Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πάθη» για τους κτηνοτρόφους – «Ανάσταση» για τους μεσάζοντες

«Πάθη» για τους κτηνοτρόφους – «Ανάσταση» για τους μεσάζοντες

0

Δράμα οι τιμές για τους κτηνοτρόφους στο Παζάρι της Δράμας – 2,40  ευρώ το κιλό ζωντανό  και 4,80 – 5 ευρώ το κιλό το σφάγιο

 

Για να καλύψουν το κόστος εκτροφής θα έπρεπε να πουλήσουν  6  – 6,50 ευρώ το κιλό το σφάγιο  – Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή: 8,50 – 10 ευρώ το κιλό θα φάμε φέτος το αρνί

 

 

Εβδομάδα …Παθών για τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής μας καθώς το αλισβερίσι με τους εμπόρους στο παζάρι της Δράμας έκλεισε με αρνητικό πρόσημο γι αυτούς και αναγκάζονται πλέον να διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους κάτω του κόστους εκτροφής προκειμένου να μην τους μείνουν αμανάτι… και έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κόστος δυσβάστακτο.

Δράμα οι τιμές για τους κτηνοτρόφους στο Παζάρι της Δράμας

Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου των αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ.  Δημήτρης Ψεμματάς οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς. Αναγκάζονται να πουλήσουν με 2,40  ευρώ το κιλό ζωντανό  και 4,80 – 5 ευρώ το κιλό το σφάγιο όταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους για να καλύψουν το κόστος εκτροφής θα έπρεπε να πουλήσουν  6  – 6,50 ευρώ το κιλό το σφάγιο. Εξηγεί δε πως αυτό συνέβη γιατί: «Έγιναν πάρα πολλές εισαγωγές από γειτονικές χώρες. Τα αγοράζουν με 1, 20 ευρώ από την Ρουμανία. Είναι νόμιμο. Γίνονται έλεγχοι στα Τελωνεία. Το ζήτημα είναι ότι το πώς καταλήγουν δεν το ελέγχει κανένας. Δηλαδή το να έχει τη σφραγίδα του εισαγομένου και να πουλιέται 7,5 ευρώ δεν μας ενδιαφέρει αλλά αν το πουλάνε για ελληνικό ντόπιο τότε αυτό είναι εις βάρος μας αλλά και των καταναλωτών.  Και φυσικά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι έμποροι εισαγωγείς που έχουν τεράστιο ποσοστό κέρδους».

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή. Το μεγάλο «πάρτι» το κάνουν οι μεσάζοντες

Όπως γίνεται φανερό το σφάγιο αμνοερίφιο φεύγει από τον παραγωγό στα 4,80 – 5 ευρώ το κιλό και ο καταναλωτής θα το αγοράσει από το κρεοπωλείο με την σφραγίδα, ντόπιο ελληνικό στα 8 – 10 ευρώ το κιλό. Δηλαδή σε διπλάσια τιμή από την τιμή παραγωγού. Αυτό είναι το κέρδος των μεσαζόντων το οποίο και αυξομειώνεται από διάφορους παράγοντες. Στην δεδομένη συγκυρία έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ  παραγωγού – καταναλωτή προς χάριν των μεσαζόντων που καρπώνονται αυτή την διαφορά: «Αυτό συμβαίνει και στο γάλα. Εμείς πουλάμε 65 λεπτά – 75 λεπτά και η φέτα στον καταναλωτή φτάνει 8,50 ευρώ το κιλό. Τα έντερα και η συκωταριά τα παίρνουν τζάμπα από μας αλλά τα πουλάνε 6 ευρώ» , σημειώνει ο κ. Ψεμματάς.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Την ίδια ώρα καμπανάκι προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούνται από πολυεθνικές αλυσίδες σουπερμάρκετ, χτύπησαν οι εκπρόσωποι των ελλήνων κτηνοτροφών, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ να τονίζει ότι δεν είναι λογικό να πωλούνται ελληνικά αμνοερίφια, σε σουπερμάρκετ, στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό όταν αυτό είναι το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους.

«Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να βάζουν τον καταναλωτή σε σκέψεις, ενώ θα πρέπει να κινητοποιούν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους,» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και ζήτησε από την πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά. Μάλιστα ζήτησε την άμεση λειτουργία του συστήματος «Άρτεμις» για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης, όπως επίσης και την ποιοτική ταξινόμηση των κρεάτων. Πάντως σύμφωνα με τους κρεοπώλες με τα μέχρι τώρα στοιχεία μειούμενες βαίνουν οι παραγγελίες αμνοεριφίων, ενώ την τελευταία πενταετία τζίρος και παραγγελίες το Πάσχα εμφανίζονται μειωμένες κατά 20%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…