Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κερδίζει έδαφος στην «μάχη» των σκουπιδιών η ΔΙΑΑΜΑΘ

Κερδίζει έδαφος στην «μάχη» των σκουπιδιών η ΔΙΑΑΜΑΘ

0

Με την υπογραφή του δήμου Ξάνθης στην νέα προγραμματική σύμβαση – «Ο δήμος Ξάνθης υποθηκεύει το μέλλον του ΣΔΑΝΞ», υποστηρίζει ο Ν. Ανταμπούφης

 

‘Ο Φιλόδημος δεν «κουμπώνει» στο Δήμο Ξάνθης’, παραδέχτηκε ο δήμαρχος.

Κλίμα έντασης και ειρωνικά σχόλια του δημάρχου με αφορμή  καταγγελίες μισθωτή καταστήματος της δημοτικής αγοράς

 

Εικόνα διάλυσης παρουσίαζε το δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης που συνεδρίασε με οριακή απαρτία το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας 22 Απριλίου στις 2 το μεσημέρι με 40 θέματα στην ημερήσια διάταξη.  Να σημειώσουμε πως απουσίαζαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων του Ι. Καμαρίδη καθώς και οι Μ. Τσέπελης και Π. Λύρατζης μαζί με τους συμβούλους που θα είναι υποψήφιοι με τους συνδυασμούς τους, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα άδεια έδρανα.

Ανταμπούφης: ‘Ο Δήμος Ξάνθης υποθηκεύει το μέλλον του ΣΔΑΝΞ’

Αυτή ήταν η κατακλείδα της τοποθέτησης του Νίκου Ανταμπούφη στα θέματα 6 και 7 που αφορούσαν την λύση της προηγούμενης  και υπογραφή νέας προγραμματική σύμβασης μεταξύ του δήμου και της ΔΙΑΑΜΑΘ για θέματα που αφορούν στην διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και υποστηρικτικές ενέργειες. Ειδικότερα ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Τσακμάκης που έφερε την εισήγηση εξήγησε πως αφορούν τυπικές διαδικασίες και συγκεκριμένα για την υπογραφή νέας προγραμματικής ότι γίνεται για να εξαιρεθεί το πρώτο  4μηνο του 2019 που έχει προϋπολογιστεί στην ετήσια εισφορά των 38.000 ευρώ που πλήρωσε ο δήμος με την προγραμματική του 2018 και για να αιτιολογείται η νέα προγραμματική έχει το οικονομικό αντικείμενο των 2.500 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας των απορριμματοφόρων. Ωστόσο τόσο ο κ. Φανουράκης όσο και ο κ. Ανταμπούφης έδωσαν άλλες διαστάσεις στο θέμα. Ο μεν κ. Φανουράκης υποστήριξε πως ο η ΔΙΑΑΜΑΘ υποχρεούται βάση νόμου να παρέχει τον εξοπλισμό για την ανακύκλωση στους δήμους, πως κερδίζει πακτωλό χρημάτων από αυτή και δεν κάνει καμιά χάρη στους δήμους. Ρώτησε αν ο δήμος έχει κάνει κάποια μελέτη για να αναλάβει εκείνος τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων και όχι η ΔΙΑΑΜΑΘ και αν σε περίπτωση που η ΔΙΑΑΜΑΘ δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις έχει προβλεφθεί ρήτρα. Να σημειώσουμε πως μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις έγινε γνωστό πως την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών την κάνει ο δήμος και όχι ο ΣΔΑΝ Ξάνθης, ούτε η ΔΙΑΑΜΑΘ παρότι ο δήμος πληρώνει εισφορά στην ΔΙΑΑΜΑΘ. Ο κ. Ανταμπούφης παρατήρησε πως υπάρχει μια καθυστέρηση  8 μηνών από τον Αύγουστο του 2018 που πήρε απόφαση η ΔΙΑΑΜΑΘ μέχρι τώρα που ήρθε το θέμα στο Δ. Σ την οποία απέδωσε ότι οφείλεται στο θέμα του ΣΔΑΝΞ. Υπενθύμισε πως το Δ.Σ. Ξάνθης έχει πάρει ομόφωνη απόφαση στήριξης του ΣΔΑΝΞ και μετατροπής του σε ΦΟΣΔΑ κάτι που μπλόκαρε η ΔΙΑΑΜΑΘ. Έτσι όπως είπε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι αυτή η προγραμματική είναι απευθείας του δήμου με την ΔΙΑΑΜΑΘ δείχνει ότι παραμερίζεται ο ΣΔΑΝΞ και ότι μ’ αυτό τον τρόπο υποθηκεύεται το μέλλον του σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.  Επίσης το γεγονός ότι η σύμβαση προβλέπει συνεργασία με τρίτους ανοίγει την κερκόπορτα σε ιδιώτες. Για το λόγο αυτό τόσο ο κ. Ανταμπούφης όσο και η Κοινωνία Δημοτών καταψήφισαν τα θέματα.

