Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

0

 Αλήθειες
Φίλος μας έστειλε σύντομο κείμενο ηλεκτρονικά και γράφει:
«Δεν είναι όλες οι αλήθειες για όλους. Μερικές είναι μόνο γι’αυτούς που τις έχουν ζήσει.
Οι υπόλοιποι θέλουν αλήθειες μισές κι άλλοι καθόλου.
Κάποιοι δε, τρέμουν την αλήθεια.
Αλήθεια, αλήθεια που είσαι;
Τι δεν είσαι εδώ;»
-Καλό κι αληθινό!
Γ.Δ.


Διαφωνεί κανείς; Μάλλον όχι
Τάδε έφη Σάκης Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στα ΝΕΑ: «Η υπόθεση Novartis, η υπόθεση Siemens, η υπόθεση Πετσίτη, οι φωτογραφίες με τον Αμβρόσιο, η συζήτηση για τις ευθύνες υπουργών για το αδίκημα της δωροδοκίας, για τη παραγραφή, για τα σκάνδαλα, τη σκανδαλολογία, τη διαφθορά και την κάθαρση… έφερε και πάλι στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής το μεγάλο θέμα: ηθική και πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα, εάν δεν το αποδεικνύει η συμπεριφορά του, οι παρέες του, η στάση ζωής του».
-Μπορεί άραγε κάποιος λογικός άνθρωπος να μη συμφωνεί;
Γ.Δ.


Πόσοι τελικά θα ψηφίσουν;
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και την τελευταία απογραφή του 2011, γραμμένοι στο δήμο Ξάνθης είναι περίπου 55.000 άτομα. Απ’ αυτούς, σύμφωνα με τα γραπτά στοιχεία των δύο τελευταίων εκλογών, ψηφίζουν γύρω στους 28-30.000 άτομα. Βέβαια, υπάρχουν τα Άκυρα και τα Λευκά και το ποσοστό των εγκύρων κατεβαίνει κατά 8-10%.
Αναφέρω πως τα ποσοστά αυτά αφορούν την πρώτη Κυριακή, διότι στη δεύτερη μειώνεται κατά τι το ποσοστό των ψηφισάντων όπως διαφοροποιείται και το ποσοστό που τελικά συγκεντρώνουν οι δύο πρώτοι.
Άρα, χοντρικά, την πρώτη Κυριακή, θα ψηφίσουν γύρω στις 28.000 έως 30.000 Ξανθιώτες, δηλαδή το 50% των γραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Γ.Δ.


Σχολικές εκδρομές
Θετικές εικόνες, όπως και να’ χει. Το γεγονός των νεαρών μαθητών που επισκέπτονται τη πόλη μας με την ευκαιρία των εκδρομών τους. Όπως το ίδιο θετικές είναι οι εικόνες των νεαρών αγοριών και κοριτσιών, εκατοντάδες, που συμμετέχουν στη γιορτή της Μουσικής «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Γέμισε νιάτα, φωνές νεανικές, μουσική, τραγούδι, φρεσκάδα στην πόλη μας. Τους ευχαριστούμε όλους, για ό,τι απλόχερα μας χαρίζουν.
Την παρουσία τους, την ομορφιά τους, τη δροσιά τους και βέβαια τη μουσική τους. Καλοδεχούμενοι όλοι, τους περιμένουμε κάθε χρόνο, σαν τα χελιδόνια της Άνοιξης.
-Να’ ναι πάντα χαρούμενα και χαμογελαστά!
Γ.Δ.


Εκσυγχρονιζόμαστε
Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας θα καταλήξουν σύντομα τα βιβλία εσόδων – εξόδων που τηρούν χειρόγραφα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο του Athens Tax Forum, θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία το σύστημα της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων. Έτσι τα γνωστά μας φορολογικά βιβλία γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ στην ηλεκτρονική εποχή θα περάσουν και τα τιμολόγια. Οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν online το ηλεκτρονικό σύστημα για τα έσοδα και τις δαπάνες τους. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν σε πρώτη φάση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και στη συνέχεια οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία όσο και στο Taxisnet. Η ΑΑΔΕ άρχισε να στήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία θα χρησιμοποιούν οι επιτηδευματίες για να ενημερώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα βιβλία τους με τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιούν κάθε μήνα. Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στη φοροδιαφυγή αλλά και στα εικονικά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά. Αυτό θα φανεί στην πράξη το 2020, όταν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι υποχρεωτικά για όλους…
Τ.Ν.


Έγινε έρευνα;
Υπάρχει όμως στο όλο θέμα του αριθμού των ψηφοδελτίων και μια άλλη, συναφής παράμετρος, που αξίζει να δούμε, αν κι αυτό είναι υποχρέωση άλλων, δηλαδή ΟΛΩΝ των δήμων του νομού μας.
Εξηγώ και ρωτώ: Έγινε άραγε από κάποιον δήμαρχο (που έχει και τα σχετικά στοιχεία στο δήμο)  έρευνα σοβαρή και αξιόπιστη για να μας πει πόσοι νέοι δημότες τους έχουν εγκαταλείψει την Ξάνθη; Εννοείται βέβαια όχι για όσους έφυγαν λόγω σπουδών, αλλά για να εργαστούν σε χώρες του εξωτερικού. Και κάτι συμπερασματικό: Κάποιοι από αυτούς ως συνήθως, δεν θα γυρίσουν πίσω οριστικά.
-Σοκαριστικό, αλλά αληθινό.
Γ.Δ.


