Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε πλήρη μαρασμό η τοπική οικονομία της Ξάνθης

Σε πλήρη μαρασμό η τοπική οικονομία της Ξάνθης

0

Αποκαρδιωτικά τα δεδομένα, όπως αποτυπώνονται στην Ετήσια Έκθεση Αποτύπωσης Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2018, που διενεργήθηκε για 2η χρονιά από την ΟΕΕΘ

 Παρά τις προοπτικές που καταγράφηκαν στην έκθεση του 2017, 6 στις 10 επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση στα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018

Για 2η χρονιά η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης προχώρησε σε μία καταγραφή των οικονομικών δεδομένων της Θράκης, διεξάγοντας την Ετήσια Έκθεση Αποτύπωσης Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2018.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο στην χώρα. Τρεις Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των Νομών της Θράκης και 400 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συμμετείχαν στην έρευνα. Η έρευνα εξετάζει 30 διαφορετικούς κλάδους (στρώματα) εμπορίου και επιχειρηματικότητας πλην ξενοδοχειακού κλάδου και βιομηχανίας.

Τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, καθώς, όπως διαπιστώνεται, 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν αρνητικές ετήσιες οικονομικές επιδόσεις για το 2018. Ακόμη, μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποίησαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές το 2018. Στο 4,68% μειώθηκε η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα των πόλεων.

Δυσοίωνο το μέλλον και για τον τουριστικό κλάδο, αφού στο Μείγμα των τουριστών -καταναλωτών της Θράκης 1 στους 3 είναι Τούρκος και 1 στους 3 είναι Βούλγαρος με τη συμμετοχή των πρώτων να μειώνεται το 2018.

Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Ξάνθη κρατάει τα «σκήπτρα» της ΑΜΘ με τις περισσότερες απώλειες στο τζίρο των επιχειρήσεων, την μικρότερη κίνηση την εορταστική περίοδο και τις λιγότερες αγορές από αλλοδαπούς.

Σχολιασμός των συμπερασμάτων από τον πρόεδρο της ΟΕΕΘ

«Αποτυπώνεται μία εικόνα κόπωσης της τουριστικής κατανάλωσης προϊόντων και premium υπηρεσιών» Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ Πρόεδρος ΟΕΕΘ

Ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Πρόεδρος της ΟΕΕΘ που επιμελήθηκε στην έκθεση, αναφορικά με τα αποτελέσματα σχολιάζει: «το 2018 υπήρξε ένα έτος πιέσεων και αρνητικών επιδόσεων της θρακικής επιχειρηματικότητας, παρά τη θετική προοπτική για το οικονομικό περιβάλλον στη Θράκη και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την οριακή μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Οι σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράψαμε στο τοπικό οικοσύστημα στην έκθεση μας για το 2017 και η σταδιακή αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν κατέστησαν εφικτή την αύξηση των πωλήσεων, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση μας για το Οικονομικό Περιβάλλον της Θράκης, 6 στις 10 επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση στα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018 (57,70%). Επίδοση η οποία ακολουθεί την γενική αρνητική εικόνα του ελληνικού εμπορίου και της πτώσης των πωλήσεων που εμφάνισαν στο ίδιο ποσοστό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά για το ίδιο έτος.

Στην επιμέρους γεωγραφική κατανομή, η οικονομία της Ξάνθης είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο με 8 στις 10 επιχειρήσεις να εμφανίζουν απώλειες, κατά περίπτωση σοβαρές, στους ετήσιους τζίρους του 2018, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή το ποσοστό των επιχειρήσεων που κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις ανέρχεται στο 40,61% και 51,40% αντίστοιχα.

Στο πεδίο συσχέτισης του τουρισμού με την τοπική οικονομία και αγορά καταγράφονται απώλειες με τη συμβολή των τουριστών στους ετήσιους τζίρους των επιχειρήσεων της Θράκης να υποχωρεί στο 4,68% και την περιοχή να υπολείπεται κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι επισκέπτες από τη βαλκανική χερσόνησο αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο Μείγμα Τουριστών-καταναλωτών της Θράκης με το ποσοστό τους αθροιστικά να ανέρχεται στο 45%  (+3,6 μονάδες), στοιχείο το οποίο οφείλεται αφενός στη σοβαρή επιβράδυνση των οδικών αφίξεων των Τούρκων επισκεπτών με 65.000 λιγότερες επισκέψεις εντός του 2018 , αφετέρου στην αύξηση κατά 212.000 των βαλκανικών αφίξεων στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας.

Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνεται μία εικόνα κόπωσης της τουριστικής κατανάλωσης προϊόντων και premium υπηρεσιών, κάτι που είχαμε επισημάνει στην περυσινή μας έκθεση. Μία εικόνα η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και κατ΄επέκταση της διαθέσιμης τουριστικής δαπάνης των ποιοτικών ξένων επισκεπτών της περιοχής και την μείωση των τουριστικών ροών από Τουρκία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …