Εκπλήξεις από Μελισσόπουλο
Πληροφορίες από φίλο που βρίσκεται κοντά στο Σάββα Μελισσόπουλο, μας έκαναν γνωστό ότι ο Σάββας Μελισσόπουλος έχει ευχάριστες εκπλήξεις.
Όταν ρωτήσαμε να μάθουμε το περιεχόμενο αυτών, μας ενημέρωσε ότι αυτές αφορούν τα νέα πρόσωπα υποψηφίων που σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα. Αναμένουμε λοιπόν, διότι έτσι αναβαθμίζεται η ποιότητα αυτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.
Γ.Δ.
Διαρρήξεις σε καταστήματα
Δυστυχώς έγιναν ρουτίνα πλέον οι διαρρήξεις καταστημάτων στη Παλιά Πόλη. Πρόσφατα πάλι είχαμε μπαράζ εις βάρος των επιχειρήσεων εκεί. Και μάλλον από τους ίδιους δράστες που δείχνουν την ιδιαίτερη προτίμησή τους στην περιοχή. Τώρα βέβαια, το ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες, ε, αυτό δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό να το σκεφθεί κανείς.
Οι ευπαθείς ομάδες που τυγχάνουν ειδικής φροντίδας και προστασίας δυστυχώς…
Γ.Δ.
301.200 ευρώ στον Δήμο Μύκης από το ΥΠΕΣ
Μεταξύ των 88 δήμων που θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση 20 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΣ είναι ο δήμος Μύκης. Το ποσό που του αναλογεί είναι 301.200 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας. Τα κριτήρια της ενίσχυσης καθορίζονται από γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Οι εν λόγω ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδύσεις και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μάζευε κι ας έιν’ και ρόγες λέει ο λαός πόσο μάλλον 300.000 ευρώ!
Μ.Ξ.
Θλίψη
Οι Ξανθιώτες που αντικρίζουν στην κεντρική πλατεία το κλειστό κατάστημα της πρώην Καλαμαριάς, είναι λογικό να αισθάνονται μια θλίψη. Θλίψη πριν από χρόνια που σταμάτησε τη λειτουργία του το ιστορικό εστιατόριο, αλλά και σήμερα που η νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα και η οποία δυστυχώς, απέτυχε και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής να επαναλειτουργήσει. Τώρα είναι κλειστό, σκοτεινό, στην κεντρική πλατεία, μόνο θλίψη δημιουργεί.
Γ.Δ.
«Έφυγε» ένας συνάδελφος
Ένας αγαπημένος φίλος και συνάδελφος, ο Πέτρος Μπούθας της Ημερησίας από τη Βέροια, έφυγε από τη ζωή πρόσφατα. Η επαγγελματική μας κοινή διαδρομή χρόνων στον Επαρχιακό Τύπο, στα προβλήματα και τις αγωνίες, μας έφερε κοντά. Γνωριστήκαμε, πορευτήκαμε μαζί επί πολλά χρόνια, δημιουργήσαμε από κοινού μαζί με άλλους συναδέλφους τον ΣΗΠΕ, ζήσαμε με μεράκι και αγωνία την διαδρομή των εφημερίδων μας και με χαρά επίσης ζήσαμε την μεταβίβαση στη νέα γενιά των εκδοτικών μας επιχειρήσεων.
Ο Πέτρος Μπούθας, διακρίνονταν για το ήθος του, σπάνιο και ανεκτίμητο, για την ευγένειά του, άνθρωπος του διαλόγου και της λογικής, χαμηλών τόνων, με δημοκρατικά ιδεώδη. Ήταν ένας πραγματικός εκδότης, με αρχές και επίπεδο που κοσμούσε τον χώρο.
Στους οικείους του απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στο δε γιο του Κώστα, δύναμη για να συνεχίσει το έργο του Πέτρου Μπούθα.
Γ.Δ.
Ένα ζευγάρι νέων ερωτευμένων
Η Παρασκευή ξημέρωσε στη στοά της οδό Σταθμού με μία έκπληξη. Σε μια εσοχή της οικοδομής βρήκαν νυχτερινό καταφύγιο δύο άτομα. Δύο νέα παιδιά. Ένα ζευγάρι νέων 15-17 χρόνων το πολύ. Για άγνωστους λόγους, κοιμήθηκαν εκεί έξω. Αφού έστρωσαν χαρτόνια για την όποια προστασία τους από τη νυχτερινή ψύχρα.
Το πρωί λοιπόν, σηκώθηκαν, μάζεψαν τα χαρτόνια, έστρωσαν τα ρούχα τους κι έφυγαν. Το δρομολόγιό τους άγνωστο, όπως και η διαδρομή της ζωής τους. Η αρχή πάντως είναι δύσκολη για τους δύο νέους ερωτευμένους από το Δροσερό…
Γ.Δ.