Εσύ πληρώνεις Τέλη Κυκλοφορίας;
Να λοιπόν το ερώτημα: Εσύ πολίτη πληρώνεις τα Τέλη Κυκλοφορίας; Βεβαίως θ’ απαντήσει ο νομιμόφρων πολίτης. Διότι το θεωρεί υποχρέωσή του αυτό, όπως το να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, το ΚΤΕΟ, τη Φορολογία Εισοδήματος και μια σειρά άλλων φόρων που σαν υποζύγιο του φόρτωσαν οι κυβερνώντες κάθε απόχρωσης. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι, πολλοί, πάρα πολλοί που δεν πλήρωσαν (ανάμεσα στα άλλα; άγνωστο) ούτε τα τέλη κυκλοφορίας του Ι.Χ. τους. Στο το 1,2 εκατομμύρια έφτασαν φέτος, από 8οο.οοο πέρυσι, οι κάτοχοι οχημάτων (Ι.Χ. φορτηγά, μοτοσυκλέτες κλπ) που δεν κατέβαλαν τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας, και πιθανότατα ούτε πλήρωσαν για ασφάλιστρα ή πέρασαν τα οχήματά τους από έλεγχο ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στην χώρα μας κυκλοφορούν 8,1 εκ. οχήματα, από τα οποία τέλη κυκλοφορίας για το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών, κατεβλήθησαν από 5,6 εκ. ιδιοκτήτες οχημάτων, με αποτέλεσμα να μπουν στα ταμεία του κράτους 1,1 δις ευρώ. Στους συγκεκριμένους θα αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια για την καταβολή των απλήρωτων τελών. Έτσι λένε. Θα το κάνουν; Ή θα συνεχίσουν να πληρώνουν μόνον οι συνεπείς μια ζωή…
Γ.Δ.


Δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δίνουν και παίρνουν όπως λέει ο λαός μας. Είναι στο φόρτε τους λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές αλλά και τις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που γίνονται για τα Μέσα Ενημέρωσης που δημοσιοποιούνται κι άλλες κρυφές, για λογαριασμό των κομμάτων που δεν ανακοινώνονται.
Κι ανάμεσα σ’ αυτές, φανερές και κρυφές, είμαστε εμείς, οι πολίτες που τις παρακολουθούμε.
Μία πρόσφατη λοιπόν παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha της Metron Analysis από τον κ. Φαναρά. Μάλιστα η εταιρεία είχε περιλάβει στο ερωτηματολόγιό της τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εθνικές εάν γινόταν την ίδια περίοδο. Και στις δύο περιπτώσεις, καταγράφηκε διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Για τις Ευρωεκλογές 7,3% και για τις εθνικές 7,8%. Και στις δύο εκλογές, τρίτο κόμμα εμφανίστηκε το ΚΙΝΑΛ και τέταρτη η Χρυσή Αυγή με πέμπτο το ΚΚΕ.
Γ.Δ.


Κι η Αθήνα έχει τον Μεγαλέξανδρό της!
47 χρόνια μετά,  από τότε που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παππά που δεν βρίσκεται εν ζωή και 25 χρόνια από τότε που αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων (επί δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη) το άγαλμα που παριστάνει τον  Μέγα Αλέξανδρο έφιππο σε νεαρή ηλικία πήρε την θέση του στην πρωτεύουσα. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με κάθε επισημότητα κα παρουσία πολιτικών αρχών. Σίγουρα η συγκυρία της τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου έχει τον συμβολισμό της και συνδέεται άμεσα με την Συμφωνία των Πρεσπών. Την στιγμή που στην Βόρεια Μακεδονία αφαιρούνται τα αγάλματα που τοποθετήθηκαν επί Γκρούεφσκι,  στην Ελλάδα παίρνουν τη θέση τους στην πρωτεύουσα και μάλιστα με τιμή και δόξα.
Μ.Ξ.


Μια ευχή για την 35χρονη μητέρα
Ώρες αγωνίας περνά η οικογένεια νεαρής κοπέλας αλλά και όλη η κοινωνία των Αβδήρων. Η 35χρονη, μητέρα δύο παιδιών ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί παρουσίασε επιπλοκές με αποτέλεσμα το έμβρυο να χάσει την ζωή του και η ίδια να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της. Νοσηλεύεται στην Εντατική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Οι ευχές και οι προσευχές όλων μας την συνοδεύουν!
Ελπίζουμε να κερδίσει την μάχη και να ξεπεράσει το πρόβλημα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …