Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ανοίγει..κινηματογραφικά η μουσική σκηνή «Ξάνθη -Πόλις Ονείρων»

Ανοίγει..κινηματογραφικά η μουσική σκηνή «Ξάνθη -Πόλις Ονείρων»

0

Η πόλη μας υποδέχεται και καλωσορίζει τα Μουσικά Σχολεία που θα πάρουν μέρος στην μουσική συνάντηση που διοργανώνεται για 6η χρονιά

 

Μια πόλη γεμάτη «Μουσική και Κινηματογράφο», όπως και η θεματική της φετινής διοργάνωσης, από την Τετάρτη 17 – 21 Απριλίου

 

 

 

Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου για το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» που μετρά φέτος 6 χρόνια από την γέννησή του και έχει θέμα «Μουσική και Κινηματογράφος».

Η πρώτη μέρα της διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στον προσφάτως εκλιπόντα συνθέτη, ακαδημαϊκό, δάσκαλο και μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου με μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το απόγευμα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (Αρχοντικό Μάνου Χατζιδάκι) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο μουσικογράφος – κριτικός – ερευνητής – συγγραφέας και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θωμάς Ταμβάκος, ο οποίος θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

Στη συνέχεια, καθηγητές από τα μουσικά σχολεία της περιφέρειας Ανατολ. Μακεδονίας – Θράκης θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με επιλεγμένα έργα του συνθέτη, ενώ τη βραδιά θα κλείσει το μαθητικό χορωδιακό σύνολο του μουσικού σχολείου Ξάνθης, που είναι και ο εμπνευστής του θεσμού.

Περίπου 1.000 μαθητές στην φετινή «Πόλις Ονείρων»

Η φετινή διοργάνωση έχει ως θέμα «Μουσική και Κινηματογράφος» και όπως αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια Ηρώ Παυλοπούλου, το ρεπερτόριο είναι ανεξάντλητο.

«Κάθε σχολείο θα παίξει το δικό του ρεπερτόριο σε τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου από το  ’60 και λίγο νωρίτερα μέχρι και πιο σύγχρονες παραγωγές, όπως η «ΠολίτικηΚουζίνα». Κάθε χρόνο θέλουμε να εμπλουτίζουμε το θεσμό με διαφορετικές θεματικές και ο κινηματογράφος, ελληνικός και ξένος, μας δίνει έμπνευση και ανεξάντλητο ρεπερτόριο», σχολιάζει η ίδια.

Φέτος θα συμμετέχουν 18 μουσικά σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και οι προετοιμασίες λίγο πριν την πρεμιέρα έχουν «πάρει φωτιά». Κατ’ εκτίμηση θα συμμετέχουν 1.000 παιδιά μαζί με τους καθηγητές τους.

Σχετικά με την σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με το θεσμό η κα Παυλοπούλου σημειώνει, «η κοινωνία της Ξάνθης το περιμένει ανυπόμονα. Έχουμε εξαιρετική ανταπόκριση από εθελοντές ξανθιώτες που βοηθούν, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια σχέση με το σχολείο».

Η «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων» υποδέχεται Μουσικά σχολεία απ’ όλη τη χώρα

«Στην Ξάνθη όπου οι προκλήσεις γίνονται δημιουργία, ο θεσμός «Πόλις Ονείρων», αυτή η πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας ως ένας θεσμός που τιμά έμπρακτα την ποιότητα, το ήθος και τις αξίες του πολιτισμού», επισημαίνει στο καλωσόρισμα του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος.

«Η μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θεσμούς σε όλη την επικράτεια. Ένας πυρήνας έκφρασης και δημιουργίας των νέων, μία διοργάνωση με ιδιαίτερη δυναμική, μία αξιέπαινη προσπάθεια μαθητών, καθηγητών, εθελοντών και πολιτών. Είναι ο στόχος που θέσαμε πριν λίγα χρόνια και τώρα απολαμβάνουμε την καθιέρωση του», προσθέτει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης κ. Πασχάλης Λύρατζης.

 

Ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός και  καλλιτεχνικός  θεσμός

«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην έκτη μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό και  καλλιτεχνικό  θεσμό, που φέρνει κοντά τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας και των Βαλκανίων. Έναν θεσμό που πρεσβεύει τους εκπαιδευτικούς και  παιδαγωγικούς στόχους που οφείλει να υπηρετεί το σύγχρονο σχολείο.  Γιατί το Σχολείο είναι από τη φύση του ο χώρος της παιδείας  και  ο άνεμος της αλλαγής. Και όταν λέμε Παιδεία εννοούμε «…την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ’ άστρα», όπως μας δίδαξε και ο χατζιδακικός λόγος.

Με αυτό το όραμα πορευόμαστε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καθιστώντας το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργίας και πολιτισμού», συμπληρώνει ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Ρούμογλου.

 

«Ξάνθη – Πόλις Ονείρων 2019» Μουσικά Σχολεία –  Το πρόγραμμα

Τρίτη 16 Απριλίου

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με τα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης σε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια τρελή μουσική γειτονιά» σε κείμενα της καθηγήτριας Φανής Τερζόγλου.

