Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

0

Ετοιμότητα για τον κίνδυνο
Μέρες που είναι, παραμονές της μεγάλης γιορτής, δεν είναι και τόσο επίκαιρο να συζητάμε για σκουπίδια, ΣΔΑΝ, ΧΥΤΑ και ΔΙΑΑΜΑΘ. Όμως, μια υπενθύμιση χρειάζεται τώρα και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες μετά τις γιορτές. Η ουσία του θέματος βρίσκεται στον κίνδυνο που διαβλέπουμε να υπάρχει ως προς το μέλλον του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΔΑΝΞ) και της περιουσίας που αυτός διαθέτει και το ρόλο που έχει επιτελέσει με επιτυχία χρόνια πολλά τώρα.
Και για να τα λέμε όλα, ο κίνδυνος ονομάζεται ΔΙΑΑΜΑΘ και η πρόθεσή του ν’απορροφήσει τον ΣΔΑΝ Ξάνθης.
-Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν.
Γ.Δ.


Νέο εκλογικό κέντρο
Στην οδό Δαγκλή, γωνία Σμύρνης εγκατέστησε το στρατηγείο του ο υποψήφιος δήμαρχος Γ.Χατζηθεοδώρου. Το εκλογικό κέντρο του ετοιμάστηκε από φίλους και όπως θα το καταλάβετε, βάφτηκε με κόκκινο χρώμα. Έτσι, μετά τους Τσέπελη, Δημαρχόπουλο, Μελισσόπουλο, που ήδη λειτουργούν τα εκλογικά τους κέντρα προστέθηκε κι αυτό και πλέον τα τυπικά τελείωσαν, όπως οι Νομικές και Οικονομικές υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος.
Γ.Δ.


Πρώτη η ελιά
Δεν το γνωρίζαμε ως προς το ποσοστό που καλύπτει πανελλαδικά η καλλιέργεια της ελιάς. Γνωρίζαμε ότι τη συναντά κανείς από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Λέσβο ως την Πρέβεζα και φυσικά τα περισσότερα νησιά.
Λοιπόν, οι ελαιώνες στην Ελλάδα μας καλύπτουν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιοδέντρων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη Μεσσηνία (13,5 εκ.), το νομό Ηρακλείου (13,3 εκ.) και τη Λακωνία (10,9 εκ.). Στους νομούς Λέσβου, Χανίων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας και Αχαΐας ο συνολικός αριθμός των ελαιοδέντρων είναι 64,4 εκατομμύρια.
Η Ξάνθη μας, όχι, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα αυτή, μια και εδώ και λίγα χρόνια άρχισε η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς.
Γ.Δ.


Διαβάζω και θλίβομαι
Διαβάζω στην τοπική εφημερίδα του Έβρου ΓΝΩΜΗ ότι ο εκεί δήμος Αλεξανδρουπόλεως, προχωρά σε νέες πεζοδρομήσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Ο εκεί δήμαρχος λοιπόν Βαγγέλης Λαμπάκης προχωρά. Και υλοποιεί πεζοδρομήσεις με σχέδιο και τόλμη. Και κάνουμε συγκρίσεις και απογοητευόμαστε. Δύο, τάχα μου, πεζοδρόμους έχει η πόλη της Ξάνθης κι αυτοί είναι κάτι μεταξύ πεζόδρομου, πάρκινγκ, δρόμος διέλευσης.
Δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει, η Τροχαία είναι μία και που να προφτάσει (έτσι λένε τουλάχιστον), ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα και οι ντεμέκ πεζόδρομοι προσβάλουν τους Ξανθιώτες για τον χαρακτηρισμό τους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το’ παμε πολλές φορές, αλλά φωνή εις ώτα μη ακουόντων…
Γ.Δ.


Αγωνία
Όχι, δεν την έχει η αντιπολίτευση την αγωνία, η δημοτική πλειοψηφία την έχει. Ο λόγος γι’αυτήν. Το πώς θα δουλέψουν οι νέοι κάδοι απορριμμάτων που πρόσφατα τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μεταξύ μας, είναι δικαιολογημένη η όλη ανησυχία στους κόλπους της δημοτικής αρχής. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει εάν το όλο σύστημα παρουσιάσει προβλήματα;
Ομολογώ πως δεν θα’θελα να είμαι στη θέση των ανθρώπων που πρότειναν και έπεισαν για την προμήθεια του νέου συστήματος για το οποίο βέβαια, ελάχιστα γνωρίζουμε.
Γ.Δ.


Περί αμμοληψιών
Περίοδος δημοτικών εκλογών μεν, αλλά η ζωή συνεχίζεται το θέλουμε δεν το θέλουμε. Παράλληλα τα όποια θέματα ή προβλήματα συνεχίζουν να εμφανίζονται και να ζητούν λύσεις. Αυτό σημαίνει πως οι ευθύνες των δημοτικών αρχόντων αλλά και των υπηρεσιών των δήμων πως δεν σταματούν να λειτουργούν.
Μ’ αυτό το σκεπτικό κατά νου λοιπόν, ενημερώνουμε τους υπεύθυνους πως κυκλοφορούν πληροφορίες για αμμοληψίες από σημεία που δεν πρέπει να γίνονται και χωρίς μάλιστα την άδεια των υπηρεσιών.
Η επισήμανσή μας αυτή γίνεται διότι είναι γνωστό πως οι αυθαίρετες αμμοληψίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα πέλματα των γεφυρών αλλά και στη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων.
Η ευθύνη τώρα στους δήμους.
Γ.Δ.


