Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ρεκόρ επισκεψιμότητας στο φετινό καρναβάλι

Ρεκόρ επισκεψιμότητας στο φετινό καρναβάλι

0

«Βούλιαξε» η Ξάνθη το Σαββατοκύριακο – 9.500 καρναβαλιστές – Μεγάλη χρήση καπνογόνων στην παρέλαση της Κυριακής

Η σκοτεινή πλευρά του καρναβαλιού: 167 περιστατικά  – 38 διακομιδές στο νοσοκομείο

 

 

 Έπεσαν οι τίτλοι τέλους του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2019  με την αναβίωση του εθίμου του «Κάψιμου του Τζάρου» στον Κόσυνθο το απόγευμα της Κυριακής και τώρα είναι η ώρα να εξετάσουμε τι άφησε πίσω της αυτή η κορυφαία διοργάνωση της πόλης μας. Η έρευνα του «Ε» που είχε ως επίκεντρο όλους αυτούς που σήκωσαν το «βάρος» της διοργάνωσης αλλά και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα …παρατράγουδα, μας οδηγεί σε συμπεράσματα που τεκμηριώνουν την άποψη ότι φέτος το 2ήμερο Σάββατο – Κυριακή, σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου των τελευταίων 5 τουλάχιστον ετών!

«Βούλιαξε» η Ξάνθη το Σαββατοκύριακο – Ρεκόρ συμμετοχής στην βραδινή παρέλαση

Πάνω από 800 τουριστικά λεωφορεία ήρθαν στην Ξάνθη το Σάββατο από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και από την Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και 3 λεωφορεία από Σερβία. Για πρώτη φορά δεν επαρκούσε ως χώρος στάθμευσης το αεροδρόμιο στο Ζυγό και ευτυχώς προνοήθηκε εγκαίρως και τα λεωφορεία και πολλά ΙΧ κατευθύνθηκαν σε χώρο στάθμευσης στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Για πρώτη φορά επίσης υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής κόσμου στην βραδινή παρέλαση του Σαββάτου. Ήταν τόσος ο κόσμος που από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε ροή προς την κεντρική πλατεία και οι καρναβαλιστές παρέμενε και διασκέδαζαν εκεί όπου βρέθηκαν όπως για παράδειγμα στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης για πρώτη φορά υπήρξε το αδιαχώριστο στην καύση του Τζάρου στην γέφυρα του Κόσυνθου. Ήταν τόσος ο κόσμος που όπως μας βεβαιώνουν οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού υπήρξαν φόβοι μήπως ποδοπατηθούν ενώ κάποιοι βρέθηκαν στα πρόθυρα λιποθυμίας. Για το λόγο αυτό ο δήμος Ξάνθης ξεκλείδωσε και την κάτω είσοδο ώστε να αποσυμφορηθεί η γέφυρα και να αποχωρήσει ομαλά ο κόσμος.: «Είμαι 7 χρόνια στους Σαμαρείτες. Και πέρσι είχαμε πολύ κόσμο αλλά φέτος ήταν το κάτι άλλο, δεν το ξαναείδα αυτό…», αναφέρει ο κ. Σίμος Ιορδανόπουλος από τους Σαμαρείτες

«Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Είχαμε τόσο κόσμο που πραγματικά φοβήθηκα μήπως μας ξεφύγει ο έλεγχος», δήλωσε ανακουφισμένος αλλά και εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος του κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης που κλείνει την θητεία του με μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση από κάθε άποψη.

9.500 καρναβαλιστές – Μεγάλη χρήση καπνογόνων στην παρέλαση της Κυριακής

Το άρμα της βασίλισσας που πλαισιωνόταν από τις 4 πριγκίπισσες άνοιξε την παρέλαση της Κυριακής εισερχόμενο στην κεντρική πλατεία στις 13.40. Δέκα λεπτά νωρίτερα είχε ανοίξει και το κύκλωμα της ΕΡΤ3 που μετέδωσε απευθείας την παρέλαση. Οι παρουσιαστές Δημήτρης Ουγγαρέζος και η ξανθιώτισσα Χρύσα Μωραΐτη με χιούμορ, ζωντάνια αλλά και εύστοχα σχόλια απέσπασαν  πολύ θετικές κριτικές για την παρουσίαση. Ιδιαίτερα η κα Μωραΐτη με έμμεσες αναφορές στην ιστορία του θεσμού και των συλλόγων έδινε πληροφορείς για την πόλη αλλά και τον νομό μας διαφημίζοντας έτσι το τουριστικό του προϊόν. Η ροή της παρέλασης ήταν πολύ καλή αλλά αυτό που δημιούργησε μια δυσφορία στους θεατές ήταν η μεγάλη χρήση πυρσών και καπνογόνων από κάποιους συλλόγους. Από ενδυματολογικής πλευράς το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Κυρίαρχο στοιχεία η  πανδαισία χρωμάτων και η ανεξάντλητη φαντασία στα θέματα και στις στολές και των 32 συλλόγων.

Η σκοτεινή πλευρά του καρναβαλιού: 167 περιστατικά  – 38 διακομιδές στο νοσοκομείο

Αφανείς ήρωες των ημερών οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού που αντιμετώπισαν 167 περιστατικά από τις 20 /2 – 10/3 με τα 160 μόνο το διήμερο Σάββατο –   Κυριακή. Όπως μας αναφέρει ο κ. Ιορδανόπουλος 25 απ’ αυτά διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Τα περιστατικά αφορούσαν οξεία μέθη (τα περισσότερα), εγκαύματα, μυοσκελετικές κακώσεις, τραυματισμούς από γυαλιά , απώλεια αισθήσεων, αναπνευστικά προβλήματα και τα περισσότερα αντιμετωπίζονταν από το ιατρικό προσωπικό στα πρόχειρα ιατρεία που στήθηκαν από τους Σαμαρείτες  στο γήπεδο του ΑΟΞ ενώ τα σοβαρά περιστατικά διακομίζονταν στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει ο διοικητής κ. Γερόπουλος έγιναν 38 συνολικά διακομιδές με μέθη και τραυματισμούς από ξυλοδαρμό. Τρία άτομα νοσηλεύτηκαν ενώ απέδωσε τα εύσημα στους Σαμαρείτες για την μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν αποσυμφορίζοντας το νοσοκομείο Ξάνθης.

Το οικονομικό αποτύπωμα του διημέρου

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου, τα καταστήματα εστίασης δούλεψαν πολύ το Σάββατο και την Κυριακή μέχρι της 7 το απόγευμα ενώ σε μέτρια επίπεδα κινήθηκε η κίνηση την Παρασκευή: «Ουσιαστικά το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει το καρναβάλι στην αγορά και ειδικότερα στην εστίαση είναι μόνο 2 ημερών. Αυτό έχουμε διαπιστώσει τα δύο τελευταία χρόνια. Κι αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα προσελκύσουμε κόσμο για τουλάχιστον μία εβδομάδα . Είχαμε πολύ κόσμο μόνο το Σάββατο και την Κυριακή μέχρι τις 7.Ηταν κόσμος για όλα τα βαλάντια . Δούλεψαν οι ταβέρνες και τα ταχυφαγεία», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου.

Έλεγχοι ΣΔΟΕ και μεικτών κλιμακίων – Διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην διαδικασία παρασκευής των προϊόντων

Κατά τη διάρκεια του διημέρου (Παρασκευή – Σάββατο) έγιναν έλεγχοι σε πολλά καταστήματα της πόλης από κλιμάκιο του ΣΔΑΟ από άλλους νομούς. Επίσης μέσα στην εβδομάδα έγιναν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο των υπηρεσιών Κτηνιατρικής, Υγείας, και Εμπορίου σε εστιατόρια και καντίνες. Όπως μας πληροφορεί ο επικεφαλής του κλιμακίου κ. Τέγος διαπιστώθηκαν και κατασχέθηκαν προϊόντα από καντίνες επειδή δεν τηρήθηκε η νομοθεσία στην διαδικασία παρασκευής τους και όχι γιατί ήταν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Να σημειώσουμε ότι έλεγχοι για παραεμπόριο – λαθρεμπόριο δεν έγιναν γιατί δεν λειτουργούν πλέον τα ΚΕΛΑΥΕ τα οποία και καταργήθηκαν άτυπα λόγω απροθυμίας των υπαλλήλων να συμμετάσχουν σ’ αυτά.

Αστυνομία και Πυροσβεστική πέρασαν ένα …ήρεμο διήμερο

Παρά το γεγονός ότι η Τροχαία Ξάνθης με βάση τα σταθμευμένα οχήματα κάνει λόγο για αύξηση επισκεψιμότητας  15 – 20% σε σχέση με πέρυσι και παρότι το καρναβάλι ενδείκνυται για κλοπές ή διαρρήξεις …παραδόξως δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα περιστατικά όπως μας πληροφορούν από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Δηλώθηκαν μόνο απώλειες πορτοφολιών , κινητών και κλειδιών. Κανένα πρόβλημα δεν προέκυψε κατά την έλευση και την αποχώρηση ενώ στην Πυροσβεστική επίσης δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό. Και οι δυο υπηρεσίες είχαν λάβει εντατικά μέτρα ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τα ποτά και τα ξενύχτια…

Από την Παρασκευή ξεκίνησε το γλέντι  στα νεολαιίστικα στέκια της Π. Πόλης και της «παραλίας». Ο καλός καιρός τους επέτρεψε να διασκεδάζουν έξω από τα μαγαζιά που είχαν είσοδο 10 ευρώ. «Χρυσές» δουλειές έκαναν τα περίπτερα που πουλούσαν μπύρες που προμηθεύονταν όσοι δεν ήθελαν να πληρώσουν είσοδο. Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι μερικά μαγαζιά είχαν και είσοδο …στην τουαλέτα ενώ κάποια άλλα …μάρκαραν τους πελάτες που πλήρωναν είσοδο ώστε να μην έχουν απώλειες. Αυτά αν ισχύουν, σίγουρα δεν ενισχύουν τον θεσμό αλλά και δυσφημίζουν την πόλη μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπα από την βραδινή παρέλαση

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…