Τετάρτη 17 Απριλίου

20:00 Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Βραδιά αφιέρωμα στον ακαδημαϊκό, συνθέτη, μαέστρο και δάσκαλο Θεόδωρο Αντωνίου. Διάλεξη – παρουσίαση της ζωής και του έργου του Θεόδωρου Αντωνίου από τον Θωμά Ταμβάκο, μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή, συγγραφέα και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Καθηγητές και μαθητές των μουσικών σχολείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τιμούν τον συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου. Υπεύθυνος καθηγητής: Δρ. Κωνσταντίνος Χίζαρης.

Πέμπτη 18 Απριλίου

09:00 Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αβδήρων σε ρεπερτόριο από γνωστές ελληνικές ταινίες. Παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Μια τρελή μουσική γειτονιά». Επίτιμη καλεσμένη η επιστημονική – παιδαγωγική υπεύθυνη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Ελένη Ανδρεαδέλλη.

10:00 Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Βιωματική δράση μεταξύ των Δημοτικών Σχολείων Δήμου Αβδήρων, του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του γνωστού τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα.

15:00-18:00 Βιωματικά εργαστήρια

Ξενοδοχείο ELISSO: Ορχήστρα με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

Διδασκαλία γνωστών συνθέσεων του ίδιου του δημιουργού, οι οποίες έχουν αποσπάσει βραβεία παγκοσμίου επιπέδου, καθώς και συνθέσεις άλλων αξιόλογων συνθετών σε μια ορχήστρα περίπου 250 μαθητών.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Χορωδία με την Εριφύλη Δαμιανού.

Διδασκαλία χορωδιακού συνόλου, το οποίο θα απαρτίζεται από 350 μαθητές των μουσικών σχολείων και θα συμπράξει με τη μεγάλη μαθητική ορχήστρα.

Δημοτική Πινακοθήκη:

«Χορογραφώντας τη σκιά» με την Άσπα Φούτση.

Μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Μουσικά Σχολεία συμμετέχουν σε χορογραφίες με την μουσική υπόκρουση γνωστών μουσικών θεμάτων από την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν σκηνές με μοναδικό τους εργαλείο το φως και τις σκιές που θα προκύπτουν από τα σώματα τους. Τον φωτισμό επιμελείται ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης.

Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Σεμινάριο διδασκαλίας «Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία – Βιντεοληψία -Παραγωγή Εφέ» με τον Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

Οι μαθητές θα διδαχτούν τεχνικές ηχογράφησης, αναπαραγωγής, επεξεργασίας, παραγωγής ήχου καθώς και προχωρημένα θέματα που αφορούν στη μουσική ακουστική.

20:00 Πλατεία Δημοκρατίας

Συναυλία αφιέρωμα σε τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου με τον Κώστα Μακεδόνα και συμμετοχή των Μουσικών Σχολείων Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Κομοτηνής. Στα κείμενα και την παρουσίαση ο μουσικός δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας.

Παρασκευή 19/4

10:00-14:00 Βιωματικά Εργαστήρια,

Ξενοδοχείο ELISSO, Ορχήστρα με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, Χορωδία με την Εριφύλη Δαμιανού

Δημοτική Πινακοθήκη, «Χορογραφώντας τη σκιά» με την Άσπα Φούτση.

Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σεμινάριο διδασκαλίας «Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία – Βιντεοληψία -Παραγωγή Εφέ» με τον Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων

Πλατεία Δημοκρατίας-Πλατεία Αντίκα-Διασταύρωση οδών Ορφέως και Ι. Σγουρού-Πεζόδρομος Κονίτσης (Εθνική Τράπεζα)

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας».

20:00 Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης (έναντι ΟΤΕ)

Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Μουσικοθεατρική παράσταση σε πρωτότυπες συνθέσεις των μαθητών με το σχήμα «Μουσικές του κόσμου».

Σάββατο 20 Απριλίου

10:00-14:00 Βιωματικά Εργαστήρια

Ξενοδοχείο ELISSO: Ορχήστρα με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Χορωδία με την Εριφύλη Δαμιανού.

Δημοτική Πινακοθήκη: «Χορογραφώντας τη σκιά» με την Άσπα Φούτση.

Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου: Σεμινάριο διδασκαλίας «Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία – Βιντεοληψία -Παραγωγή Εφέ» με τον Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

19:30 Πλατεία Δημοκρατίας

Τελετή λήξης

Μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων συμπράττουν και ερμηνεύουν σε μια αποχαιρετιστήρια συναυλία, τα έργα που διδάχθηκαν στα βιωματικά εργαστήρια.

21:00 Ξενοδοχείο «ELISSO»

Αποχαιρετιστήριο πάρτι των Μουσικών Σχολείων

Συνάντηση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών των Μουσικών Σχολείων, των εθελοντών, καθώς και των επίτιμων προσκεκλημένων σε μια γιορτή αποχαιρετισμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…