Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Χελιδονίσματα» με τους μαθητές στο ΕΠΑΜΑΘ

«Χελιδονίσματα» με τους μαθητές στο ΕΠΑΜΑΘ

0

Εκδηλώσεις στα ΚΠΕ Βιστονίδας και Νέστου για την υποδοχή της άνοιξης

Για ακόμη μια χρονιά γιορτάστηκαν τα «χελιδονίσματα» από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας και Θάσου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων των νομών Ξάνθης και Καβάλας, για το πρώτο καλωσόρισμα στα χελιδόνια.

Ήρθε η άνοιξη και μαζί με αυτήν έρχονται και τα αγαπημένα μας χελιδόνια! Έπειτα από το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους επιστρέφουν στην Ελλάδα για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν.  Για να επιστρέψουν από την Αφρική στην Ελλάδα, διανύουν περίπου 10.000 χλμ.

Στη χώρα μας, έχουμε πέντε είδη χελιδονιών το Σταυλοχελίδονο, το Λευκοχελίδονο, το Μιλτοχελίδονο, το Βραχοχελίδονο και το Οχθοχελίδονο, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που κάνουν την φωλιά τους και το μέρος που τα συναντάει κανείς. Το κοινό είδος που συναντάμε στα σπίτια μας, είναι το Σταυλοχελίδονο.

Στις 19, 20, 28 και 29 Μαρτίου, καθώς και 1 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για τα χελιδονίσματα στα δυο Κέντρα Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης και συμμετείχαν  συνολικά 168 μαθητές και 16 συνοδοί εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

-Στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστονίδας – Ισμαρίδας: στις 19 Μαρτίου, 6 μαθητές από το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Άξιον και 18 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Ερασμίου και στη 1 Απριλίου, 31 μαθητές από το 10 Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.

-Στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου: στις 20 Μαρτίου, 34 μαθητές από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, στις 28 Μαρτίου, 42 μαθητές από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και στις 29 Μαρτίου, 28 παιδιά από το νηπιαγωγείο Κεραμωτής.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 20ο νηπιαγωγείο Καβάλας, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, όπου συμμετείχαν 9 παιδάκια.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα χελιδόνια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, μέσα από μια παρουσίαση. Στη συνέχεια έφτιαξαν φωλιές από πηλό για τους ανοιξιάτικους επισκέπτες μας. Και τέλος επισκέφτηκαν τον υγρότοπο όπου, μέσα από τηλεσκόπιο, παρατήρησαν τα διάφορα είδη πτηνών που ζουν στις λιμνοθάλασσες της περιοχής. Η φωλιά έχει μεγάλη σημασία για τα χελιδόνια όπως και για μας τους ανθρώπους το σπίτι μας. Λίγο πριν φύγουν για την Αφρική στις αρχές του χειμώνα, τα μικρά χελιδόνια αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη φωλιά στην οποία γεννήθηκαν. Έτσι, την Άνοιξη, θα επιστρέψουν στην ίδια αυτή φωλιά που γεννήθηκαν για να μεγαλώσουν τα δικά τους μικρά.  Φτιάχνοντας λοιπόν μια φωλιά δημιουργούμε μοναδικούς δεσμούς «φιλίας» με την οικογένεια που την επισκέφτηκε για πρώτη φορά. Αυτή η όμορφη και τόσο σημαντική εκδήλωση, «έκλεισε» με την ωραία έκπληξη που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερασμίου. Λίγο πριν φύγουν για το σχολείο τους τραγούδησαν τα «χελιδονίσματα», τα παραδοσιακά ανοιξιάτικα κάλαντα για τον ερχομό των χελιδονιών, κρατώντας στα χέρια τους από ένα χάρτινο ομοίωμα χελιδόνας. Οι μαθητές φεύγοντας πήραν μαζί τους τις φωλιές που έφτιαξαν για να τις τοποθετήσουν στο σχολείο τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φοίβος Δεληβοριάς: Ο «Χάρτης» του ξεκινά από την Ξάνθη

Η πρεμιέρα της παράστασης για τη βόρεια Ελλάδα θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στο Misi…