‘Ο Φιλόδημος δεν κουμπώνει στο Δήμο Ξάνθης’

Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Ξάνθης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευση γιατί ο δήμος δεν έχει καλές επιδόσεις στον Φιλόδημο και δεν έχει εντάξεις μεγάλων έργων. Αφορμή δόθηκε από το 14ο θέμα που αφορούσε την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα για χρηματοδότησης,  κατασκευή και επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο κ. Ανταμπούφης ανέφερε πως αυτή η πρόταση είχε την δυνατότητα να υποβληθεί πριν δύο χρόνια όμως δεν έγινε και πως γενικά ο δήμος δεν τα πάει καλά στον Φιλόδημο κάνοντας αναφορά και στην ΔΕΥΑΞ που δεν ενέταξε ούτε ένα έργο. Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος είπε πως όποια πρόταση έχει υποβάλλει ο δήμος έχει ενταχθεί και πως υπάρχουν προτάσεις στον Φιλόδημο που δεν κουμπώνουν με τα δεδομένα του δήμου Ξάνθης. Σημείωσε δε με νόημα πως τα περισσότερα έργα (κυνοκομείο, παιδικές χαρές ) ο δήμος τα χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους.

Ο εορτασμός των 100ων Ελευθερίων της Ξάνθης  -Γαλαντομία φέτος  του δήμου στους συλλόγους

Κονδύλι 28.700 ευρώ θα διαθέσει για τον εορτασμό των 100ων Ελευθερίων της πόλης και συγκεκριμένα για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την 4η Οκτωβρίου. Τόσο από τον κ. Φανουράκη όσο και από τον Ν. Ανταμπουφη ζητήθηκε να υπάρχει ένα σχέδιο διαφόρων δράσεων από την αρχή του χρόνου για την εμβληματική αυτή γιορτή ώστε οι Ξανθιώτες να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης τους και όχι μόνο τις καθιερωμένες που γίνονται κάθε χρόνο. Αυτό που αναφέρθηκε είναι ότι θα γίνει ένα Λεύκωμα και κάποιες ομιλίες. Σ’ ότι αφορά το θέμα με την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων ο κ. Ανταμπούφης παρατήρησε ότι ο δήμος φέτος επιδεικνύει ιδιαίτερη  γαλαντομία σε σχέση με πέρσι ενισχύοντας 18 συλλόγους από τους 8 που ενίσχυσε πέρσι και με μεγαλύτερα ποσά. Την γαλαντομία του δήμου την απέδωσε σε προεκλογικά «δώρα» της δημοτικής αρχής.

Κλίμα έντασης και ειρωνικά σχόλια του δημάρχου

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης ένταση προκλήθηκε μεταξύ του δημάρχου και την αντιπολίτευση που πήρε διαστάσεις καβγά και με την παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Ηλιάδη. Αφορμή δόθηκε από το αίτημα μισθωτή καταστήματος στην δημοτική αγορά για λύση της μίσθωσης. Ως αιτιολογία δε ο εν λόγω μισθωτής προέβαλε τις «άθλιες συνθήκες λειτουργίας της δημοτικής αγοράς» σε μια αναφορά «κόλαφο» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Ανταμπούφης. Ο δήμαρχος εκνευρίστηκε και είπε στον κ. Ανταμπούφη ότι αναδεικνύει το θέμα για να κάνει πολιτική στην πλάτη του κάθε μισθωτή. Η απάντηση του κ. Ανταμπούφη ήταν ότι δεν είναι δικά μου λόγια ούτε κάνω πολιτική. Ένταση προκλήθηκε όταν ο δήμαρχος χαρακτήρισε τον κ. Ανταμπούφη «ανεπαρκή» και ότι πρέπει να ντρέπεται για την στάση του. Στην διαμάχη παρενέβη ο κ. Φανουράκης λέγοντας: «πολιτική κάνετε εσείς με το να ρωτάτε πόσα μαγαζιά του δήμου έχει αυτός που κάνει την αίτηση. Αυτό που λέω εγώ είναι ν’ ανάβουμε λαμπάδα σ’ αυτούς που κρατούν τα μαγαζιά μέσα στην αγορά. Γνωρίζω εκ των έσω τις συνθήκες λειτουργίας της δημοτικής αγοράς».  Η τελευταία φράση του κ. Φανουράκη προκάλεσε την ειρωνική απάντηση του δημάρχου: «Ο πωλών τοις μετρητοίς Φανουράκης σιγά…», ενώ ο κ. Ηλιάδης έδειξε μια διάθεση καβγά απέναντι στον κ Φανουράκη. Κάπως έτσι και …μέσα στο πνεύμα της Μ. Εβδομάδας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…