Το παρελθόν του δήμου Τοπείρου
Ο δήμος Τοπείρου διοργανώνει την Τετάρτη, 17 Απριλίου, ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τοξοτών εκδήλωση με θέμα «Ψάχνοντας για το παρελθόν στον Δήμο της Τοπείρου» στην διάλεξη της Δρ. Κωνσταντίνας Καλλιντζή, Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
«Αν ένας ξένος ρωτήσει κάποιον κάτοικο του Δήμου Τοπείρου τι αρχαία έχει στον τόπο του, πιθανότατα θα τον φέρει σε αμηχανία. Ο λόγος που θα δυσκολευτεί να απαντήσει, είναι ότι, πράγματι, δεν υπάρχουν ορατά μνημεία ή μεγάλοι, γνωστοί και επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι. Και όμως, στο τοπογραφικό αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, η περιοχή στα ανατολικά του Νέστου, έχει δυναμική παρουσία, που ξεκινάει από τη Νεολιθική Περίοδο, στα τέλη της 6ης χιλιετίας π.Χ., και φθάνει μέχρι τους Νεότερους Χρόνους. Κάθε, σχεδόν, οικισμός έχει αρχαιολογικές θέσεις, άγνωστες ακόμα και στους κατοίκους του. Αυτό το πλουσιότατο ιστορικό και αρχαιολογικό παρελθόν θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε και, ακόμα, να δείξουμε τις ιδιαιτερότητες του τμήματος αυτού της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ιδιαιτερότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα», σημειώνουν οι διοργανωτές.
Γ.Δ.
Οφειλόμενη παραδοχή
Μέρες τώρα τόσο στην Ξάνθη όσο και σε άλλες περιοχές έχουμε βροχές. Πότε ήρεμη και σιγανή, πότε δυνατή σαν καταιγίδα για μικρό χρονικό διάστημα. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχουμε ένα αποτέλεσμα. Το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, λειτουργεί άριστα. Έχει φτιαχτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του με επιτυχία και καταφέρνει να συγκεντρώνει τα νερά της βροχής χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων.
Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής, είναι έργο, κι αυτό, του αείμνηστου Φίλιππου Αμοιρίδη. Το παρέλαβε ως ιδέα από τον Κ. Μπένη και το υλοποίησε τάχιστα. Κι έτσι, με τη λειτουργία του, η πόλη δεν έχει πρόβλημα με τα όμβρια νερά. Το δίκτυο λειτουργεί αποτελεσματικά χρόνια τώρα, αρκεί να καθαρίζεται κανονικά.
-Μερικά παραδείγματα του παρελθόντος για Μπένη, Αμοιρίδη και Στυλιανίδη να λέγονται.
Τα έργα εξάλλου μιλούν.
Γ.Δ.
Ο κλέφτης κυψελών
Για πολλούς ίσως είναι παράξενο να υπάρχουν άνθρωποι που κλέβουν κυψέλες μελισσών. Όμως, δυστυχώς και η περίπτωση αυτή είναι υπαρκτή στο χώρο. Μάλιστα, συζητώντας με φίλο μελισσοκόμο, μου έλεγε ότι δύο είναι οι περιπτώσεις αιτιών για τη διάπραξη της κλοπής αυτής.
Η πρώτη γίνεται για να πωληθεί σε μια άλλη περιοχή το σύνολο των μελισσών όπου ο πωλητής δεν είναι γνωστός. Η δεύτερη, η κλοπή να γίνει από άλλον μελισσοκόμο για ν’αντικαταστήσει τα δικά του μελίσσια που μπορεί να του τα έχουν κλέψει ή να έχουν αρρωστήσει και πεθαίνουν και τα αντικαθιστά παρανομώντας εις βάρος συναδέλφου ή συναδέλφων του. Τρίτη περίπτωση διαφορετική, μου είπε δεν υπάρχει.
Προφανώς όλες είναι κατακριτέες ως ενέργειες οι πράξεις αυτές. Εκείνο όμως που πρέπει με την ευκαιρία να επισημανθεί είναι ο καθοριστικός ρόλος των μελισσών στην τροφική αλυσίδα, στη διατήρηση της ποικιλίας της χλωρίδας και στον πολλαπλασιασμό του φυτικού κόσμου.
Γ.Δ.
Οδηγός για υποψηφίους αυτοδιοικητικών εκλογών
Τις κατηγορίες παροχών και διευκολύνσεων, οι οποίες συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψήφιων των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Η απόφαση καθορίζει τις τιμές των εκλογικών κέντρων. Συγκεκριμένα: Το συνολικό μίσθωμα για τη χρήση ακινήτων ως εκλογικών κέντρων καθορίζεται με βάση τον πληθυσμό του ΟΤΑ στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο ως ακολούθως: Μέχρι 25.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 2.000 ευρώ, από 25.001 έως 50.000 κατοίκους σε 3.000 ευρώ, από 50.001 έως 75.000 κατοίκους σε 5.000 ευρώ, από 75.001 έως 100.000 κατοίκους σε 5.500 ευρώ και με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 6.000 ευρώ. Επίσης τίμημα για την καταχώριση μηνυμάτων θεωρείται το ποσό που προκύπτει από τον τιμοκατάλογο που υποβλήθηκε από το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή από το έντυπο (εφημερίδα ή περιοδικό). Εφόσον έχει καθοριστεί ειδικό τιμολόγιο για τη διαφημιστική καμπάνια των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών και των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων στον τύπο ή τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που προκύπτουν από το τιμολόγιο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την τιμολόγηση της προβολής μέσω διαδικτυακών τόπων ή ιστοσελίδων.
Μ.Ξ.