Περιμένουμε ν’ ακούσουμε
Είμαστε σε αναμονή για να πληροφορηθούμε το πλήρες κείμενο και περιεχόμενο των Προγραμμάτων των δημοτικών συνδυασμών. Δηλαδή αυτό το κείμενο που θα δεσμεύσει ηθικά τουλάχιστον, τους δημοτικούς μας άρχοντες, όποιοι τελικά είναι.
Ευελπιστούμε πως στο κείμενο αυτοδέσμευση, θα περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Διότι είναι πέραν πάσης λογικής, να μην αξιοποιείται η περιουσία αυτή, να μένει κλειστή, να υποβαθμίζεται και σταδιακά να υφίσταται φθορές.
Οι δημότες απαιτούν αυτή η περιουσία άμεσα να αξιοποιηθεί τόσο από τον ίδιο το δήμο ή παραχωρούμενη ως προς τη χρήση της σε κάποιον τοπικό φορέα που με υπευθυνότητα θα επιλεγεί για να στεγαστεί εκεί και να υλοποιήσει τις δράσεις του.
Οι σωστοί, έξυπνοι και δυναμικοί άρχοντες και συμβούλια έτσι δρουν. Με αποφασιστικότητα.
Και κάτι τελευταίο το ίδιο σοβαρό. Οφείλει η κάθε δημοτική αρχή να καταγράψει την ακίνητή της περιουσία, να την δημοσιοποιήσει για να είναι γνωστή για να παρακολουθεί ο δημότης κατά πόσο αξιοποιείται αυτή ή όχι.
Γ.Δ.


Ανθρώπινες ζωές αντί κρατικών επιχειρήσεων
Η είδηση πέρασε λόγω πολιτικής επικαιρότητας στα ψιλά, όμως είναι συγκλονιστική. Όπως καταδεικνύει μελέτη του ΚΕΦίΜ, η συχνότητα των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στον οδικό άξονα Κορίνθου-Πατρών μειώθηκε κατά 90%, δηλαδή σχεδόν εκμηδενίστηκε σε σχέση με την προ του 2008 περίοδο, μετά την ολοκλήρωση του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου.
Εσείς αν είχατε την επιλογή τι θα προτιμούσατε; Να χρηματοδοτείτε την ελλειμματική Ολυμπιακή με πάνω από 120 εκ. Ευρώ ετησίως ή χρησιμοποιώντας λίγα μόνο απ’ αυτά τα χρήματα να κάνετε ασφαλή έναν δρόμο-καρμανιόλα μειώνοντας μέχρι κατά 90% τους νεκρούς από τροχαία; Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως θα φαντάζεστε, επέλεξε το πρώτο. Το έργο αυτό  στοίχησε στο δημόσιο 1,5 δις ευρώ, ή – αν τα επιμερίσουμε στα 30 χρόνια της παραχώρησης του έργου σε ιδιώτες – 50 εκ ευρώ ετησίως. Το χειρότερο όμως κόστος ήταν οι 84 ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν το έργο είχε ολοκληρωθεί στην ώρα του, το 2005, αν υπήρχαν τα κονδύλια! Αν το ελληνικό κράτος δεν επέμενε να ρίχνει ατελείωτα χρήματα στις μαύρες τρύπες των διάφορων χρεοκοπημένων κρατικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΛΑΡΚΟ, ΟΣΕ κ.α.) αντί να κατασκευάζει δρόμους και βασικές υποδομές, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας θα βρίσκονταν σήμερα στη ζωή.
Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε επιτέλους τη λογική του κράτους επιχειρηματία;
Α.Σ.


Κινήσεις του Μετέ
Πολύ ζεστά έχει πάρει το θέμα των αυτοδιοιητικών  εκλογών ο ψεδομουφτής Αχμέτ Μετέ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υποστηρίζει ανοιχτά τον υποψήφιο Αχμέτ Κιούρτ ενώ έχει «επιμεληθεί» την σύσταση 2 ανεξάρτητων τοπικών συμβουλίων. Οι λόγοι βέβαια είναι εμφανείς και έχουν να κάνουν με την προσπάθειά του να ελέγχει και να εξουσιάζει πρόσωπα και καταστάσεις όπως σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδείξει. Βέβαια στην προσπάθειά του αυτή έχει και …βοηθούς όλους εκείνους τους υποψήφιους που δεν διστάζουν να φωτογραφίζονται μαζί του αναγνωρίζοντας και νομιμοποιώντας τον ρόλο του έτσι ελαφρά τη καρδία προς άγρα ψήφων…
Μ.Ξ.


Ανάσταση: Έρχονται ελαφρύνσεις σε φόρους, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ
Μεγαλύτερο  πλεόνασμα απ’ ότι περίμεναν στην κυβέρνηση κατέγραψε η Eurostat (4,5%) και ως εκ τούτου δίνει το περιθώριο για δημοσιονομικές ελαφρύνσεις. Έτσι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για μείωση ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ Την ίδια στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών, ώστε να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς.
Η έκπτωση 1,5% για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε μέχρι το 2015, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, προτού καταργηθεί. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στα πλάνα της κυβέρνησης, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις.
Άντε να κάνουμε Ανάσταση!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Θα εμφανιστούν μια φορά μόνον Στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι περισσότερο από σίγουρο π…