-Τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)
-Τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης
-Τα πλαστικά καλαμάκια
-Οι μπατονέτες με πλαστικά μέρη
-Οι πλαστικές βάσεις μπαλονιών
-Τα οξειδιασπώμενα πλαστικά
-Οι συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …